Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Od njih možete raditi pire, kuhati marmeladu i žele, a najslađe su ipak svježe

maline
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
06.07.2016.
u 08:12

Ove su dame vrlo nježne i osjetljive. beru se isključivo ručno, ne žele dugo čekati da u njima uživate i ne vole da ih držite - na ledu

Malina je svemirsko voće, sinonim za najgori filmski uradak, omiljena aroma i miris u svima slastičarskim kremama, voćkica koja je zaslužna za hijerarhiju među grčkim božanstvima... Astronomi koji su testirali uzorak divovskog oblaka prašine iz Mliječnog puta kažu da bi on mogao imati okus maline. Kada su to čuli znanstvenici s instituta Max Planck iz Bonna, krenuli su u potragu za aminokiselinama. Nisu pronašli niti jednu, ali zato su našli etil format, kemijski spoj koji je zaslužan za neodoljiv okus maline.

Da nije bilo maline i njezina grma, možda nikad ne bi bilo Zeusa. Naime, prema starom grčkom mitu, malina je spasila život Zeusu još dok je bio dijete. Njegova majka Reja sakrila ga je iza grmlja maline kad ga je tadašnji vrhovni bog Kron, Zeusov otac, htio ubiti. I ime maline, Rubus idaeus, potječe iz imena planine Ida na Kreti. Postoji legenda koja kaže da je latinsko ime maline Rubus idaeus - izvedeno od planine Ida i gdje su je otkrili grčki bogovi i tako joj dali ime. U to vrijeme malina je korištena u medicinske svrhe puno više nego kao hrana, a bobice su bile nešto drukčije, manje, kiselije i divlje. Skupljali su ih i stanovnici Troje, kao i ljudi iz naselja u podnožju planine. Zapisi o pripitomljavanju pronađeni su u 4. stoljeću u spisima Paladiusa, rimskog poljoprivrednika, a sjemenke su pronađene i u rimskim utvrđenjima u Britaniji. Tako su najvjerojatnije Rimljani raširili kultivaciju maline širom Europe. U srednjem vijeku malina se počela koristiti u medicinske svrhe i kao boja. No, u to vrijeme mogli su je koristiti samo bogati ljudi. I puno pije nego su Europljani stigli u Ameriku, Indijanci su već poznavali i koristili maline.

Foto: Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Oprez, vrlo nježne dame

Njezin uzgoj u Europi širi se u 18. stoljeću i otad je počinju saditi i koristiti i oni malo manje bogati. Do danas je poznato 195 vrsta malina, među kojima su najpoznatije europska, crvena i crna malina. Grm maline raste uz živice, rubove putova i šumaraka, a sve češće uzgaja se i u vrtovima. Plod je prepoznatljiv po jedinstvenoj aromi, a duguje ju posebnoj mješavini aromatičnih tvari koja se teško imitira. Ima i karakterističan, profinjen kiselkasti okus. Malina je gotovo jednako udomaćena kao jabuke, kruške ili šljive. 100 g svježeg ploda maline je 52 kcal ( 217 kJ). Od toga ima 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljikohidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana i vitamina C, a sadrži i vitamine B kompleksa, E i K, a sadrži i gotovo sve minerale.

Sezona malina je počela, a beru se kad plod dobije karakterističnu boju pripadajuće sorte (svjetlija ili tamnija crvena, crna ili pak zlatna malina), kad se lako odvaja od svoje lože i ne gnječi se. Zbog ručnog branja maline rijetko treba prati, a perete li ih pod tekućom vodom, lako ih možete oštetiti čime će se promijeniti i njihov okus. Dovoljno je odstraniti ostatke lišća ili stabljike. Kad ih kupujete, svakako izaberite one koje se čvrste, zrele i ujednačene boje. Izbjegavajte plodove koji su mekani, oštećeni ili su već pljesnivi. Kako se maline najčešće prodaju u plastičnim košaricama ili mjericama, nećete imati mogućnosti provjeravati same plodove. No, svakako provjerite dno košarice da nema vlage ili soka, u suprotnom to bi značilo da maline već predugo stoje. Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama. Zbog njihove osjetljivosti morate paziti i kako ih čuvate i spremate. Prije nego ih stavite u hladnjak svakako izdvojite one plodove koji su se već počeli kvariti. Najbolje ih je spremiti na papirnatom ručniku i prekriti ih plastičnom folijom. Kako nije dobro da dugo stoje, najbolje ih je potrošiti isti ili već sljedeći dan.

Foto: Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Možete ih i zamrznuti, kao cijele plodove ili kao pire. Ako zamrzavate cijele plodove, posložite ih u jednom redu na tacnu na papir za pečenje, a tek kad su zamrznute, stavite ih u vrećicu. Tako ih možete čuvati do godinu dana. Ako radite pire, maline usitnite, propasirajte i dodajte im malo šećera u prahu. Ovako pripremljeni pire najjednostavnije je zamrznuti u silikonskim kalupima za muffine. Svježe maline imaju osvježavajuću aromu pa je šećer suvišan, no šlag dobrodošao. Idealna su poslastica za ljeto jer od njih možete pripremati čitav niz očaravajućih slastica. Kremastom sira ili jogurtu dodajte malo limunove korice, djelomično zamrznute maline i izlomljene piškote. Od malina možete pripremiti i ledeno osvježenje - u jogurt, obični ili s nekom blagom aromom, recimo vanilije, umiješajte maline i malo šećera te zamrznite. Napravite li to na malo drukčiji način, recimo u posudicama različitih oblika, dobit ćete i vrlo atraktivan desert za završetak druženja uz laganu ljetnu večeru.

U ljetnim danima prijaju voćne salate od naranči, nektarina i malina u šećernom sirupu s dodatkom prošeka, ili bobičasto voće posluženo u lubenici. I svjetski poznati deserti s voćem, poput Peach Melbe, poširanih breskvi sa sladoledom od vanilije, poslužuju se uz dodatak umaka od malina, a Pavlova, voće na podlozi od meringe, može se pripremiti od malina i borovnica.

Dobro se miješaju, uz sve

Maline su i izvrstan dodatak kremama, moussevima od bijele i tamne čokolade, panna cotti ili tiramisu kremi. Mogu biti izvrstan nadjev za krustade, s čokoladnom ili vanilin kremom, s drugim bobičastim voćem za pite i savijače ili umiješane s čokoladom u lijevano tijesto za posebne palačinke. Možete ih koristiti i za ukrašavanje kolača od jogurta, sira ili čokolade. Pire od malina može biti baza od koje pripremate umake, sladoled ili sorbet. Kuhanjem soka od jabuka, malina i borovnica uz dodatak cimeta i kardamoma dobije se sirup koji možete poslužiti uz palačinke, pečeni kruh ili voće. Pire od malina može biti zanimljiv dodatak ledenom čaju i raznim koktelima, poput poznatog Bellinija, koji se priprema od prošeka i pirea od breskvi i malina ili koktelu od šampanjca. Pripremite ga tako da u čašu stavite kockicu šećera, dodajte 2 žličice pirea od malina i sve prelijte šampanjcem. Za dekoraciju može vam poslužiti svježa malina i limunova korica.

Partnerice za Slano&slatko

Maline su bogate pektinom, zbog čega su idealne za pripremu džemova, želea i marmelada. Marmeladu od malina možete koristiti u pripremi torta i kolača s orašastim plodovima (orasi, lješnjaci i bademi), muffina, biskvita ili kao nadjev, recimo za Linzer tortu. Od malina možete pripremiti i smoothie. Priprema je vrlo jednostavna. U blender dodajte 60 grama malina, 1 čašu soka naranče, šaku špinata, 1 bananu i 60 grama leda. Sve dobro izmiksajte i poslužite u staklenim čašama. Maline se vrlo dobro sljubljuju i s povrćem i s mesom. Isprobajte salatu od rikule, lagano zagrijanog kozjeg sira, malina i svježih smokava, a sve to preliveno s malo salatnog preljeva na bazi meda. Ako ste od onih koji vole isprobavati nove okuse, pečene svinjske medaljone poslužite s umakom od malina, peršina, maslinova ulja, češnjaka i ljutih papričica.

Foto: pixabay

>>Nazivaju ga i voćem ljubavi,a tajno su oružje zavođenja još iz vremena starog Rima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije