Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije najbolje rješenje

Novi viralni trik oduševio roditelje, ali ne i liječnike: 'Nemojte to raditi, neće pomoći!'

Shutterstock
24.05.2024.
u 14:30

Liječnik upozorio negativne strane ove metode

Ako ste mislili da je krumpir samo za pečenje i čips - razmislite ponovno. Bezbrojni influenceri stavljaju ovo povrće u vlastite čarape i čarape svojih beba usred bizarnog trenda na internetu. Iako vam se možda čini da zvuči prilično neudobno staviti krumpir u blizini nogu, za trik se koriste samo dvije male kriške, piše Mirror. 

Trik kaže da će te kriške zatim prijeći iz škrobne bež boje u odvratniju nijansu crne ako ih ostavite preko noći. Mnogi zagovornici vjeruju da ovo izvlači toksine, smanjuje temperaturu i čak sprječava bolesti. Korisnica TikToka @g0dblesstac0s među onima je koja je to isprobala na vlastitom novorođenčetu, a na platformi je otkrila kako se to radi. "Funkcionira! Sad joj je već bolje", napisala je video na kojem se vidi kako skida čarape s krumpirom s djetetovih stopala.

VEZANI ČLANCI:

Priča se da će te kriške zatim prijeći iz škrobne bež boje u odvratniju nijansu crne ako ih ostavite preko noći. Mnogi zagovornici vjeruju da ovo izvlači toksine, smanjuje temperaturu i čak sprječava bolesti. Korisnica TikToka @g0dblesstac0s među onima je koja je to isprobala na vlastitom novorođenčetu, a na platformi je otkrila kako se to radi. "Radi! Sad joj je već bolje", napisala je video na kojem se vidi kako skida čarape od krumpira s djetetovih stopala.

Iako ova mama sigurno nije jedina koja je eksperimentirala s trikom, njezina je objava ubrzo pokupila razne komentare. Jedna je osoba napisala: "Pomaže li kod curenja nosa?", na što je ona odgovorila: "Da, svi simptomi prehlade!" Drugi je također pitao: "Što je sa jakim kašljem? Radi li za to?" Još jednom je napisala: "Da, ali vidjela sam gdje luk može biti jači u borbi protiv prehlade."

Međutim, dr. Lawrence Cunningham, zdravstveni stručnjak i umirovljeni liječnik opće prakse u UK Care Guide-u, tvrdi da iako se krumpir možda koristio u raznim narodnim lijekovima, nema znanstvenih dokaza koji bi sugerirali da on zapravo djeluje. "Pretpostavljam da je stavljanje krumpira u čarape za izvlačenje nečistoća ili liječenje bolesti postalo popularno jer roditelji traže prirodne lijekove za bolesti svoje djece. Sa znanstvenog stajališta, nema dokaza za koje ja znam da podupiru učinkovitost ove metode u liječenju groznice ili izvlačenju toksina. Ideja može potjecati iz narodnih lijekova i prirodne privlačnosti organskih materijala, ali, za mene, nedostaje joj medicinska potvrda", rekao je.

GALERIJA: Mislite da vam rakija pomaže kod prehlade? Razmislite ponovno…

1/7

Bakterije i virusi koji izazivaju prehladu općenito se prenose u ustima, grlu ili nosu zaražene osobe. Ti se patogeni zatim mogu širiti kada ta osoba kiše ili kašlje, ispuštajući kontaminirane kapljice u zrak, da bi ih netko drugi udahnuo. Važno je da te kapljice ne mogu prodrijeti kroz nečiju kožu, što znači da se bolesti ne mogu širiti samim kontaktom - osim ako ne dodirnete kapljice i nesvjesno ih stavite u usta. To je uglavnom zato što koža djeluje kao barijera kako bi nam pružila najbolje šanse protiv bolesti. Dakle, isto vrijedi i za ono što krumpir može ponuditi, s tim da koža 'nije propusna' za tvari koje ovo povrće može apsorbirati, prema dr. Cunninghamu. "Neki bi mogli izvijestiti da se učinak hlađenja koji doživljavaju može pripisati vlazi iz krumpira, što bi moglo pružiti privremeni placebo učinak, ali ne i stvarnu promjenu. Korištenje prirodnih lijekova ponekad može pružiti psihološku utjehu pojedincima koji preferiraju holistički pristup zdravlju", nastavio je.

Iako se čini da trik s krumpirom nema loših nuspojava, dr. Cunningham također kaže da bi oslanjanje samo na to moglo dovesti ljude u opasnost - osobito bebe. "Iako je stavljanje krumpira u čarape uglavnom bezopasno, postoje potencijalne neizravne nuspojave", naglasio je. "Na primjer, oslanjanje na ovu metodu za ozbiljna stanja kao što je visoka temperatura može rezultirati odgodom učinkovitijih medicinskih tretmana. Ovo je posebno ključno za bebe i malu djecu čije se zdravlje može brzo pogoršati ako se groznica ne liječi pravilno." Za bebe s vrućicom, on umjesto toga preporučuje praćenje temperature pomoću pouzdanog toplomjera i traženje liječničkog savjeta ako je visoka ili dugotrajna. "Uvijek preporučujem korištenje medicinski odobrenih metoda kao što su paracetamol ili ibuprofen, koje su sigurne ako se koriste u skladu sa smjernicama. Osim toga, osiguravanje da dijete ostane hidrirano i da se odmara u ugodnom okruženju također može pomoći u učinkovitom upravljanju groznicom... Iako internet može biti vrijedan izvor za razmjenu informacija, on također ima potencijal za širenje dezinformacija", dodaje. 

Stručnjaci upozoravaju: Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!

Komentara 1

LA
larala
22:59 24.05.2024.

Oblozi na nogama i rukama od ploški krumpira su stari lijek za skidanje temperature koji je djelovao stoljećima kao i danas. I vadiona kako za isto nema znanstvene potvrde su smiješna jer nisu nikad ni rađena znanstvena ispitivanja. Farmaceutski lobii zgrće velike novce na lijekovima za snižavanje temperature te je posve očekivano da učinkovitost obloga od krumpira nikada neće ni biti ispitana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije