Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dar

Korizmena kuharica na dar uz Večernji list

Korizmena kuharica
05.03.2019.
u 18:50

U srijedu 6. ožujka uz Večernji list poklanjamo posebnu kuharicu s 40 recepata za 40 dana

Što se pripremalo u vrijeme posta i nemrsa?

Kada se i kako jelo meso?

Koje su moderne inačice tradicionalnih obroka?

Sve odgovore potražite u srijedu uz Večernji list!

Prakticirao se već u 2. stoljeću iako je trajao puno kraće nego danas. Post kao oblik četrdesetodnevne pripreme za Uskrs zaživio je tek stotinjak godina kasnije, a s vremenom su domaćice od namirnica koje su se smjele jesti većinu korizme osmislile zanimljive specijalitete.

I unatoč tome što su posna i skromna, uspjele su napraviti ukusna jela koja su se iz generacije u generaciju samo poboljšavala. Vrijeme korizme imalo je, uz vjerski značaj pokore, i svjetovnu namjenu - da se tijelo, nakon zimskog perioda i jače hrane, očisti prije najvećeg kršćanskog blagdana.

Poklopilo se i što je korizma padala na prijelazu iz zime u proljeće, kada su hlapile zalihe hrane iz smočnice pa se obrok najčešće pripremao od onog što je ostalo, a najviše je bilo brašna, graha i zelja. Slani prigrisci kojima je temelj brašno tako čine dio recepata u kuharici, a tu su i razni prilozi, salate i namazi, jela na žlicu, glavna jela od ribe, imamo i nešto slatko, a posljednje dvije stranice posvećene su tradicionalnim jelima na uskrsnom stolu.

Posjetili smo i fratre u pučkoj kuhinji Župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu koji su svoje specijalitete spremali i za posjetitelje Adventa na Zrinjevcu. Koji su nam recept oni otkrili, saznajte u srijedu 6. 3. uz Večernji list!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije