Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolje ga izbjeći

Koliko je zapravo šećer štetan za naš mozak?

Šećer
Foto: Thinkstock
27.02.2014.
u 10:50

Istraživanja pokazuju da nakon samo šest tjedana redovnog konzumiranja ovakvih napitaka u našem mozgu može nastati nepovratna šteta.

Ukoliko se ovih dana spremate za ispit ili neki važan javni nastup, izbjegavajte bezalkoholne gazirane napitke.

Istraživanja pokazuju da nakon samo šest tjedana redovnog konzumiranja ovakvih napitaka u našem mozgu može nastati nepovratna šteta.

Stručnjaci su otkrili da uzimanjem namirnica koje u sebi sadrže visoku količinu šećera usporavamo rad mozga i to može dovesti do poremećaja kod pamćenja i učenja. Međutim, dobre vijesti su da pojačan unos ribe i orašastih plodova može napraviti balans. Priznajte, sigurno nije baš toliko teško bez toga?

>>Ipak ćemo se morati odreći pržene slanine i jaja?

>>Vjerujete deklaracijama na hrani? Evo 6 načina na koje nas varaju!

Foto: pixabay

Komentara 1

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
18:46 27.02.2014.

Kakvo senzacionalističko zastrašivanje, grozota. Šećer je glavno gorivo za brzu proizvodnju energije(glikogena), a ljudski mozak troši 1/5 energije čitavog organizma, najviše od bilo kojeg drugog organa, i to kad ne radi ništa naporno. 1/3 se koristi samo za održavanje pohranjenogranjenog pamćenja i naučenih vještina. ostalo za koordinaciju ostalih organa ze koju nismo ni svjesni. Mozak uzima energije koliko mu u trenutku treba. NIKAKVO NEPOVRATNO OŠTEĆENJE šećer neće napraviti mozgu, jer je on gorivo a ne otrov. Osim toga, mozak se u stanju "povratiti" dakle obnoviti i od teških mehaničkih oštećenja, moždanog udara ili operacije, to je vrlo dobro evoluiran dio tijela. Višak šećera može posredno negativno utjecati, kako kroz kombinaciju sa raznim drugim psihostimulansima(kofeinom, taurinom, alkoholom, itd), tako posredno kroz taloženje u obliku masti i tima kroz pojavu dijabetesa ili kolesterola i zakrečenja žila. Tekst je uglavnom žutilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije