Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ledene berbe vinarije KUTJEVO d.d. – božanski nektar iz smrznutog grožđa

Klimatske promjene uvjetuju smanjenje proizvodnje, ali i trend rasta prodaje predikatnih vina na eminentnim svjetskim tržištima
23. siječnja 2021. u 13:00 634 prikaza
Ledene berbe vinarije KUTJEVO
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/5

Zamislite berbu smrznutog grožđa na temperaturama ispod -8˙C, u ranojutarnjim satima, na skliskom i snijegom prekrivenom vinogradarskom položaju u samom srcu Slavonije na 470m nadmorske visine. Upravo su u navedenom okruženju na jednom od ponajboljih vinogradarskih položaja kutjevačkog vinogorja Hrnjevcu, vrijedni berači vinarije Kutjevo brali traminac namijenjen proizvodnji prestižnih predikatnih vina. Rijetka su vinogorja u kojima prevladavaju povoljni makro odnosno mikro uvjeti koji omogućuju ledenu berbu odnosno proizvodnju vina od grožđa koje, ostavljeno nakon redovne berbe na vinovoj lozi, prolazi kroz sve vremenske cikluse iščekujući zimske minuse, podložno raznim bolestima, pticama i divljim životinjama koje žude za slatkim grožđem. Uzimajući u obzir navedeno te urod i do deset puta manji u odnosu na redovnu berbu, jasno je kako vinari nisu skloni rizicima koji prate proizvodnju spomenutih vina. U vinariji Kutjevo, kao jednom od najnagrađivanijih i najvećih proizvođača predikatnih i ledenih vina, misle drugačije te napominju kako upravo odrađena berba predstavlja vrhunac vinogradarske proizvodnje.

Ledene berbe vinarije KUTJEVO | Autor : Promo Foto: Promo Ledena berba vinarije Kutjevo

TRADICIJA PROIZVODNJE NAGRAĐIVANIH PREDIKATNIH VINA

Arhiva koju desetljećima pažljivo njeguju dom je cijenjenih i svjetski nagrađivanih ledenih vina. Rezultat je to posebnosti kutjevačkog terroira, povoljnih klimatoloških čimbenika, podneblja, same strukture tla te utjecaja mikroklime na pojedinim vinogradarskim položajima koji se očituju i u kvaliteti finalnog proizvoda – samoga vina. “Ledena vina predstavljaju prave senzacije, a zbog malih randmana, zahtjevne proizvodnje, iznimnih organoleptičkih karakteristika te rijetkosti osvajaju brojne medalje na svjetskim ocjenjivanjima. Neznatan se broj vinskih regija diljem svijeta može pohvaliti proizvodnjom predikata visoke kvalitete, stoga nam je iznimno važno konstantno naglašavati potencijal i mogućnosti kutjevačkog terroira. U proizvodnji spomenutih vina redovito se prepoznaje umijeće samih proizvođača što je i razumljivo s obzirom na klimatološke čimbenike te zakon koji jasno definira i kontrolira proizvodnju. Naš zakon o vinu propisuje određenu temperaturu i uvjete ledene berbe. Bitno je da se u bobici stvori led koji apsorbira vodu te omogućuje da se unutar same bobice u velikoj koncentraciji sačuva sok. To znači barem 48 sati kontinuirane temperature od minimalnih -7˙C, kada počinje berba i prešanje grožđa, pri čemu mošt mora sadržavati najmanje 127˙Oechsla”, poručuju iz vinarije.

Ledene berbe vinarije KUTJEVO | Autor : Promo Foto: Promo

OD SMRZNUTOG GROŽĐA DO CIJENJENIH VINA

Samu berbu nadgledao je glavni enolog dipl.ing.agronomije Ivan Marinclin. “Ne očekujemo znatnu količinu, no za kategoriju količina je potpuno irelevantna, bit je njezina kvalitete, a nadamo se kako će kao i ostala naša vina pobrati niz priznanja po cijelome svijetu. Berba nije nimalo jednostavna zbog niskih temperatura i uvjeta u kojima se odvija, ali i zbog tradicionalnog načina proizvodnje. Važno je da grožđe dolazi na preradu u smrznutom stanju, koja se odvija na niskim temperaturama, a omogućuje kristalima leda da prodru kroz kožicu grožđa, utječući na sam okus.

Ledene berbe vinarije KUTJEVO | Autor : Promo Foto: Promo

Tada se iz smrznutog grožđa istiskuje mošt koji je prilično gust, poput meda, i prolazi samo kao visoko koncentrirani sok koji sadrži velike količine prirodnog sladora. Nakon toga započinje proces fermentacije. Visok sadržaj šećera u ledenom vinu utječe na sporiji tijek fermentacije i na niži alkohol u usporedbi s ostalim vinima, a sam postupak može potrajati mjesecima. Iako je u vinu vrlo visok udio šećera, ono ostavlja upravo osvježavajuć efekt zbog uravnotežujućeg učinka prirodnih kiselina. Zbog nižih prinosa koji proizlaze iz spomenutog postupka te samih izazova koji prate dugotrajan proces proizvodnje i odležavanja, ledena su vina znatno skuplja od vina proizvedenih redovitim putem. Zadovoljni smo što nas je proizvodnja i kvaliteta predikatnih vina svrstala među najrelevantnije svjetske vinske regije. Dovoljno je spomenuti kako su Nijemci i Kanađani napravili brend od proizvodnje predikatnih vina, tako da su spomenuta vina redovito na vinskim kartama restorana koji populariziraju, prate te unaprijeđuju eno-gastronomsku ponudu", objašnjava glavni enolog.

Ledene berbe vinarije KUTJEVO | Autor : Promo Foto: Promo

BOGATA PONUDA U SKLOPU ONLINE VINOTEKE

Ledena vina jantarne su boje, a ljubitelje iznenađuju intenzitetom arome te puninom okusa koji redovito podsjeća na kandirano i tropsko voće. Upravo zbog dugotrajnog efekta preporučuje se samostalno, na kraju obroka ili kao pratnja finim desertima. Detaljnije informacije te bogatu ponudu nagrađivanih predikatnih vina sorte traminac i graševina u prigodnim poklon pakiranjima pronađite u sklopu online vinoteke na www.kutjevo.com/webshop

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji