Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba se raspitati gdje nije skupo

Na Stradun svi odjeveni

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
08.08.2016.
u 20:10

Iz Zagreba povratna avionska karta, ako je kupiš ranije, košta 600 kuna, apartman 50 eura, kava 10 kuna, pizza 40, gablec 35 kuna...

Ima jedan dobar štos za one koji žele pojesti besplatno kuglicu sladoleda na Stradunu. Lijepo naručiš sladoled, uzmeš u ruku, i onda tražiš deset kuna. Prvo jedan džep, pa drugi, pa treći... I to traje par sekundi. Pa tražiš opet, oni koji imaju hlače s džepovima sa strane mogu još malo otegnuti pa to traje.

– Ajde, stari, vozi! Častim – kaže čovjek s druge strane, prodavač sladoleda.

Zašto? Jer u tih dvadeset sekundi, a iza je red, više će izgubiti novca nego što će zaraditi od jedne kuglice. Mogao je prodati već deset komada. Sto kuna. Našao sam novac, ostavio pošteno...

Dubrovčani su potpuno u turizmu. U kafiću Pulse, na Lapadu, četvero mladih, dva dečka i dvije cure, jedva tridesetogodišnjaka, puni su sat pričali isključivo o poslu. Sjedio sam za stolom do njih, pokušavao se malo odmoriti od turističkih tema, a oni uporno o tome kako na Facebooku skupiti što više lajkova za svoje ture, kako dobiti što bolje recenzije, kako podići status, kako na Booking.com što bolje plasirati svoj apartman...

– Doba turoperatera i agencija je prošlo, sad svatko ima internet i može za par minuta sam napraviti aranžman. A na Booking.com, vidi se da su razmišljali, boja stranice je poslovno plava, cijene su zelene... – išla je priča unedogled.

Bližila se ponoć, uzeo sam svoju kriglu s pivom i preselio se. Pa dajte, ljudi, opustite se malo.

Razgovaram o toj poslovnoj euforiji s domaćima, a oni mi kažu.

– Kad ćemo raditi ako ne sad? Smeta nam što se uvijek piše da smo skup grad. U redu, neki će turista oderati, ali treba se raspitati. Evo, povratna avionska karta iz Zagreba, ako je kupiš ranije, stoji 600 kuna, apartman 50 eura, kava deset kuna, u “Lauri” na Pločama gemišt je deset kuna, pizza na Gundulićevoj poljani 40 kuna, a jedna je od najboljih u gradu. Gableci u “Rea Silviji”, također na Gundulićevoj, stoje 35 kuna. Pa gdje to ima na obali?

Sreo sam i komunalnog redara Icu, čovjeka koji bi trebao naplaćivati turistima tisuću kuna hodaju li Stradunom bez majice. Pazite, tisuću kuna!

Pitam ga ima li posla. Samo se nasmijao i pokazao na gužvu. – Svi su odjeveni – zaključio je.

>> Mljet: Bogati momci ovdje ne mogu naći curu, malo ih je, a i rodice su im

Komentara 7

Avatar Rafael B
Rafael B
22:30 08.08.2016.

Dubrovnik je u zadnjih 5 godina propao. U 2 sata ujutro svi moraju iz starog grada kako bi se Revelin napunio (zasluga krimosa od gradonačelnika). Restorani su drastično pali u kvaluteti a cruiserii uništili štih. U Splitu je sve obeatno!

DU
Deleted user
09:46 09.08.2016.

Oni koji pljuju po cijenama i onome što se događau Dubrovniku u sezoni nisu mrdunli iz svog sela za života, jer da jesu shvatili bi da Dubrovnik, kao svjetska top destinacija uopće nije skup. Ako na jednom brdu Italiji pivo točeno pivo 0,4 l stoji 5 eura, onda na Stradunu može bez problema biti 40 kn. A nije. Probajte popiti kavu na trgu Sv. Marka u Veneciji ili piće na U Rimu kraj Fontane di Trevi i sl. U Prizu sam u restoranu kraj Champs de Elysees točenu Stelu platio 8,5 eura. Sorry. Nije turizam za svakoga, a onaj tko misli da svatko treba ići na more kao što se to nekad išlo u socijalizmu očito mu treba jedan proglas tipa Bandićevog: "socijalizam je umro, živim u kapitalizmu" bez obzira što mi mislili o tome.

Avatar Luring
Luring
22:11 15.08.2016.

U Splitu je mnogo bolje nego u DU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije