Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Koristite vaniliju u kolačima? Onda ovo želite znati...

Jedan je od najskupljih začina, čemu je razlog i dugotrajan proces proizvodnje – polagana fermentacija tijekom koje dobiva karakterističnu tamnu boju i aromu.
17. ožujka 2016. u 08:15 0 komentara 4235 prikaza
Vanilija
Foto: Thinkstock

Mahuna, odnosno plod orhideje penjačice, koja može narasti i do 5 metara visine, potječe iz Meksika, a raste i u Gvatemali, Kostariki i Jamajki.

Jedan je od najskupljih začina, čemu je razlog i dugotrajan proces proizvodnje – polagana fermentacija tijekom koje dobiva karakterističnu tamnu boju i aromu.

Mahuna vanilije kupuje se u staklenim epruvetama s čepom. Za pripremu slatkih umaka, pudinga i sladoleda, stavite mahunu u pola litre mlijeka, zakipite ga i u njemu držite oko sat vremena.

Operite mahunu, osušite je i spremite u zatvorenu posudu. 

Tako je možete koristiti nekoliko puta. Aromatizirani vanilin šećer dobit ćete ako mahunu vanilije stavite u pola kilograma šećera i ostavite da u njemu odstoji 2-3 tjedna.

Šećer možete nadopunjavati. Mahuna u njemu može stajati do godinu dana.

>>Nakon ovog recepta za sladoled nećete htjeti probati niti jedan drugi

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.