Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijekovi i deterdženti

Lani se otrovalo 839 dojenčadi i djece do pet godina

dijete i mobitel
Foto: Thinkstock
1/2
01.04.2014.
u 21:00

Trovanje lijekovima godinama raste u svim dobnim skupinama

Tijekom prošle godine Centar za kontrolu otrovanja zabilježio je 1735 slučajeva trovanja, od čega se čak 60 posto odnosilo na djecu i adolescente.

Najveća opasnost od trovanja prijeti najmlađima – djeci do pet godina, kojih se lani otrovalo 839! Kućne kemikalije i lijekovi najčešći su uzrok trovanja najmlađih, otkriva prošlogodišnje izvješće spomenutog Centra koji pruža stručnu pomoć u liječenju otrovanja. Voditeljica Centra, koji djeluje pri Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, mr. sc. Rajka Turk kaže da su djeca izloženija kemikalijama u okolišu, naročito u kućanstvu, i sklona su “probati” sve što im je nadohvat ruke.

Opasne šibice, baterije...

- Stoga dolazi do gutanja najrazličitijih sredstava za čišćenje u domaćinstvu, kozmetike poput odstranjivača laka za nokte, predmeta kao što su šibice, baterije, živa iz toplomjera, cigarete, igračke i slično - kaže mr. sc. Turk napominjući da se ti podaci ne odnose na sva trovanja u Hrvatskoj već samo na slučajeve za koje je tražena pomoć ovog Centra. Naime, ističe, brojna otrovanja odraslih događaju se zbog konzumacije alkohola, droge i ugljičnog monoksida i za njih se uglavnom ne traži informacija od Centra za otrovanja. Ipak, činjenica je da broj poziva Centru kontinuirano raste za oko deset posto godišnje, no krajnja statistika je godinama ista.

- Uvijek su na prvom mjestu otrovanja lijekovima i kućnim kemikalijama. Ako se gleda učestalost otrovanja, u zadnjih 20 godina uočava se stalni, iako postupni, porast otrovanja lijekovima u svim dobnim skupinama; sa 30-ak na sad gotovo već 40 posto u pojedinim dobnim skupinama i preko polovice svih otrovanja - objašnjava voditeljica Centra.

Sezonska otrovanja

Upravo su lijekovi glavni uzrok trovanja u adolescenata, ali i odraslih te se tada najčešće radi o namjernim otrovanjima odnosno pokušajima suicida. Tijekom 2013. godine lijekovima se otrovalo 123 djece školske dobi i adolescenata do 18 godina. Čini to 63 posto svih otrovanja u toj dobnoj skupini kod koje je dva i pol puta više suicidalnih otrovanja nego slučajnih.

Kada je riječ o odraslima, lani je Centar zabilježio 703 slučaja otrovanja, od kojih su dva završila smrću.

- U jednom je slučaju postavljena sumnja na otrovanje, ali se nije moglo potvrditi. U drugom je smrt nastupila zbog otrovanja metadonom. Teška i po život opasna otrovanja, prema našim podacima, najčešće uzrokuju psihoaktivni lijekovi poput antidepresiva, sredstva ovisnosti kao što je heroin, jake kiseline i lužine, antifriz - objašnjava mr. sc. Turk.

Izražen je trend smanjenja otrovanja pesticidima koji su nekoć činili gotovo 30 posto svih trovanja, a danas čine pet do sedam posto.

Razlog tomu je, kaže mr. sc. Turk, prevencija – zakonske zabrane i povlačenje s tržišta najotrovnijih pesticida. Prema izvještaju, lani je izloženost pesticidima bila najviša od travnja do rujna, a najviše je otrovanja zabilježeno u svibnju i lipnju.

Uvjetno rečeno sezonska su i otrovanja gljivama kojih je najviše bilo tijekom jeseni, a tijekom prošle godine zabilježena su i 22 slučaja uboda i ugriza otrovnih životinja - od opasnih poskoka, meduze pa sve do akvarijskih vrsta riba.

>>Četverogodišnjak popio insekticid u boci ledenog čaja

>>Otac ovisnik svoju bebu otrovao metadonom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije