Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sibirski uvjeti

Ne izlazite na hladnoću ako baš ne morate!

zima
Arhiva Večernjeg lista
10.12.2012.
u 23:09

Izbjegavajte teži fizički rad na otvorenom te sve aktivnosti koje uzrokuju umaranje i ubrzano disanje

Iznimno niske temperature, koje su ubrale i prve žrtve u Hrvatskoj, upozoravaju na oprez. Liječnici stoga predlažu više mjera kako bi se građani pravilno ponašali u ovim ekstremnim uvjetima. Posebne preporuke daju starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

Preporučuje se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebno u ranojutarnjim i noćnim satima! To se u prvom redu odnosi na starije i srčane bolesnike te oboljele od bolesti dišnog sustava. Oblačiti se treba slojevito. Odjeća ne smije biti preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu. Poželjno je da je odjeća od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Ne izlazite na hladnoću ako baš ne morate. Pri izlasku, obvezno zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. To je osobito važno za srčane bolesnike, kako bi smanjili udisaj hladnog zraka i stiskanje žila. Obuća mora biti topla i komotna bez visokih peta.

Ako se pojačano znojite, odmah presvucite vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline te se oslobodite suvišne odjeće.

Ne ignorirajte drhtavicu. Ako ste dulje vrijeme na otvorenom i k tome imate jaku drhtavicu, to je znak da hitno odete u topli prostor. Izbjegavajte teži fizički rad na otvorenom te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Izbjegavajte hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije padova i lomova. Pijte tople napitke!

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
08:24 11.12.2012.

. Izbjegavajte teži fizički rad na otvorenom .. ____Pa to ubija ljude uvijek i zimi i ljeti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije