Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuhinje svijeta

Ligurija - neodoljiva jednostavnost kuhinje siromaha

ligurija
Foto: Thinkstock
1/6
17.06.2016.
u 10:00

Cucina povera, kuhinja siromaha, slika je ligurske gastronomije koja se temelji na šest elemenata - ribi, samoniklom bilju, maslinovu ulju, rajčici, luku i češnjaku

Oduvijek sam željela znati kakva su druga mora. Mirišu li kao naše? Jesu li tirkizna kao na razglednicama? Mreškaju li se u ljetna poslijepodneva kao Jadran kada preko njega pređe maestral? Kakvi su ljudi koji uz njega žive... Otkrivati druga mora i život uz njih poriv je svakog putnika, onog koji putujući raste, otkriva, uči i - uživa u tome.

Krenimo stoga ovim putopisom od San Rema put Genove pa "nizbrdo" prema Speziji, te u pojasu od pedesetak kilometara priobalnog pojasa upoznajmo Liguriju - najmanju talijansku regiju. Smjestila se u zaljevu prema kojem i nosi ime - ili on prema njoj - no ima, za razliku od Toskane, svoje more. Nepravedno zanemarena i uglavnom izvan komercijalnih masovnih turističkih ruta, Ligurija je zadržala šarm regije koja se proteže sve do granice s Francuskom i na jugu i istoku s Toskanom, dok su joj u zaleđu Pijemont i najgurmanskija talijanska regija Emilia-Romagna. Kraj je to koji će prepoznati i zavoljeti istinski tragači za ljepotom skrivenom u obali koja je fina čipka surovih stijena i rijetkih pješčanih uvala, a u svakoj od njih smjestili su se gradići.

Foto: pixabay

Veći ili manji, no svima je zajedničko jedno - do posljednjeg su milimetra iskoristili prostor u prirodnim lijevcima između stijena na strmim obalama. Surovost ligurske obale i života na njoj pod udarom hirovite klime jednako je fascinantna koliko i njezina ljepota, intenzitet boja sa zelenih obala i modrog dubokog mora. Tek negdje oko Genove stijene posustaju i nešto manje strma i surova obala proteže se do Savone i San Rema. La Superba, veličanstvena, divna - kako Genovu nazivaju u Liguriji, puno je više od grada. Genova je priča. Ne pokušavajte je upoznati za jednog posjeta ili u jednom danu. Grad je to koji je valja doživjeti istražujući njegovu prebogatu povijest, Republiku, nasljeđe pomorstva, obitelji koji su se stoljećima sporile za vlast, kroz rivalstvo s drugom moćnom republikom - Serenissimom. Genova i danas pulsira životom kao najveća luka na tom dijelu Europe, 2004. godine ponijela je titulu Europske prijestolnice kulture, a ako tragate za vremeplovom koji će vas vratiti u vrijeme Kolumba ili Paganinija, tada je Strada Nuova mjesto za vas.

Šetnja od Palazzo Rosso do Palazzo Bianco i Palazzo Doria Tursi, do katedrale San Lorenzo i čak 42 palače koliko broji stara jezgra Genove - u dijelu pod zaštitom UNESCO-a - uzet će vam dosta vremena, no svaka minuta vrijedna je doživljaja. Ne propustite otići do Piazza de Ferrari gdje se nalazi Palazzo Ducale, a nedaleko i rodna kuća Kristofora Kolumba. U staroj luci, Porto Antico, posjetiti vrijedi akvarij izgrađen za svjetsku izložbu EXPO 1992. godine te Palazzo delle Compere di San Giorgio iz 13 stoljeća, nekadašnji zatvor u kojem je neko vrijeme proveo glavom i bradom Marko Polo, neshvaćen i optužen zbog svojih, za ono doba, revolucionarnih ideja. Istražujući Liguriju, valja posjetiti Savonu, doživjeti popularnost San Rema, grada okruženog staklenicima u kojima cvatu ruže za parfemsku industriju i koji je posljednjih desetak godina omiljena destinacija gostiju bivšeg Sovjetskog Saveza. Čak su i oglasi u agencijama za nekretnine - na ruskom i ćirilici. No, dio Ligurije koji će vas zasigurno ostaviti bez daha i koji je - možda je to osobni dojam - prava Ligurija jest potez od Genove do Rapalla, La Spezije sve do rivijere Versilia koja je već prijelaz u Toskanu. Rapallo je gospodski grad na rivijeri Levante baš po mjeri čovjeka, s neodoljivom šetnicom na kojoj valja uhvatiti mjesto na nekoj od klupa pod sjenom palmi. Grad u kojem su trgovci prava stara garda, a živi se od turizma, prehrambene industrije, obližnje tvornice opeke...

