Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Liječnici tvrde: Ove svakodnevne aktivnosti mogu pomoći smanjiti rizik od raka

shutterstock
04.09.2023.
u 08:00

Preporučuje se da tjedno vježbamo oko 150 minuta, ali ponekad može biti teško pronaći vrijeme za to. Srećom, liječnica je podijelila svakodnevnu aktivnost koja može pomoći u smanjenju rizika od raka.

Vježbanje nije samo sjajno za mršavljenje, već ima i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti. Međutim, vježbanje koje oduzima puno vremena, poput odlaska u teretanu ili šetnje, može biti teško uklopiti u užurbane živote i često dovodi do isprika i neizvršavanja. Ali, za to nema isprike, jer je liječnik preporučio svakodnevnu aktivnost, za koju svi imamo vremena, kao način ne samo mršavljenja, već i smanjenja rizika od raka, prenosi Mirror.

Prema riječima dr. Łucje Zaborowske hodanje je sjajno jer je najpristupačniji oblik tjelovježbe - zbog čega ga preporučuje svima koji žele postati zdraviji. Idealno je jer ga je uklopiti u svačiji životni stil - bilo da se radi o pješačenju do posla ili tijekom pauze.

VEZANI ČLANCI: 

Łucja je objasnila: 'Hodanje, osobito brže hodanje, izvrsna je osnovna kardiovaskularna aktivnost. I kao i sve aerobne aktivnosti, odlično je u smanjenju rizika od hipertenzije, dijabetesa, moždanog udara, infarkta miokarda i cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja'.

Kad je riječ o raku, većina nas  odmah pomisli na redovite preglede i pretrage. I to je istina - ali ono što možete činiti svaki dan je vođenje zdravog načina života, uključujući tjelesnu aktivnost. Redovita aktivnost, poput hodanja, izvrsna su u smanjenju rizika od npr. endometrija, želuca, pluća i bubrega. Čak i kod pacijenata koji se liječe od raka, tjelesna aktivnost smanjuje smrtnost.

VEZANI ČLANCI: 

Tjelovježba može smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti, poput koronarne bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka te smanjiti rizik od rane smrti do 30%. Hodanje je najlakši način da se krećete u svakodnevnom životu, ali da biste imali zdravstvene dobrobiti morat će to biti više od šetnje. 

Dakle, koliko daleko morate hodati da biste smršavjeli? Možda ste čuli da biste napraviti 10 000 koraka hodanjem dnevno, ali ispada da je to više marketinški trik nego bilo što drugo. Umjesto toga, dokazi sugeriraju da biste trebali postaviti svoj cilj na 7500 do 8000 koraka.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije