Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastrodvoboj - Tko je bolji u kuhinji

Kuglof s čokoladom na veganski način

Gastrodvoboj
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/9
07.12.2018.
u 16:11

Ovog utorka prostorije Gorenja postale su prava mala slastičarnica, a recept je pokazao kako odskočiti od tradicionalnog, a opet napraviti kolač koji će biti jednako ukusan

S prosincem počinjemo razmišljati o nadolazećim blagdanima i trpezi koju ćemo servirati ove godine, a svakako neizbježni dio blagdanskog stola jesu i slastice koje bez problema osvajaju gotovo svačije nepce. Ovog utorka prostorije Gorenja postale su prava mala slastičarnica, a recept je pokazao kako odskočiti od tradicionalnog, a opet napraviti kolač koji će biti jednako ukusan. Svoje kuhače ukrstili su izazivač Igor Barberić, koreograf i celebrity kuhar i sretna dobitnica Petra Tašnjer. Za stvaranje zazubica na trećem po redu Gastrodvoboju bio je zaslužan kuglof s čokoladom i malinama, upravo kako to priliči Igoru, na veganski način! Iako se izrada kuglofa možda ne doima kao neki izazov, da bi zadovoljili žiri kandidati su pazili na sve, a u cijeli proces pripreme unijeli su i ljubavi te dobrog raspoloženja.

Tako je sve skupa moralo biti pun pogodak, a za savršeni sklad na tanjuru u prostorijama Slavonske proveli smo i nekoliko sati. Obilje sinergije i prijateljske nastrojenosti naših kandidata, još jednom je ovaj Gastrodvoboj učinilo onim koji će, bez sjećanja na grč u želucu, sigurno pamtiti.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Veganstvo kao stil života

Vegani spremno tvrde da veganska ishrana može zadovoljiti sve potrebe našeg organizma, a puno više od prehrambenih navika veganstvo se ustaljuje i kao stil života. Kuhar izazivač ovog Gastrodvoboja pobornik je veganstva već 9 godina.

- To mi je prije 18 godina bila jedina novogodišnja rezolucija koja je ostala - rekao je Igor Barberić te dodao kako je svoj put prema veganstvu počeo vegetarijanstvom, koje za razliku od veganstva, ne isključuje namirnice životinjskog porijekla. Međutim recept kuglofa s malinama i čokolade je upravo veganski, povezan s njegovim stilom života.

Živa na termometru pokazivala je temperaturu veću od prosjeka, a upravo ugrijana prijateljska atmosfera bila je prisutna i u prostorijama Gorenje studija plus. Isto je osjetila i Petra koja do sada nije kuhala u ovakvim uvjetima, a za Igora je imala samo riječi hvale.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

- Prijavila sam se zbog novih izazova i možda okušavanja vlastite sreće, a Igor kao suparnik je izrazito detaljan i prijateljski nastrojen te je s njim jako ugodno kuhati - govori Petra koja još jednom potvrđuje da je dobra atmosfera bitna značajka svih naših Gastrodvoboja.

Asocijacija na medenjak

S obzirom na to da je riječ o božićnom Gastrodvoboju, odabir recepta se činio kao savršen izbor. Igor je povodom ovog dvoboja napravio i jedno malo istraživanje kojim se potvrdio da je mnogima upravo kuglof bio asocijacija na blagdane. Ipak jedan ovakav kuglof nije nešto čega bi se svi dosjetili.

- Ideja je bila božićni kolač te sam tako odlučio eksperimentirati s već postojećim receptima, no dodajući im neke božićne začine i zamrznuto voće koje mijenja strukturu kuglofa. Tu su primjerice specifičan okus dale pivo i kava, kao što je i slučaj s čokoladnim tortama, a sve skupa asocira i na medenjak - opisuje Igor i priznaje kako je smišljanje recepta bilo svojevrstan izazov jer se u svemu nije smio izgubiti božićni štih.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

- Recept mi je bio super! Dobro je koncipiran i super za pokušati napraviti ga doma, što ću svakako i učiniti - oduševljenje nije skrivala Petra, koja svima preporučuje da naprave ovu ili neku sličnu verziju božićnog veganskog kolača.

Eksperimentiranje s receptima pokazalo se uspješno, a baš kao što je to slučaj kod Igora, da voli isprobavati nove recepte, prilagođavati i eksperimentirati s okusima otkrila nam je i Petra. Osim što eksperimentira u vlastitoj kuhinji, kao proizvođaču visokoenergetskih veganskih i sirovih loptica, inoviranje joj je dio svakodnevice.

Struktura presudila

Žiri je od početka pomno pratio svaki korak naših natjecatelja, a njihova međusobna uigranost svih je iznenadila. Unatoč prijateljskoj atmosferi jedan recept je morao biti proglašen boljim. I ovaj put presuđivale su nijanse, a izgleda da je presudna bila struktura.

- Ova kulinarska blagdanska radionica bila je zanimljiva, a recept iako na oko jednostavan, zbog sastojaka, može zahtijevati dugotrajnu pripremu i puno pažnje i ljubavi. Na kraju ima i vrijednost u obliku kolača kojeg dijelimo s bliskim prijateljima i obitelji za blagdanskim stolom - rekla je Martina Raffaelli, urednica Večernjakovog Gourmeta, koja se odlučila za Igorov kuglof kao pobjednički, a presudio je sklad okusa i struktura kuglofa koja je se više dojmila.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

- Nevjerojatno mi je koliko veganski recept može biti božićni, a kada se radi o Igoru i Petri, iako su radili s istim namirnicama, dobili smo dva različita tanjura - zaključila je Zrinka Janković, specijalist za projektnu prodaju Večernjeg lista i nositelj projekta Gastrodvoboj, a osim intenziteta začina i njoj je struktura bila ona koja je Igorov recept izdvojila kao pobjednički.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije