Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predivna zemlja

Vjerujemo da niste znali da ova mjesta postoje. Ovo morate vidjeti!

kaskadne terase rižinih polja
Foto: screenshot/youtube
1/5
14.01.2014.
u 11:30

Naš planet prepun je neobičnih lokacija za koje ne bismo ni pomislili da postoje. Diljem svijeta postoje različite lokacije i kulture i baš ta raznolikost čini bogatstvo našeg planeta.

1. Leshan Giant Buddha, Kina

Skulptura najvećeg Bude na svijetu, visoka 71 metar, izgrađena je na litici planine Emei iznad mjesta gdje se rijeke Qingyi i Dadu ulijevaju u Minjiang, u južnom dijelu kineske pokrajine Sečuan. Najveći Buda, u blizini grada Leshan, isklesan je tijekom vladavine dinastije Tang (618.–907.), a kao najveća predmoderna skulptura na svijetu upisana je UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1996. godine.

Izgradnju Bude započeo je 713. godine kineski monah Haitong koji se nadao da će mirni Buda koji nadgleda tok triju rijeka smiriti nemirne vode koje su ugrožavale plovidbu. Prema legendi, kada je projekt bio ugrožen, Haitong je sebi iskopao oči da pokaže suosjećanje i odlučnost. Nakon njegove smrti izgradnja je obustavljena zbog nedostatka sredstava, a 70-ak godina poslije jedan lokalni vojni upravitelj odlučio je podržati ovaj projekt i Buda je dovršen 803. godine.

Buda je visok 71 metar, širok 24 metra, što je dovoljno za košarkaško igralište, a nokti su mu dugi čak 8, 3 metra.

Navodno je za izgradnju Bude bilo s litice uklonjeno toliko kamenja da se tok triju rijeka promijenio i plovidba ovim vodama je postala sigurnija. Je li zaista Haitong bio u pravu?

2. Honghe Hani kaskadne rižine terase, Kina

Krajolik Honghe Hani u Kini poznat je po kaskadnim terasama rižinih polja koja pokrivaju 16.603 hektara u južnoj pokrajini Yunnan. Polja se pružaju kaskadno niz padine visokih planina Ailao na obalama rijeke Hong, a nastala su tijekom proteklih 1300 godina. Tamošnji stanovnici razvili su složeni sustav kanala da dovedu vodu na polja i stvorili integrirani poljoprivredni sustav koji uključuje uzgoj bizona, goveda, patke, ribe i jegulje i proizvodnju crvene riže koja je na ovom području jedna od glavnih namirnica. Zbog hladnih zima na ovim poljima žetva se održava samo jednom godišnje. 

3. Goblin Valley State Park, Utah

Goblin Valley State Park nalazi se u SAD-u, sjeverozapadno od Hanksvillea, a obiluje neobičnim formacijama stijena za koje se vjeruje da su stare gotovo 200 milijuna godina, a nazivaju ih goblinima. Posjetiteljima je omogućena šetnja po stazama i između ovih neobičnih oblika stijena, od kojih se neke pružaju i nekoliko metara u visinu. S obzirom na to da se nalaze u pustinjskom području, posjetitelji najčešće dolaze istražiti ove nevjerojatne crvene stijene u proljeće ili na jesen kada su temperature podnošljivije.

4. Las Pozas, Meksiko

Las Pozas, što znači "bazen" na španjolskom, skup je nadrealističkih struktura stvorenih za vrijeme engleskog plemića Edwarda Jamesa. Rođen u bogatstvu, James je napustio engleski dvorac i odlučio stvoriti Fantasyland usred središnjeg Meksika u džungli. Osim mnoštva bazena, Las Pozas se proteže na 20 hektara i uključuje stepenice koje ne vode nikamo i kuće s neobičnim imenima poput "Kuća s tri priče kojih bi moglo biti i pet" i "Kuća s krovom poput kita."

5. Mont Saint-Michel, plimni otok

U 8. stoljeću jedan je biskup izgradio malu kapelicu na plimnom otoku u Francuskoj. Za vrijeme Francuske revolucije koristio se kao zatvor, a u 19. stoljeću izgrađen je mostić koji povezuje otok s kopnom. Godišnje ovo zdanje posjeti oko dva i pol milijuna posjetitelja.

6. Najdublja plava rupa na svijetu, Bahami

Velika plava rupa jedinstven je geomorfološki fenomen u koraljnom grebenu Belizea na Bahamima.

>>Ove destinacije nikako ne smijete posjetiti u 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije