Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatno

Ne biste nikada pomislili što je ovo, a staro je oko 55 tisuća godina

Nenadertalska flauta
Foto: Arheološki park Divje Babe
23.12.2014.
u 10:23

Danas je špilja, koja se nalazi 200 metara iznad korita rijeke Idrijce u Sloveniji, dio arheološkog parka Divje babe

U maloj špilji prije 55.000 godina, vjerojatno neandertalac, s kamenim oruđem u kost mladog jamskog medvjeda promišljeno je izbušio tri jednake rupice te iz nje izvukao jednostavnu melodiju.

Sa zvucima koji su se rastezali po špilji prešao je granicu između životinjskih nagona i više svijesti, koja mu je omogućila kreativnu duhovnost.

Danas je špilja, koja se nalazi 200 metara iznad korita rijeke Idrijce u Sloveniji, dio arheološkog parka Divje babe.

Arheološki park Divje babe uređen je 2005. godine i nalazi se na turističkoj ruti Smaragdna pot u raznolikom krajoliku usred Idrijsko-Cerkljanskih brda, u općini Cerkno.

Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

Granica parka ide od istoka po horizontu sjevernih padina iznad doline rijeke Idrijce, od mosta preko potoka Jeseniška grapa neposredno prije naselja Reka.

Na sjevernom dijelu obuhvaća dio Poliškega polja, crkvu Sv. Marije i područje rimskih iskopina – Gradišče. Na zapadu se kod naselja Stopnik preko rijeke Idrijce uspinje iza sela Gorenja Vas na južni dio platoa Šebreljska planota i preko grape Kopačnica te se po istočnom dijelu slikovitog potoka Sevnica spaja na početnoj točki.

Jama Divje babe I – kolijevka europske glazbe

Neandertalska flauta, otkriće koje je početke stvaranja glazbe pomaknulo za cijelih 10.000 godina u prošlost. Najpoznatije otkriće u špilji Divje babe I dogodilo se 1995. godine kada je bio u iskopavanjima Ivana Turka i Janeza Dirjeca sa slovenskog Instituta za arheologiju ZRC SAZU otkriven vjerojatno najstariji glazbeni instrument na svijetu.

Foto: Arheološki park Divje Babe

Foto: Arheološki park Divje babe

U ostacima neandertalskog ognjišta raskrila se flauta od kosti, napravljena od cjevaste bedrene kosti mladog špiljskog medvjeda u koju su izbušene rupe skladne s razmakom prstiju na ruci.

Starost flaute ocijenjena je na 50.000 do 60.000 godina, čime su bili počeci stvaranja glazbe pomaknuti za cijelih 10.000 godina u prošlost. Divje babe I su tako jedino mjesto gdje je bio pronađen toliko star predmet koji se može protumačiti kao neandertalsku flautu.

To predstavlja potpuni preokret u dosadašnjem razumijevanju neandertalaca koji su izumrli prije 30.000 godina te o njihovim mentalnim sposobnostima, poznatim gotovo isključivo na temelju njihovih kamenih proizvoda i njihove tehnologije obrade kvarca.

>>Pogledajte što 'skriva' tajna partizanska bolnica Franja

>>Zavirili smo u bunker izgrađen za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Komentara 2

Avatar abakus
abakus
10:38 23.12.2014.

Podcjenjujete svoje čitatelje, Večernji. Znao sam da je riječ o svirali već na prvi pogled. I ne vidim zašto bi činjenica da je napravljena prije više od 50000 godina bila nešto tako neobično. Naša današnja civilizacija najvjerojatnije je samo jedna u nizu onih koje su postojale i nestale.

Avatar abraham73
abraham73
10:31 23.12.2014.

moze biti maksimalno 7000 godina staro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije