Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uf, kakva pogreška!

Putujete i želite ostaviti dobar dojam? Evo kako da spriječite katastrofu!

stopiranje
Foto: screenshot/youtube
1/2
29.01.2014.
u 20:45

Ponekad se putovanje može pretvoriti u katastrofu, a kako se ne bi to dogodilo isključivo vašom krivnjom, pročitajte kako spriječiti da ne uvrijedite domaćine gestama koje svakodnevno radite.

Putovanja su obično predivna iskustva s kojih se vraćate puni pozitivnih dojmova. Ponekad se ipak putovanje može pretvoriti u katastrofu, a kako se ne bi to dogodilo isključivo vašom krivnjom, pročitajte kako spriječiti da ne uvrijedite domaćine nekim gestama koje svakodnevno radite.

Stopirate ili ste u znak odobravanja podigli palac u zrak? Ups, pazite gdje ćete to napraviti. U nekim zemljama je to teška uvreda. Nipošto ne pokušavajte stopirati u Iranu, barem ne na način na koji smo navikli. Podignuti palac tamo će odaslati sličnu poruku kao kad nama netko uputi podignut srednji prst.

Ako putujete u Japan, to će biti zemlja u kojoj ćete se sigurno najviše iznenaditi. Divno je upoznavati ljude diljem svijeta, ali u stranim zemljama morate biti posebno oprezni da ljude ne biste uvrijedili. Ako u Japanu dobijete od nekoga posjetnicu, nemojte je samo spremiti u novčanik ili džep. To je u njihovoj zemlji jako nepristojno i uvredljivo.

Baš ste oduševljeni kako je vaš domaćin uredio svoj dom i veselo ste izjavili: – Baš mi se sviđa vaš kauč!

Ako ste to izgovorili nekom Afrikancu ili Arapu, ne bismo vam bili u koži. Domaćin će, naime, osjećati neugodnu obvezu da vam ga daruje.

Japanci su ponekad poput Dalmatinaca. Pitate se kakve veze imaju jedni s drugima? Kada je riječ o piću, i jedni i drugi očekuju da se sami poslužite, ali u Japanu je pristojno da natočite piće i osobi koja se nalazi iza vas.

Mislili ste da to što ste ljevak neće imati nikakvog značenja kada planirate neko putovanje? Jako je nepristojno jesti lijevom rukom u nekim muslimanskim zemljama i Indiji jer se njome pretežno služe u wc-u. Ne pitajte kako.

Argentina. Stigli ste u tu predivnu i dinamičnu zemlju i baš ste upoznali nekoliko osoba koje su vas pozvale na večeru. Veselite se jer ćete upoznati više o lokalnim običajima i načinu života, ali pazite: Morate zakasniti barem sat vremena. Ako dođete na vrijeme, smatrat ćete se pohlepnima! Nekada točnost nije vrlina, složit ćete se.

"Srkanje" juhe smatra se jako nepristojnim u zapadnjačkim zemljama, ali u Japanu je jako poželjno jer ćete time domaćinu pokazati da uživate u posluženoj juhi i to se smatra jednom od lijepih manira koje morate pokazati.

Jednostavan osmijeh u Koreji je uvreda. Znamo da ste mislili posve suprotno, ali domaćini to tako ne doživljavaju. Takav osmijeh upućen strancu pokazatelj je da vi mislite da su oni glupi. Uf, pazite s osmijesima.

Znate onaj znak da je nešto "O.K.", ono kada spojite kažiprst i palac, a ostala tri prsta držite u zraku? Nije O.K. to pokazivati u Brazilu i Turskoj jer se u tim zemljama taj znak povezuje sa stražnjicom.

Znate onaj vic kada Mujo i Haso pričaju da se mogu lako snaći u Njemačkoj iako ne pričaju njihov jezik? Znak jednog prsta kojim pozivate nekoga da dođe k vama možda bi njima i pomogao u Njemačkoj, ali na Filipinima ni slučajno jer ako vas "ulove" možete završiti iza rešetaka.

>>Ako ih čujete, ignorirajte ih! Ovo su neki od najgorih savjeta za putovanja!

Komentara 4

SE
sestrićna
21:10 29.01.2014.

linda će lepo da nas nauči :))

Avatar tajar
tajar
21:18 29.01.2014.

Kad idete ugovarati poslove (ili što već) s Katarcima (ili drugim Arapima) ne stavljajte nogu preko noge, da nebiste pokazali potplat i uvrijedili domaćina (ne zato što vam je izlizan ili prljav, već zato što je to najveća uvreda za jednog Arapa).

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
21:18 29.01.2014.

hahahah...pa onda se kod nas ne bi trebalo jesti desnom rukom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije