Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silvestrovo

Na novogodišnji provod u Beč stiže 700.000 gostiju, među njima i Hrvati

vatromet
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.12.2013.
u 15:22

Trg ispred bečke Gradske vijećnice (Rathausplatz) će biti najveća pozornica valcera na svijetu

Austrijanci tradicionalno u tročetvrtinskom taktu valcera uplešu u Novu godinu, a tako će prema najavama biti i ove godine na najluđoj noći na Carskom balu koji će se pod geslom „L 'Esprit Viennois“ održati u bečkom dvorcu Hofburg , kao i na 13 pozornica u austrijskoj metropoli.

Očekuje se da će u Beču biti više od 700 tisuća domaćih i stranih gostiju. Bečani su se pobrinuli da nikome ne bude dosadno pa su pripremili bogat zabavno-glazbeni program kako u zatvorenim tako i na otvorenim prostorima.

Novogodišnju bečku noć može se provesti na nekom od tradicionalnih balova, u kazalištima, muzejima, mnogobrojnim diskotekama i barovima ili pak na brodovima usidrenim u Dunavskom kanalu u središtu Beča ili u vožnji lijepim plavim Dunavom.

Velika većina gostiju u Beč navraća zbog novogodišnjeg provoda na bečkim ulicama i trgovima, na tzv. „Novogodišnjoj stazi“.. Najavljuje se bogat program zabavne, klasične, narodne i pop-rock glazbe na brojnim otvorenim pozornicama.

Trg ispred bečke Gradske vijećnice (Rathausplatz) će biti najveća pozornica valcera na svijetu, a novogodišnji program počinje u 14 sati glazbenim miksom po izboru DJ-eva gradske radio stanice Radio Wien, koji će obuhvatiti glazbu od 50-tih godina do danas, i traje do 2 sata ujutro. I u poznatoj bečkoj trgovačkoj ulici Kärtnerstrasse posjetitelje će zabavljati poznati DJ-evi. Ulica Graben u samom središtu Beča bit će u znaku klasične glazbe, a u njoj se mogu besplatno naučiti i prvi koraci bečkog valcera. Svi oni koji nisu uspjeli kupiti karte za izvedbu Straussovog „Šišmiša“ u bečkoj Državnoj operi moći će pratiti direktan prijenos na velikom platnu postavljenom na trgu Herberta von Karajana, ispred Opere.  Freyung nudi međunarodnu i domaću narodnu glazbu, Lugeck je rezerviran za rock and roll i „vatrene“ ritmove, a ulica Teinfallstrasse za astrologe i numerologe koji će svim zainteresiranima proricati sudbinu.

I bečka Kuća glazbe je ove godine pripremila poseban program od 14 do 22 sata uz besplatno razgledavanje muzeja, a posjetitelji mogu i sami postati dirigenti na jedan dan te dirigirati virtualno Bečkim filharmoničarima.
Središnji doček na otvorenom bit će na Trgu sv. Stjepana (Stefansplatz), tik uz istoimenu katedralu gdje će Bečani zajedno sa svojim gostima uz zvuke valcera uplesati u Novu, 2014. godinu. Šetači Silvestarskom stazom imat će priliku uživati i u velebnom ponoćnom vatrometu na Heldenplatzu ispred bečkog Hofburga te u poznatom bečkom zabavištu Prater.

Za okrepu Bečana i njihovih gostiju brinut će u najluđoj noći preko stotinjak ugostitelja, nudeći im punč, kuhano vino, čaj, pivo i pjenušac, kao i razne kulinarske specijalitete.

Nakon burnog dočeka, svi mamurni mogu navratiti na „doručak protiv mamurluka“ ispred Gradske vijećnice, gdje će se od 11 sati uživo prenositi i Novogodišnji koncert bečkih filharmoničara. 

Obzirom na blizinu Beča, na novogodišnji provod u austrijski glavni grad svake godine navrati i priličan broj Hrvata.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije