Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaustavlja starenje

Novi kralj svih zdravih namirnica – avokado!

avokado (1)
arhivaVL
23.04.2012.
u 14:03

Antioksidansi iz drugih zdravih namirnica nisu sposobni prodrijeti u mitohondrije

Ulje avokada uništava slobodne radikale – molekule koje su glavni uzročnici degenerativnih procesa kože i unutarnjih organa. Ili jednostavnije starenja. Mnoge vrste voća i povrća obiluju antioksidansima, ali znanstvenici s meksičkog sveučilišta u Michoacana de San Nicolas de Hidalgo otkrili su da sastojci avokada prodiru i u mitohondrije, dijelove stanica zaslužne za proizvodnju energije, prenosi Daily Mail.

Iako je već prije znanstveno dokazano da avokado snižava kolesterol te smanjuje razinu masnoća koje se vežu uz dijabetes, novi rezultati mogli bi pridonijeti razvitku lijekova za borbu protiv mnogih bolesti, pa i raka.

– Antioksidansi iz drugih namirnica nisu sposobni prodrijeti u mitohondrije. Upravo zbog toga slobodni radikali nastavljaju oštećivati mitohondrije, a to znači narušavanje procesa pretvaranja pojedene hrane u energiju, pa stanice zbog toga polako odumiru – kazao je Christian Cortes-Rojo, jedan od znanstvenika na projektu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije