Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Nadomjesci vitamina C umanjuju učinkovitost lijekova protiv tumora

01. listopada 2008. u 11:09 6 prikaza
vitamin-txt.jpg
Foto: import

Nadomjesci vitamina C mogu smanjiti učinkovitost lijekova protiv širenja tumora. Ispitivanja su pokazala da nakon uzimanja lijeka koji ubija tumorske stanice i vitamina C u kapsulama ili tabletama, trećina do 70 posto tumorskih stanica preživi.

Kada je riječ o kemoterapiji, njena učinkovitost također se smanjuje ako pacijent uzima vitamin C. Najnovije istraživanje američkih znanstvenika pokazuje da vitamin C može negativno utjecati na rezultate liječenja raka.

Većina studija u prošlosti pacijentima je preporučala uporabu vitamina C zato što je riječ o prirodnom antioksidansu koji bi mogao štetno djelovati na tumorske stanice. Znanstvenici nova saznanja potkrjepljuju rezultatima istraživanja koje je pokazalo da lijekovi protiv širenja tumora imaju slabije djelovanje ako pacijent uzima vitamin C.

To se događa zbog toga što vitamin C štiti sitne strukture unutar tumorskih stanica, iste one koje bi trebali razoriti lijekovi. U najnovijem istraživanju korištene su visoke doze vitamina C.

Liječnici tvrde da je nova studija zanimljiva, ali i dalje je prerano govoriti o tome je li pouzdana. Tvrde kako je moguće da visoke doze antioksidansa umanjuju učinkovitost lijekova. Pacijentima se preporuča uzimanje vitamina putem zdrave i uravnotežene prehrane, a ne putem nadomjestaka.

(A.Be.)

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale