Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPOCJEN I LJEKOVIT

Kinez će najskuplji čaj na svijetu proizvoditi od izmeta panda

panda
Reuters
16.11.2011.
u 18:04

Posebna vrsta ljekovitog čaja za koji će se sastojci prikupljati u izmetu panda prodavat će se za 73.000 dolara po kilogramu

Kineski biolog An Yashi najavio je pokretanje manufakture za proizvodnju posebne vrste ljekovitog čaja za koji će se sastojci prikupljati u izmetu panda. Kako izvještava pravda.ru, znanstvenik će čaj na tržištu ponuditi za približno 73.000 dolara po kilogramu, a nada se da bi novi proizvod mogao ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Yashi, inače predavač na sveučilištu u Sečuanu, prikupio je oko pet tona izmeta panda u Centru za razmnožavanje i istraživanje panda u Chengdu. Uvjeren je da je prirodno gnojivo koje proizvode pande bogato antikancerogenim sastojcima te da će zahvaljujući specifičnom okusu i aromi koja podsjeća na lješnjak čaj biti popularan.

– Probavni sustav panda je spor i može apsorbirati samo 30 posto onoga što pojedu. To znači da je njihov izmet bogat vlaknima i hranjivim tvarima koji će u procesu fertilizacije dospjeti u čaj. Kao i zeleni čaj, bambus sadrži element koji može spriječiti nastanak raka i koji može povećati antikancerogena svojstva ako se koristi u preradi čaja – objasnio je Yashi.

Ovo nije pionirski pokušaj proizvodnje popularnog pića od izmeta egzotičnih životinja. Tako se najskuplja kava na svijetu proizvodi od izmeta azijskog cibeta, životinjske vrste slične mački. Njezin probavni sustav obogaćuje zrnca kave posebnim enzimima koji uzrokuju razbijanje bjelančevina pa se tako postiže blaži okus i manja gorčina zrnaca. Zrnca iz izmeta cibeta prava su rijetkost i mogu postići cijenu od 330 dolara po kilogramu.

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aaaaaaaaaaaa
22:30 16.11.2011.

Znaci nije jedi, vec pij govna !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije