Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Antioksidativno djelovanje ovih sjemenki nadmašuje čak i ono bobičastog 'supervoća'

Chia sjemenke
Foto: Shutterstock
1/2
18.04.2014.
u 13:41

Ove zanimljive “supersjemenke” stižu iz Meksika, a riječ chia potječe iz indijanskih jezika i u izravnom prijevodu znači “uljana“.

Pojam superhrane sve češće se spominje u medijima, stručnjaci ga spominju kada žele naglasiti nutritivnu vrijednost neke namirnice, a kada je riječ o sjemenkama chia nimalo ne štede na uporabi toga pojma.

Ove zanimljive “supersjemenke” stižu iz Meksika, a riječ chia potječe iz indijanskih jezika i u izravnom prijevodu znači “uljana“.

– Čak stotinu namirnica tijekom posljednjeg desetljeća izdvojili su pod popularnim terminom „superhrana“ zbog posebno visokog udjela određenih vitamina, minerala i fitonutrijenata. Kao superhrana često se navode najrazličitije namirnice poput soje, crne riže, algi, kokosova ulja ili ulja konoplje, chia sjemenki te egzotično voće acai, goji, noni – objašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender i napominje kako moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui predviđaju chia sjemenkama svijetlu budućnost i široku primjenu.

Foto: screenshot/facebook

Sjemenke se melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka. Ne sadrže gluten i mogu dugo stajati na visokim temperaturama, a da se ne užegnu.

Dobar su izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina te sadrže omega-3 masne kiseline.

– Stavite li žlicu chia sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drukčija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu.

Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisnima za dijabetičare – ističe nutricionistica.

>>TOP 10 namirnica za proljeće koje štite organizam, a svima su dostupne

>>5 razloga zašto biste morali početi jesti luk

Komentara 5

CH
chemica
14:16 18.04.2014.

Dobar su izvor antioksidansa koji mogu štetiti organizmu ponašajući se kao slobodni radikali. Dajte prestanite više varati ljude s tim gotovo "magičnim" svojstvima antioksidansa. Organska kemija je malo prekomplicirana znanost za naše velike nutricioniste, a polupismen narod guta njihove bajke ko priče iz biblije.

K1
krilnik_11
14:54 18.04.2014.

Da je znati ka sr...ti onda bi ovi novinari svi odreda ako ne nobela zasigurno dobili pulizera.

Avatar darko.horvat.712
darko.horvat.712
14:50 18.04.2014.

još jedna superhrana za naivne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije