Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez panike

Nikada djeci ne skidajte temperaturu alkoholom!

dijete
21.03.2011.
u 14:06

- Nisam se mogla pomaknuti, samo sam plakala, a Emmi je temperatura rasla i rasla. Onako izbezumljena jedva sam je dovezla do bolnice – kaže mlada mama Verica Tomić

Sve je ujutro bilo super. Večer se pretvorila u pakao. Emmi je odjednom skočila temperatura koju sam bezuspješno pokušavala skinuti sirupom i čepićima. Odjenula sam je, stavila u auto i brzo se odvezla do bolnice – prisjeća se dosad najtežih trenutaka u životu majka 17-mjesečne Emme Osječanka Verica Tomić. Koliko se sjeća, kaže, tog 18. veljače jedva je objasnila portiru na ulasku u KBC da mora na pedijatriju jer joj je dijete bolesno. 

Samo sam je gledala 

– Dopustio mi je da uđem autom u krug bolnice, parkirala sam uz kliniku i uletjela s Emmom u dežurnu ambulantu. Sestra me pitala što je djetetu, a ja sam se u tom trenutku ukočila i samo počela plakati. Nisam mogla ništa reći! Uzeli su Emmu i onda joj 40 minuta pokušavali skinuti temperaturu koja je narasla na 40,7 stupnjeva. Stavljali su joj obloge, čepiće, a ja sam samo kao u polusnu gledala i plakala – govori mlada majka. 

– Pokraj mene je sjeo dr. Mato Čurić i rekao mi: “Majko, znam da vam je sad najteže i da biste je htjeli odvesti kući, no, vjerujte, najbolje je da sad bude pod našim nadzorom”. Samo sam kimnula, svjesna da to je najbolje za Emmu iako mi se srce kidalo. Odveli su je na odjel, a ja sam plačući nekako napustila bolnicu – kaže majka koja je već idućeg jutra u 8 bila pokraj Emmina kreveta. Tu noć, međutim, nije spavala. 

– Nisam znala da je toliko teško odvojiti se od djeteta. Srećom, Emma te prve noći nije bila svjesna, a idući sam dan bila s njom do 20 sati. Uspavala sam je, a onda provela još sat vremena uz krevet samo je gledajući kako spava s braunilom u maloj ruci na koju je primala infuziju i antibiotik.

Nisam se mogla pomaknuti – opisuje. Srećom, treći se dan ispraznio apartman koji postoji u sklopu pedijatrije pa je iduća tri dana provela u bolnici s Emmom kojoj je dijagnosticiran bronhitis. 

Oblozi pomažu 

– Odvajanje je, vidim, teško palo i Emmi. Čim me ne vidi počne plakati, a odmah po povratku bilo je problema s uspavljivanjem. 

Zaspala bi mi na rukama, no kad bih je spustila na krevet, probudila bi se i počela plakati. Sad se polako vraćamo u normalu – kaže majka čija se kći razboljela usred sezone gripe i viroza koje su napunile bolničke krevete. 

Liječnici su svjesni da je roditeljima najteže gledati bolesno dijete, ali, upozoravaju, ipak je najvažnije zadržati “hladnu glavu” 

– Povišena temperatura prva je stvar koja nam govori o bolesti i znak je da se organizam brani. 

Ne treba paničariti, već treba učiniti sve da bi se 
temperatura skinula – objašnjava dječja gastroenterologinja i zamjenica predstojnice Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek dr. Ljerka Pinotić. 

Djeca do dvije godine starosti, navodi, posebno su osjetljiva i visoka im temperatura može uzrokovati febrilne konvulzije, gubitak svijesti, drhtavicu i zabacivanje očiju. 

– Traje li to duže vrijeme može, na žalost, doći do oštećenja mozga – kaže pedijatrica. 

Temperaturu kod djece treba “skidati” tek kad prelazi 38,5 stupnjeva, dodaje, a uz paracetamol koji se najčešće koristi, dijete se može kupati u vodi dva do tri stupnja nižoj od temperature tijela. 

- Jedno je ipak važno znati. Nipošto nemojte djetetu na prsa stavljati obloge namočene u rakiju. Na žalost, zbog toga smo imali slučajeva trovanja alkoholom. Oblog valja umočiti u mlaku vodu, držati na prsima 10 do 15 minuta i onda provjeriti temperaturu – naglašava dr. Pinotić.

Ključne riječi

Komentara 9

LU
lukačević
14:46 21.03.2011.

A zamisli drame moli te .....pa to stvarno nitko nije znao da je teško djete ostaviti u bolnici i da je djetetu teško se odvajati od majke....izgleda da nemate sa čim popunjavati novine.Kao da svaki dan od kad je svijeta svaki dan od kad je svijeta i vijeka djeca ne ostaju na bolničkom liječenju na cijelom svijetu . I da , to šta se naiđe na nekog ko nema pojma o ničemu to još uvijek ne znači da se temperatura ne skida i sa alkoholom....katastrofa.....

JO
joshua
15:19 21.03.2011.

Koga ne zanima, neka ne čita. Meni je, npr., sasvim suvišno iz dana u dan gledati fotografije silikonskih cica na portalima VL-a i JL-a - kad vidiš jedne, vidio si sve - pa ih lijepo zaobiđem. Da je u VL-u i drugim medijima više ozbiljnih članaka o skrbi za djecu i zdravlje, a manje silikonskih cica, vjerojatno bi i ova mlada majka prije nabasala na koji dobar savjet.

VE
velikazmija
15:19 21.03.2011.

dite ima temperaturu ovdi napisan roman -- stvarno je teško biti -roditelj---što da ima osmero --- e bože bože ---

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije