Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Liječnici otkrili zašto je dobro tuširanje hladnom vodom: 'Pokušajte barem 30 sekundi'

Shuttershock
14.07.2021.
u 16:22

Tuširanje s hladnom vodom će vam dati energiju za cijeli dan, jer vas šok zbog hladnoće potiče na dublje udisanje, pa se smanjuje razina ugljičnog dioksida u tijelu što nam pomaže da koncentriramo

Po velikim je vrućinama tuširanje u hladnoj vodi često najbrži i najjednostavniji način za ohladiti se, a liječnici kažu da hladni tuš -  znači voda hladnija od 21 stupanj C - ima i neke druge benefite... 

1. Potiče imunološki sustav

Studije su pokazale da svakodnevno tuširanje s hladnom vodom pomaže da se poveća broj bijelih krvnih stanica u tijelu, kaže  fitness i wellness trenerica Emma Caird.

Ona objašnjava da su upravo bijele krvne stanice zadužene za borbu protiv infekcija i bolesti, a hladna voda, dodaje, i metabolizam potiće da poveća proizvodnju masti koja se kasnije pretvara u energiju.

Najpoznatija plus size manekenka ne može sakriti sreću: Objavila da je trudna pa pozirala gola

1/10

2. Otklanja stres

Danas su anksioznost i depresija zastupljenije nego ikad prije, kaže liječnica s klinike Mango dr. Amber O'Brien, te objašnjava da se hladan tuš danas koristi i kao holistički pristup smanjenju takvih stanja i bolesti.

Foto: Shutterstock

To potvrđuju i studije koje pokazuju da tuširanje s hladnom vodom povećava lučenje endorfina i smanjuje lučenje kortizola, hormona koji izaziva stres, a može, kažu, ublažiti i bol u mišićima koju osjećamo nakon iscrpljujućeg fizičkog napora.

3. Poboljšava fokus i produktivnost

Hladna voda potiče mozak da poveća fokus i razinu energije, kaže dr. O'Brien za portal Real Simple.

- Tuširanje s hladnom vodom će vam dati energiju za cijeli dan, jer vas šok zbog hladnoće potiče na dublje udisanje, pa se smanjuje razina ugljičnog dioksida u tijelu što nam pomaže da koncentriramo; slično kao meditacija - objasnila je.

4. Čini dobro i koži i kosi

Hladan tuš čuva prirodna ulja na koži, a zatvara i kutikule vlasi čineći kosu sjajnijom, kaže dermatologinja i autorica s Medicinskog fakulteta Icahn dr. Debra Jaliman, te dodaje da tuširanje s hladnom vodom može smanjiti upalu, oteklinu i natečenost kože.

 - Pred kraj tuširanja, počnite postupno hladiti vodu - savjetuje, pa na samom kraju skroz ugasite vruću vodu i izdržite što dulje možete.

- Cilj je najmanje 30 sekundi, odnosno do minute - slažu se liječnici.

Kemičar objasnio kolika nam SPF zaštita zapravo treba!

Komentara 3

PR
Prekosutra
17:54 14.07.2021.

U skandinavskim zemljana, posebice u Finskoj, nakon saobe ide se pod hladan tys a nerijetko i van na snijeg i led, od pamtivijeka. Dakle nista posebno novo nije itkriveno, ali u svakom slucaju dobra infirmacija.

Avatar @promatrač
@promatrač
19:25 14.07.2021.

Ne koristim uopće toplu vodu odnosno već godinama se tuširam isključivo samo hladnom vodom, bilo ljeto ili zima. Po glavi ne tako dugo ali zato tijelo između 5-10 min. Inače kome nije poznat Wim Hof, nek potraži, cool tip od koga se može dosta toga naučiti.

MO
montello
14:24 15.07.2021.

Danas hladnom.vodom.nekih 5 minuta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije