Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Moderni restoran pun je stalno, a sve je ovdje probao Jacques Houdek

Dizajn restorana potpisuje Mirjana Mikulec, sve je moderno uređeno, a na zidovima raste i - prava mahovina. prostor je vrlo lijep, a cijene pristupačne
07. prosinca 2017. u 20:36 2 komentara 1168 prikaza
Turistička patrola, Koprivnica
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/3

Gužva, restoran Kalimero pun je ljudi. Traži se mjesto…

– Evo, imamo jedno!

Požega Krčma Zlatni lug Tri zlatna soma plivaju uz restoran, ribiču koji ih ulovi – besplatna večera

Konobar Tomislav, onako u prolazu, prepričava anegdotu kojoj se i danas smiju:

– Zvoni nam jedan dan telefon tu na šanku. S druge strane pjevačica Josipa Lisac. Pita ona: “Imate li stol za mene?” Kažem ja: “Dapače, čekamo vas!” Prođe pola sata, a kad ono: na vratima se pojavio Jacques Houdek. “Gdje je Josipa?”, pitamo mi… A on kaže: “Ma to sam vas ja zezao, imitirao sam njen glas. Dajte sve što ima, da probam…” – kaže Tomislav pa dodaje:

Šest miješanih, pizza ili mesa?

– Nezgodno je to s telefonom. Nazove netko, kaže: “Šest miješanih.” I mi napravimo šest pizza, a ispadne da su ljudi htjeli šest miješanih mesa… Ima i veselih događanja, dođe dečko pa nas zamoli da stavimo zaručnički prsten u cheesecake. Pa onda mi virimo, tu iza šanka, da vidimo hoće li djevojka pristati na prošnju.

I je li djevojka pristala?

– Da…

Veselo je ovdje. Uređeno moderno, dizajn potpisuje Mirjana Mikulec. Usklađeno je sve, od mahovine na zidu do pločica u toaletu. Baš ugodno.

– Trudimo se, već 17 godina radimo… Bio sam nekad konobar u pizzeriji, a u ovom dijelu Koprivnice nije je bilo. Pa sam rekao – idem probati. Danas, eto, radi nas više od 20 – kaže Zoran Pehnec (41).

Meksička je kuhinja ovdje hit, chimichange, burritosi, tortilje… Pune ih na 30 načina.

Turistička patrola, Koprivnica
1 / 3
Turistička patrola, Koprivnica

Zašto je tolika gužva?

– To su sve, u pravilu, stari gosti. Namirnice ne mijenjamo bez obzira na njihove cijene od prvoga dana. Naravno, većina toga je Podravkina, ona je tu u susjedstvu.

Na meniju, recimo, čili umak – osam kuna. Palačinke s Linoladom 20 kuna. BBQ rebarca 60 kuna. Odrezak u umaku od vrhnja ili gorička pizza… Zanimljiv meni.

Mahovina na zidovima

– Gorička pizza je hit. Oko nas su vinogradi, brda. Zato su gorice. Unutra su dimljeni sir, špek, sve kaj se jede u goricama…

Prekida ga konobar:

– Eto ti, susjed Ivica dođe sam, naruči jumbo pizzu, litru bambusa i sve to riješi sam! Mi gledamo u čudu jer naše su pizze ogromne. Ali on to slisti bez problema… – kažu konobari.

Kraj poznatih i razvikanih restorana u gradu ovo mjesto privlači domaće. Jer, jede se dobro, u modernom ambijentu, a cijene su pristupačne. Tko je u blizini, neće se razočarati. Enigma je samo: kako prava mahovina raste na zidu… kako, kako?     

Kostanjac KARLOVAC: KOSTANJAC Begić: Šiškiju 107 gemišta, Berlusconiju lignje, a tu su mi se upoznali roditelji Križevci, Calypso restoran Turistička patrola Krajnik: Kuhao sam i za Juliju Timošenko, a sushi je bolji nego u Zagrebu turistička patrola Vitlov: Lovio sam sabljarke u Papui, posluživao Sharon Stone, a sad sam master čokolatijer

Poredak

MUNDOAKA - ČAKOVEC 94

CALYPSO - KRIŽEVCI 94

ZLATNI LUG - POŽEGA 93

KALIMERO - KOPRIVNICA 92

MIRJANA - RASTOKE 88

KOSTANJAC - KARLOVAC 87     

Ukupna ocjena

Izbor i kvaliteta jela (DO MAKS. 50 BODOVa) 45

Izbor i kvaliteta PIĆA (DO MAKS. 15 BODOVA) 14

Posluga i ljubaznost  (DO MAKS. 10 bodova) 10 

Dojmovi i prostor (DO MAKS. 20 bodova) 19

Ukupnost ponude (DO MAKS. 5 BODOVA) 4

UKUPNO: 92     

   

Crna kraljica pretvorila se u zmiju i sjela na koprive

Utvrdom na obroncima Bilogore, koja je i danas enigma te je često istražuju arheolozi, navodno je vladala Crna kraljica. Odnosno Barbara Celjska. Prema legendi, ona se 1446. godine preobrazila u crnu zmiju te nestala ispod zidova burga građenog na brežuljku vjerojatno u 13. stoljeću... Prema drugoj priči, grad je dobio ime Koprivnica jer je ista kraljica išla na toalet pa sjela u – koprive. Utvrda je navodno između dva svjetska rata zatrpana jer su domaći tamo često zalazili, no zbog opasnosti od urušavanja, vlasti su je odlučile zasuti pijeskom i zemljom. Smještena je svega kilometar od centra grada, no tek čeka da arheolozi otkriju njezine čari.     

Jelo ovog kraja - Bregofska pita

Ne, nije greška, jelu je zaista ime – bregofska pita. Uvrštena je i na popis nematerijalnih dobara naše zemlje. Recept je star više od 200 godina, a pripremaju ga gospođe s koprivničkih bregova. Sastojci su, osim brašna, kiselo vrhnje, jaje, ulje ili guščja mast, a nadjev je s jabukama, cimetom, grožđicama i šećerom. Izgledom podsjeća na – međimursku gibanicu.