Naslovnica Lifestyle Zdravlje

'Marihuanom se koristim jer ne uništava bubrege i jetra, a kvalitetnija je ona iz Slovenije'

Glazbenica Anđa Marić otvoreno govori o korištenju marihuane u medicinske svrhe i ublažavanje simptoma multiple skleroze
25. listopada 2017. u 12:38 17 komentara 16278 prikaza
Anđa Marić
Foto: Deutsche Welle

Prije dvije godine i Hrvatska je u zdravstveni sustav uvela upotrebu medicinske indijske konoplje (marihuane) kako bi se teško oboljelim pacijentima ublažili simptomi bolesti. No, službenih podataka o broju korisnika nema jer ih Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne prikuplja budući da se ti lijekovi propisuju na, "privatni recept" koji potpisuje liječnik, ali zdravstveno osiguranje ne pokriva trošak, piše Deutsche Welle.

Teško životno razdoblje Anđa Marić: Još ne hodam normalno, ali ide nabolje

Svestrana glazbenica Anđa Marić odlučila je o tome otvoreno govoriti i kaže kako joj je sintetički pripravak dostupan u ljekarnama preskup, ali i nedovoljno kvalitetan pa se ona, u ublažavanju simptoma multiple skleroze i dalje oslanja na marihuanu koju nabavlja na međunarodnom ilegalnom tržištu. Anđi Marić multipla skleroza dijagnosticirana je prije pet godina, s izrazito lošom prognozom razvoja bolesti – u roku od dvije godine trebala je završiti u kolicima, a preporučivali su joj i da razmisli o kupnji grobnog mjesta dok je vrijeme.

– Od svojih 30-tih koristim se marihuanom jer je to sredstvo koje ne uništava moje bubrege i jetra, probavni sustav i nije bilo nuspojava. Pomagalo mi je da se smirim i da dobro spavam, da se lakše nosim sa svakodnevnim stresom na radnom mjestu i stresom s kojim se suočavaju mlade majke. Mnogi su mi govorili da uzmem lijekove za smirenje, ali kad sam shvatila koje su nuspojave tableta za smirenje, krenula sam se educirati o prirodnim pripravcima koji mi mogu pomoći. Tako sam otkrila indijsku konoplju. Od prijatelja u Sloveniji nabavljala sam ulje od indijske konoplje i moram reći da su marihuana i svi njezini pripravci mnogo kvalitetniji u Sloveniji nego u Hrvatskoj. Tu se trguje niskim, "uličnim" klasama marihuane koja vonja na urin i benzin – ispričala je Anđa Marić. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Flour hemp in spoon with oil and bag on board Medicinska marihuana Mjesečna doza kapsula ulja od kanabisa stajat će najviše 1500 kuna naslovnica danas u večernjem Imunološki zavod uvozit će pripravke od THC-a Burni razlazi slavnih Počelo je kao bajka, a završilo spavanjem u hodniku, bitkom za imovinu...
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • zagabria1:

  Ne znam za nju ali meni je član obitelji dobio recept za kapi marihuane protiv velikih bolova. Iako je mjesečna doza jako skupa (oko 800 Kn) niošta nije pomoglo pa je ubrzo prestala uzimati.

 • Avatar tipo
  tipo:

  Skrivena Reklama, oglašavanje, promidžba

 • Avatar lokalpatriot ri
  lokalpatriot ri:

  Marihuanu treba potpuno legalizirati. Alkohol je dopušten, kao i cigarete, a oboje je daleko štetnije od marihuane.