Foto: pixabay

Biti viđeni u Portofinu

Nedaleko od Rapalla je šarmantan Santa Margherita Ligure, nalik našoj Opatiji sa svojim vilama i luksuznim hotelima te mondeni Portofino, omiljeno odredište slavnih i bogatih. Zateknete li se ondje u sezoni, na sidrištima pred uvalom delfina, kako su nekada nazivali Portofino, zateći ćete flotu vrijednu desetke milijuna eura, a metara, kvadrature jedara i konjskih snaga u motorima dovoljno je za cijeli Jadran. U Portofinu su ljubovali Sofia Loren i Carlo Ponti, Richard Burton i Liz Taylor, Woody Allen sa svojim suprugama, Brigitte Bardot... Prije nekoliko godina koncert je ondje održao i Andrea Bocelli osvojivši zauvijek srca publike izvedbom čuvene pjesme "I Find My Love in Portofino" kojom je ovaj šarmantni ligurski gradić opjevala Iolanda Cristina Gigliotti, poznatija kao Dalida. Za ljubitelje visoke gastronomije ondje se nalaze čak dva restorana okićena Michelinovim zvjezdicama, i to uz trgovine visoke mode. Tako ćete odmah na glavnom molu kročiti pred trgovinu Louis Vuitton popunjenu najnovijim modelima, korak dalje je Diorov butik, Gucci, Prada... svi su tu, u dvije male uličice, baš kao i paparazzi koji su stalna postava barova u kojima se u lijena ljetna poslijepodneva ispijaju sjajna lokalna vina bianchetta genovese, nježni Ciliegiolo del Tigullio, slatkasti Moscato del Tigullio ili pjenušava vina.

Najpopularniji dio Ligurije, barem posljednjih dvadeset godina, otkako je proglašen nacionalnim parkom, jest nedvojbeno kratki potez od La Spezije prema Portovenereu nazvan Cinque Terre. Pet gradića skutrenih u uskim lijevcima među liticama od pamtivijeka su izloženi hirovitoj klimi i ciklonama koje se rađaju u Genovskom zaljevu. Pet gradića, iako ih je na potezu od Spezije na trasi pruge desetak, svojevrsni su turističko-marketinški fenomen. Prije dva desetljeća bili su gotovo posve iseljeni. Ostalo je vrlo malo stanovnika, a maslinici i vinogradi na strmim obalama bili su posve zapušteni.

Šarm šarenih fasada 5Terre

Danas fotografije kuća čije su fasade žarkih boja obilaze svijet. Od Japana i Australije do Norveške i Kanade, turisti iz cijelog svijeta masovno odlaze onamo. Najčešći, doduše i najpraktičniji način obilaska, je vlakovima koji povezuju gradiće, odnosno voze na liniji od Genove do Rima i drugim lokalnim linijama. Pruga je vratila život u ovaj dio Ligurije, ali donijela i svjetsku popularnost. Gužve su ondje poprilične, posebno ljeti, no najljepši način obilaska gradića Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso al Mare bio bi brodom. Dakako, u stabilnoj sezoni s obzirom na to da se hirovita genovska ciklona stvori u svega nekoliko sati. Doživjeti ligursku kuhinju vrijedi upravo u malim mjestima, pa za obilaska valja pronaći vrijeme za kušanje nekih specijaliteta bez kojih doživljaj Ligurije nije potpun. More kao izvor života i plavi vrt stanovnika malih gradića osnova je kuhinje uz limun, bosiljak, maslinovo ulje i začinsko bilje. Što jednostavnije, to bolje.

Foto: pixabay

>>Ay mi Cuba: Od Kolumba do Castra i Rolling Stonesa

Komentara 1

ŠO
Šokac1
18:13 21.06.2016.

Štovanoj autorici.... u tekstu neprestano spominjete "regija, pa regija....". Kuda su nestale hrvatske riječi "pokrajina", "područje" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije