Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednostavna slatka delicija

Zašto ne biste napravili sami svoj marcipan? Treba vam samo 10 minuta

Marcipan kolači
Foto: Thinkstock
11.12.2015.
u 14:28

Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1:2.

Marcipan ili volite ili ne volite. Ako ste među ljubiteljima ove slatke smjese, imamo recept za vas. 

Ma koliko se činilo kompliciranim, marcipan je kod kuće zaista jednostavno napraviti. A onda ga i obojiti i oblikovati prema vlastitim željama. Za pripravu marcipana potrebno vam je tek desetak minuta i nekoliko sastojaka:

400 g badema

400 g šećera u prahu

2 bjelanjka

i po želji 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunova soka.

Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1: 2.

Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite ih i dobro posušite. Sameljite ih u blenderu i ponovite postupak ako je potrebno da dobijete sitno mljevene bademe. U posudi im dodajte ekstrakt vanilije ili limunov sok i šećer i dobro pomiješajte sve sastojke. Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu. Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. 

Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. 

>>Jednostavan recept za tradicionalni božićni kruh. Evo kako napraviti – cvibok

Komentara 1

BR
Blade Runner
15:22 11.12.2015.

I tako ce te dobiti pastu od badema... A ako zelite marcipan dodajte gorki badem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije