Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR: VRŠKE

Mornar koji je pjevao na 700 svadbi: Zbog kečige i fiša dolaze i iz Zagreba

Vukovar
Foto: Srđan Hebar
1/4
01.02.2018.
u 17:12

Bio sam mornar. Kuhar. 30 gladnih mornara čeka što ćeš im donijeti na stol iz kuhinje. I što god napravio, bilo za prste polizati ili ne, oni te zovu – Trovač, kaže Mlakić

Vrške – to je preporuka još iz Zagreba za mjesto koje gladan turist treba posjetiti u Vukovaru. Pa idemo vidjeti to mjesto, restoran na samoj obali Dunava, u centru, nije daleko, na nekoliko koraka.

– Dobro došli na otok. I u jedinu kuću na otoku – veli Dragan Mlakić (57) pa se ispravlja:

– Zapravo, sad će biti poluotok, rade dečki novu obalu.

Mornari me zvali Trovač

Prvi čovjek restorana uz čašu graševine Dekan-Trs kaže:

– Bio sam mornar. Pravi mornar, u vojsci. I kuhao sam na brodu, na vodonoscu, obilazili smo otoke na Kvarneru, donosili im vodu. I nije to lak posao, 30 gladnih mornara čeka što ćeš ti donijeti na stol iz brodske kuhinje. I što god napravio, bilo za prste polizati ili ne, oni te zovu – Trovač. Tako mi je bio nadimak godinama iako su tada ti dečki jeli najfinije u životu – smije se.

S terase puca pogled na Dunav.

– Dubok je 25 metara, a do obale preko puta ravno su 862 metra – kaže domaćin.

Na stolu vučedolski uštipak (40 kuna), šopska salata (15), a on nastavlja priču:

– Vodim restoran, ali znaju me u gradu kao pjevača. Ja ti već 30 godina nastupam na svadbama i zabavama, možda sam ih i 700 odradio, tko će znati. Pjevanje, to mi je hobi. Strast. Ma kad se prošetam Korzom i idem po kruh, velika je vjerojatnost da ću sresti bar petero ljudi koje sam oženio...

Sinatra?

– Ma ne... Pjevam Mišu, Škoru, Pejakovića, Kiću, Halida... Kad me čuješ, ma 90 posto ih skinem! Kao pravi sam Mišo. Da donesem gitaru? Pjevam ja tu i gostima – kaže veselo Mlakić.

Vukovar
1/11

Mjesto je ovo na koje dolaze mnogi, a za većinu visokih uzvanika koji dolaze u Vukovar on priprema jela za catering.

– Supruga je moje zlato! Katica je zadužena i za slatko i za slano, priprema kolače, uostalom predaje vukovarskim učenicima kuharstvo i slastičarstvo ovdje u školi. A i ja, došao sam u grad zbog ljubavi prema Vukovaru. Vratio sam se iz riječkog Splendida kako bih ovdje radio ono što sam kao mlad naučio. I eto, otvaramo sad kraj Vodotornja novi objekt, radit ćemo torte i kolače. Pa jedini smo proizvođači torti u Vukovaru. Kod nas je uvijek slatko... Pa i grof Eltz jeo je kod nas.

Rijetki imaju i – kečigu

Mjesto je specijalizirano za tradicionalnu hranu. Smuđ na žaru, čak i kečiga. Fiš-paprikaš od soma i šarana (60 kuna), smuđ na orli (65), riblje paštete, šaran na rašljama... Uostalom, o ovom mjestu priča se i u metropoli. Preporuka je bila – dobra. Vratit ćemo se.     

JELO OVOG KRAJA

Crveni luk se prokuha, a zatim se dodaje slatka i ljuta paprika te za četiri osobe oko 1,2 kilograma ribe – fileta soma i šarana. Kuha se na jakoj vatri te se dodaje pire od rajčice. Jelo je to koje se ovdje kuha u mnogim domaćinstvima, no ne i nedjeljom.

– Nedjeljom je pečenje! – vele domaći.

Cijena je fiš-paprikaša u restoranima s domaćom tjesteninom za prilog 60 kuna.     

Legenda

Sveti Bono Vukovarski mučenik je i svetac. Prema legendi, rođen je u poganskoj obitelji, a bio je vitez i progonio – kršćane. Shvatio je da radi zao čin te da rimski bogovi ne postoje. Umjesto viteške odore, obukao je svećeničku, a zaredio ga je papa Stjepan I. koji mu je dao ime – Dobar. Bono. Danas je zaštitnik grada.     

KAMO NA KLOPU

MUNDOAKA - ČAKOVEC 94

CALYPSO - KRIŽEVCI 94

BIJELA LAĐA SISAK 94

ZLATNI LUK - POŽEGA 93

VUKOVAR - VRŠKE 92

KALIMERO - KORPIVNICA92

MIRJANA - RASTOKE88

KOSTANJAC - KARLOVAC87

NAŠE MISTO - SINJ87

VUČNICA - P. JEZERA83

RODINO GNIJEZDO - BROD81

TRON - DELNICE78

CROATIA TURIST - ĐAKOVO77     

Komentara 1

Avatar Prdekan za nastavu
Prdekan za nastavu
15:40 09.02.2018.

Siguran sam da je ovaj, ukoliko ovo nije plaćeni oglas, kad mu se najave novinari i sposoban iz zamrzivača izvaditi nešto što nije crklo prije tri godine, skuhati to kao da se kuha ljudima, servirati tako da ti ne dođe da konobaru odvališ pljusku i ne pokrasti te na obračunu. Inače znam da ljudi imaju dijametralno suprotna iskustva. Pitajte Mirka Filipovića kako je prošao kao krizmeni kum, sjećate se?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije