Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put pod noge

Oktoberfest, praznik za pivopije u Bavarskoj

Wiesn Playmate Denise Cotte in the Hofbraeu Tent during the opening of Oktoberfest in Munich, Germany, 20 September 2014. A one-litre stein of Bavarian ale will cost up to 10.10 euro (13.70 US dollar) in the enormous marquees where the world's revellers
Foto: DPA/PIXSELL
13.09.2015.
u 16:20

Sedam milijuna litara piva, milijun pilića i stotinu volova spremno je za hedoniste koji će se u rujnu sjatiti u bavarsku prijestolnicu

Bavarci su već počeli s ozbiljnim pripremama za najvažniji dio godine, barem kada je riječ o ljubiteljima piva – Oktoberfest.

Okupljanje na sajmenoj livadi, Theresienwiese (Terezina poljana) ili kako to domaćini kažu – Wiesen, tradicionlano 172. put, otvara gradonačelnik, i to ne govorom nego izbijanjem čepa iz bačve piva uz povik "Otvoreno je!". Gradonačelniku tradicionalno pripada čast izbijanja čepa iz prve bačve, a dobra praksa i nepisana pravila kažu kako bi dobro bilo da se čep izbije sa što manje udaraca, idealno bi bilo iz prve. No takvo što se već dugo nije dogodilo. Münchenski izvori šale se kako je gradonačelnik čak uzimao sate poduke kod lokalnog proizvođača bačava kako se ne bi osramotio pred pivopijama. Trenutak kada izbije čep, znak je da se pivo može početi točiti u svim šatorima i u cijelom gradu. Oktoberfest je puno više od opijanja i prejedanja, dio je to tradicije do koje Bavarci posebno drže.

Bavarska je domovina piva, a u Münchnen se slije više od pet milijuna turista kako bi u tri vikenda, koliko festival traje, popili sedam milijuna litara piva, pojeli milijun pilića, četvrt milijuna pari kobasica, 100 tisuća bunceka i stotinjak volova. Prihod kojim se münchenski ugostitelji mogu pohvatili iznosi oko milijardu eura u nepunih mjesec dana. Na Oktoberfestu se njeguje i tipični bavarski stil života. Zato je jako važno na feštu doći u pravoj odjeći. Žene nose tradicionalne nošnje (Dirndl), a svaka od njih, ovisno o boji i ukrasima, govori iz kojeg kraja dolaze. Gospoda se šepure u lederhozama, kožnatim hlačama koje su sastavni dio odjeće svakog Bavarca koji drži do sebe i tradicije. Kvalitetne bavarske Lederhose poprilično su skupe pa su uz sajmove specijalizirane trgovine razvile biznis njihove posudbe kako biste se na sjamu pojavili – sa stilom.

No, hlače su tek prvi korak u dotjerivanju za pivsku veselicu. Potreban je i šešir (Tirolerhüte) ukrašen čuperkom kozje dlake koja je vrlo cijenjena i skupa. Želite li pratiti Bavarce, budite spremni popiti barem nekoliko litrenih krigli piva koje se priprema posebno za Oktoberfest. Naime, na festivalu je dopušteno točenje samo onog piva koje je proizvedeno na području Münchena, a riječ je o posebnom pivu s više alkohola nego inače (5,8 do 6,3%) i s nešto većom količinom šećera. Odlučite li se za odlazak na Oktoberfest, zaboravite na društvene i kulturne sadržaje te obilazak grada jer za to jednostavno neće biti vremena, a nakon nekoliko piva ni volje. Gužve na sajmenoj livadi su poprilične pa bi bilo dobro imati barem donekle viziju gdje ćete se smjestiti. Naručeno će vam odmah naplatiti, a kako količine alkohola u krvi rastu prate ih i prilike za upadanje u masovne tučnjave. Stoga oprez, iako redarske službe patroliraju cijele dane i noći.

SAVJET PLUS Jednodnevni izlet autobusom - 320 kn Best Travel, 370 kn Autoturist, dvodnevni izlet autobusom 890 kn Mondo Travel

>> Oktoberfest nikad ne spava: Evo kako izgleda jedan dan u životu radnika

Komentara 5

Avatar scarfacce
scarfacce
18:51 13.09.2015.

zeno daj kupi kartu

IT
i-tomic
08:38 14.09.2015.

Haha

IT
i-tomic
08:39 14.09.2015.

Istina boli!!! Haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije