Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ne biste nikada pomislili što je ovo, a staro je oko 55 tisuća godina

Danas je špilja, koja se nalazi 200 metara iznad korita rijeke Idrijce u Sloveniji, dio arheološkog parka Divje babe
23. prosinca 2014. u 10:23 2 komentara 3203 prikaza
Nenadertalska flauta
Foto: Arheološki park Divje Babe

U maloj špilji prije 55.000 godina, vjerojatno neandertalac, s kamenim oruđem u kost mladog jamskog medvjeda promišljeno je izbušio tri jednake rupice te iz nje izvukao jednostavnu melodiju.

Sa zvucima koji su se rastezali po špilji prešao je granicu između životinjskih nagona i više svijesti, koja mu je omogućila kreativnu duhovnost.

Danas je špilja, koja se nalazi 200 metara iznad korita rijeke Idrijce u Sloveniji, dio arheološkog parka Divje babe.

Arheološki park Divje babe uređen je 2005. godine i nalazi se na turističkoj ruti Smaragdna pot u raznolikom krajoliku usred Idrijsko-Cerkljanskih brda, u općini Cerkno.

Cerkno | Autor : Linda Draškić Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

Granica parka ide od istoka po horizontu sjevernih padina iznad doline rijeke Idrijce, od mosta preko potoka Jeseniška grapa neposredno prije naselja Reka.

Na sjevernom dijelu obuhvaća dio Poliškega polja, crkvu Sv. Marije i područje rimskih iskopina – Gradišče. Na zapadu se kod naselja Stopnik preko rijeke Idrijce uspinje iza sela Gorenja Vas na južni dio platoa Šebreljska planota i preko grape Kopačnica te se po istočnom dijelu slikovitog potoka Sevnica spaja na početnoj točki.

Jama Divje babe I – kolijevka europske glazbe

Neandertalska flauta, otkriće koje je početke stvaranja glazbe pomaknulo za cijelih 10.000 godina u prošlost. Najpoznatije otkriće u špilji Divje babe I dogodilo se 1995. godine kada je bio u iskopavanjima Ivana Turka i Janeza Dirjeca sa slovenskog Instituta za arheologiju ZRC SAZU otkriven vjerojatno najstariji glazbeni instrument na svijetu.

Nenadertalska flauta | Autor : Arheološki park Divje Babe Foto: Arheološki park Divje Babe

Foto: Arheološki park Divje babe

U ostacima neandertalskog ognjišta raskrila se flauta od kosti, napravljena od cjevaste bedrene kosti mladog špiljskog medvjeda u koju su izbušene rupe skladne s razmakom prstiju na ruci.

Starost flaute ocijenjena je na 50.000 do 60.000 godina, čime su bili počeci stvaranja glazbe pomaknuti za cijelih 10.000 godina u prošlost. Divje babe I su tako jedino mjesto gdje je bio pronađen toliko star predmet koji se može protumačiti kao neandertalsku flautu.

To predstavlja potpuni preokret u dosadašnjem razumijevanju neandertalaca koji su izumrli prije 30.000 godina te o njihovim mentalnim sposobnostima, poznatim gotovo isključivo na temelju njihovih kamenih proizvoda i njihove tehnologije obrade kvarca.

>>Pogledajte što 'skriva' tajna partizanska bolnica Franja

>>Zavirili smo u bunker izgrađen za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Avatar abakus
    abakus:

    Podcjenjujete svoje čitatelje, Večernji. Znao sam da je riječ o svirali već na prvi pogled. I ne vidim zašto bi činjenica da je napravljena prije više od 50000 godina bila nešto tako neobično. Naša današnja civilizacija najvjerojatnije je samo jedna ... prikaži još! u nizu onih koje su postojale i nestale.

  • Avatar abraham73
    abraham73:

    moze biti maksimalno 7000 godina staro.