Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražuj, sanjaj

Mladi avanturisti zavirit će u svaki kutak svijeta, i to u samo 60 dana

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
Foto: ''
1/3
03.12.2011.
u 10:00

Top destinacije: 
Crveni trg, Kineski zid, Taj Mahal, Machu Picchu, Stonehenge...

Nikola Baraka, student ekonomije iz Šibenika, "prestići" će Julesa Verna jer kreće na put oko svijeta u 60 dana s drugim mladim ljudima koji su okupljeni u Hrvatski klub putnika koji je prije devet mjeseci pokrenula grupa zaljubljenika u putovanja iz Šibenika. Cilj im je promicanje putovanja među mladima. Moto je njihova putovanja poruka književnog velikana Marka Twaina "Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj". A Twain je rekao i ovo: "Za 20 godina bit ćeš više razočaran zbog onoga što nisi učinio nego zbog onog što si učinio." No, ovaj mladi Šibenčanin kaže:

Džipom po Južnoj Americi

– Svakako da su nam inspiracija I Twain i Verne, no ovo je naš put.

Nikola Baraka autor je i voditelj projekta "Put oko svijeta u 60 dana" na koji u kolovozu sljedeće godine kreće osamdesetak mladih iz cijele Hrvatske.

– Oduvijek sam imao želju ići na put oko svijeta, no nisam o tome previše govorio. Nije ni čudo jer, kada sam išao na put u Vijetnam i Kambodžu, ispitivali su me jesam li normalan. A tamo je, unatoč svemu, osmijeh sastavni dio komunikacije – objasnio nam je Nikola, koji je proputovao već 25 zemalja.

Projekt će se "odraditi" u pet etapa, a u tijeku su prijave zainteresiranih za jednu ili više njih. Nikola će proputovati svih pet. Na prijelazu iz jedne u drugu etapu putnici iz prethodne i sljedeće etape srest će se te će dva dana provesti zajedno.

– Liniju putovanja prate sve važnije svjetske znamenitosti i prirodne ljepote: Crveni trg u Moskvi, transsibirska željeznica, Kineski zid, Zabranjeni grad, Vojska od terakote, Hong Kong, Macao, Taj Mahal i Machu Picchu, slano jezero Salar de Uyuni, najveće slapove na svijetu Iguazu, kip Isusa na brdu Corcovado u Rio de Janeiru, Stonehenge, španjolsku Alhambru – iznio je Nikola plan putovanja.

Dakako, ovo neće biti agencijski put, iako im u organizaciji pomaže agencija STA Zagreb, jer, kaže Nikola, putovat će svim mogućim načinima i bez vodiča pa avanturizma neće nedostajati. Primjerice, tako će se u Južnoj Americi iznajmiti džipovi kojima će put biti komotniji, praktičniji i zanimljiviji. Ako njima neće moći proći granicu između Perua i Bolivije – ići će se željeznicom. Želja mladih je da uspiju pronaći sponzora koji bi im osigurao dva kombija koji bi ih na kraju puta dočekali na Gibraltaru kako bi se njima vratili u Zagreb, odnosno Šibenik. U desetak dana korištenja kombija putovali bi Portugalom i Španjolskom te bi se preko Francuske i Italije vratili kući.

Obroci za djecu u Malaviju

A novac? U prosjeku 8000 kuna po etapi, što se već može početi otplaćivati u obrocima. O svemu ostalom raspitati se može u Hrvatskom klubu putnika.

Jedan je od njihovih glavnih ciljeva promicanje Hrvatske kao turističke destinacije. Među najboljim projektima dosad Putopisna je tribina u Šibeniku s koncertom "Šibenik za Afriku", prihod s kojega je (15.120) kuna donirano sirotištu u Tanzaniji u vlasništu udruge "Kolajna ljubavi". Usto, 2000 kuna donirano je Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom "Kamenčići". Projektom "Involve me and I'll understand" putnici izlažu svoje fotografije i prodaju ih za 56 kuna, koliko stoji cjelogodišnji obrok za jedno dijete u Malaviju, pa je osigurano 77 godišnjih obroka, a 1500 kuna donirano je Edukcijsko-rehabilitacijskom centru u Cukrićima u Istri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije