Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porečki vremepolov

Na Giostri u petak vjenčanje s najviše ikad okupljenih svatova

giostra (1)
Foto: VL
1/5
01.09.2012.
u 20:31

Giostranti pozivaju sve željne doživljaja povijesti, susreta s vitezovima, konjanicima, plemiće, pogleda na raskoš baroknih krinola i zagonetne poglede dama iza čipkastih lepeza. Uskočite u vremepolov i zaputite se s njima u 18. stoljeće

Porečki vremenski stroj, vremepolov koji svake godine u prvim danima rujna grad i sve koji se u njemu zatekne prenosi u 18. stoljeće  i ove se godine zagrijava.

Giostra, povijesni festival koji po šesti put okuplja zaljubljenike u povijest koji će za svoj grad, sugrađane i brojne posjetitelje, puna tri dana živjeti duh baroka, vremena u kojem je Poreč bio grad o kojem se glas pronosio sve do drevne Venecije, čiji su se plemići, trgovci i zemljoposjednici bili uvažena gospoda, a dame ljepotice o čijim se čarima, poput onima fatalne Anzole,  glas nadaleko prenosio. Medijski pokrovitelj ovog jedinstvenog festivala po drugi put je i Večernji list.

Vitezovi spremni za trku

Više od tristotinjak kostimiranih članova Društva prijatelja Giostre koji se cijele godine pripremaju za Festival te gotovo jednako toliko gostiju iz Italije, Austrije, Njemačke ...tri dana će prikazati običaje, plesove, glazbu pa i svu raskoš odijevanja, navada i življenja u doba porečke barokne dekadencije, vremena kada je grad pod upravom Venecije i njihovog podestata  bio na vrhuncu moči ali i ugrožen kugom i bolestima koje su desetkovale stanovništvo.

Kao i svake godine Giostru, koja počinje u petak 7. rujna, a traje do kasno u noć 10., obilježiti će centralna manifestacija - konjička utrka oragnizirana prema pravilima kakva su vrijedila davne 1745. godine, a o kojima postoje detaljni zapisi u Zavičajnom muzeju poreštine. Vitezovi, konjanici  također članovi Društva, natjecati će se jašući i  u trku gađajući u metu - saracena.

Natjecanje je, stoji u spisima, pratio  glavom izaslanik venecijanskog dužda, a za taj su se dan na prozore gradskih palača iznosile najraskošnije tkanine, gospoda i dame odijevale u najbolje haljine, a pobjednik je dobivao pozlaćene 'pistole'. Nakon  dvije osvojene Giostre Vitez Zdenko Belička  prošle je godine za jedan bod izgubio titulu, no ove godine sve su oči Giostranata uprte u njega.

Svi tipuju na Beličku

Bodrit će ga dame odjevene u raskošne krinoline, stotine metara brokata, tafta i svile koje se cijele godine izrađuju u radionicama u Rijeci i Puli, zasjat će na Porečankama, a najfinija odijela i šeširi na njihovim kavalirima. Kako svake godine Festival  dobija neki novi sadržaj ove su godine  pripremili događaj koji bi mogao kandidirati za hrvatsku knjigu rekorda. Riječ je o vjenčanju koje će po broju uzvanika biti najbrojnije ikad održano u nas. Naime, svi turisti koji borave na Poreštini, svi građani i posjetitelji grada pozvani su na jedinstveno vjenčanje koje će se održati na večeri otvaranja šeste Giostre, u petak  naglavnom gradskom trgu.

Zdenka Mataičić i Maurizio Sauko, oboje članovi Društva prijatelja Giostre, prošle su godine u vrijeme Giostre  odlučili ozakoniti svoju vezu. Kako su oboje zaljubljenici u barok, predložili su da vjenčanje bude u duhu Giostre  i - dočekali svoj dan.

 Najbrojnije vjenčanje ikada

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Elana Uljančić Vekić zakopala se povijesne spise, pronašla i proučila  svadbene običaje 18. stoljećate ih s članovima Društva prilagodila pretvorivši ih u 'giostrantski mod'.  Ceremonija vjenčanja  održati će se baš kako je zapisano, a mladenci su čak preuzeli i povijesna imena zapisana u izvornim dokumentima – orsola Gabiati i Francesco de Rossi.  Sam čin sklapanja braka  koji će održati u crkvi Gospe od anđela, biti će novovjekovni  kako se Zdenka i Maurizio nebi vjenčali pod 'lažnim' imenima, a brak zaista bio pravovaljan.

Čak će i vjenčana haljina mladenke, koja se u ono dobo nazovala 'novicom'  te mladoženjino ruho biti upravo onako kako je zapisano u arhivima. Haljina se šivala mjesecima, a odat ćemo tek da je bila 'blijede ljubičaste boje s ukrasima od srebra'.

Istra Inspirit i Iustitia za kraj

Ovogodišnja Giostra završiti će trećim krugom Istria Inspirita i predstavom Iustitia koju će svojim sumještanima i turistima pokloniti članovi Društva prijatelja Giostre, a koji u amaterskoj glumačkoj družini oživljavaju događaj koji se odista zbio davnih dana u Poreču. Iustitia je predstava koja traje gotovo dva sata, a naratorica Dunja Klarić gledaoce provodi kroz cijeli grad i mjesta na kojima ih čekaju glumci. Kulisa je sam grad, a atmosferu dodatno pojačava vrijeme održavanja predstave - zalaz i sumrak što pridonosi doživljaju.

Poreč, Porečani i Giostranti pozivaju na putovanje sve željne avanture, daška povijesti, vitezove, konjanike, gospodu i plemiće, pogleda na raskoš baroknih krinola i zagonetne poglede iza čipkastih venecijanskih lepeza. Uskočite u vremepolov i zaputite se s njima u 18. stoljeće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije