Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Lokalci uvijek znaju gdje je najbolja spiza, evo gdje su nas odveli

Plodine
10.04.2019.
u 09:03

Posjetili smo nekoliko dalmatinskih gradova i zamolili lokalce da nas odvedu na svoja omiljena izletišta gdje rado vikendom, uz dobro društvo i piće, uživaju u sjajnom grillu kojeg pripremaju na otvorenom

Slove za velike hedoniste, ljude kojima se sve vrti oko spize, druženja uz spizu, odmora nakon marende, pripreme za obid, ljude u čijim se domovima nerijetko kuhaju i ručak i večera, a jede se gotovo uvijek u točno određenu uru – oni su Dalmatinci. I iako ćemo ih, kad je o hrani riječ, prvo povezati sa svime što dolazi iz mora i verdurom, oni su jako veliki ljubitelji dobrog grilla.

Posjetili smo nekoliko dalmatinskih gradova i zamolili lokalce da nas odvedu na svoja omiljena izletišta gdje rado vikendom, uz dobro društvo i piće, uživaju u sjajnom grillu kojeg pripremaju na otvorenom. Prva postaja su nam bile Plodine, gdje smo na jednom mjestu pronašli sve za savršen grill, a onda smo se uputili na naš gastro putovanje.  Pa krenimo redom…

  • Niti sat vremena vožnje automobilom od Zadra, u blizini Kaštela Žegarskog, nalazi se manastir na rječici Kupi, predivno izletište koje zaista valja posjetiti. S jedne strane pogled na more, s druge na Velebit, čarobna priroda, veliki komin kojeg mogu koristiti svi posjetitelji i vrlo ugodna klima u toplijim mjesecima, stavljaju ovo izletište na prvo mjesto naše liste.
  • Uputili smo se nešto južnije i zastali u Sinjskoj krajni u kojoj je zaista teško izdvojiti jedno izletište na kojem možete izvaditi svoje najdraže gradele i naprosto - guštati . Mi smo se od Sinja uputili prema planini Kamešnici. Možete se penjati do samog vrha (1308 n/v), ali i samo uživati u izletištima u podnožju gdje se nalazi pregršti idealnih lokacija za grill na otvorenom. Začine ne morate nositi sa sobom, osvrnite se malo oko sebe i pronaći ćete divlju metvicu, majčinu dušicu i kadulju.

  • Još južnije, nadomak Omiša, nalaze se Radmanove mlinice, izletište koje upišite na svoju listu lokacija koje morate posjetiti barem jednom u životu. Kanjon rijeke Cetine čini savršenu prirodnu kulisu za uživanje u prirodi uz dobar roštilj. Teško ćete se odlučiti gdje ćete ga postaviti jer je izbora zbilja mnogo. Naša preporuka je, negdje uz plažu uz samu rijeku. Ima li išta bolje nego okupati se u osvježavajućoj rijeci nakon dobrog grilla, kad to vremenske prilike dopuštaju?
  • Manje od sat vremena vožnje prema jugu, 15tak kilometara od Makarske nalazi se Park prirode Biokovo. Za planinarsko-turističku kartu morat ćete izdvojiti 45 kuna na ulaznoj recepciji parka, a onda se uputiti na jednu od mnogobrojnih staza. Svaka od njih, ovisno o tome koliko ste spremni planinariti, odvest će vas na izletište na kojemu ćete moći, na za to predviđenim mjestima, postaviti svoj roštilj, zapaliti vatru i guštati u savršenoj spizi u planinama s pogledom na more. Gdje ćeš bolje!
  • I za kraj nešto posve drugačije, posebno mjesto, jedina delta u hrvatskoj, odredište iz snova za ljubitelje prirode, adrenalina, arheologije i vrhunske gastronomije – Dolina rijeke Neretve. Na samom jugu zemlje smjestilo se ovo izletište na kojemu ćete, kako kažu lokalci, probati najposebniji grill! Ponesite svoje gradele i sav potreban alat, piće i sve što vam je potrebno za idealan dan u prirodi i kušajte specijalitet – žabe i jegulje na gradele!
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije