Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što vi više volite?

Kava vs. čaj: Koje je piće bolje za vaše zdravlje?

shutterstock
28.09.2023.
u 08:00

Kava i čaj dva su najomiljenija napitka na svijetu, cijenjena zbog svojih bogatih okusa, stimulativnog djelovanja i ugode koju donose. Osim njihova okusa i mirisa, istraživanje je pokazalo da nude niz zdravstvenih dobrobiti.

Ispijanje kave ili čaja može biti način na koji počinjete jutro, ali je li jedno piće zdravije za vas od drugog? Kada su u ravnoteži sa zdravom prehranom i načinom života, oba ova pića imaju potencijalne zdravstvene prednosti, prenosi New York Post. ''Kava i čaj dva su najomiljenija napitka na svijetu, cijenjena zbog svojih bogatih okusa, stimulativnog djelovanja i ugode koju donose. Osim njihova okusa i mirisa, istraživanje je pokazalo da kava i čaj nude niz zdravstvenih dobrobiti, a mogu čak pomoći u smanjenju rizika od raka'', rekla je Nichole Andrews, registrirana dijetetičarka i nutricionistica.

I kava i čaj bogati su izvori antioksidansa, spojeva koji štite naše stanice od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima. "Slobodni radikali mogu oštetiti DNK i druge stanične komponente, potencijalno dovodeći do razvoja raka", rekla je Andrews, koja je poznata kao onkološka dijetetičarka koja se bavi načinom na koji ljudi gledaju na hranu i njezin utjecaj na rizik od raka i liječenje.

GALERIJA: Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan

1/6

Antioksidansi koji se nalaze u kavi i čaju, poput polifenola i katehina, neutraliziraju te slobodne radikale, rekla je, smanjujući rizik od oštećenja stanica. Ipak, imajte na umu što dodajete svom piću. "Iako kava i čaj nude niz zdravstvenih prednosti kada se konzumiraju umjereno, bitno je priznati potencijalne nedostatke povezane s dodacima poput sirupa, šećera, prekomjerne količine vrhnja i drugih kalorijski sastojaka", rekla je Andrews.

Nichole je upozorila da ovi dodaci mogu pretvoriti inače zdrave napitke u nezdrave, prvenstveno zbog povećanja dnevnog unosa kalorija. Dan Gallagher, registrirani dijetetičar, rekao je da se, kao i većina hrane, kava i čaj mogu učiniti nezdravima, ovisno o tome što im se dodaje. "Sami po sebi, i kava i čaj se smatraju zdravima iz sličnih razloga. Obje imaju blagotvorne učinke na vaše tijelo ako se redovito konzumiraju", rekao je, ponavljajući da mogu postati nezdravi kada im se dodaju namirnice poput šećera.

Kada su kava ili čaj puni zaslađivača, mlijeka, vrhnja i drugih sastojaka, mogli bi negativno utjecati na vaše zdravlje. Andrews je objasnio razloge zbog kojih bi napitci od kave i čaja mogli biti štetni.

VEZANI ČLANCI: 

1. Prekomjerni unos kalorija i debljanje: Sirupi i šećer uobičajeni su dodaci kavi i čaju, a mogu značajno povećati sadržaj kalorija u vašem piću. Pretjerana konzumacija dodanih šećera može s vremenom dovesti do debljanja. Dok kapljica vrhnja ili mlijeka može poboljšati okus i teksturu vaše kave ili čaja, pretjerivanje može pridonijeti unosu viška kalorija, osobito ako koristite mliječne proizvode s visokim udjelom masti.

2. Pretilost i rizik od raka: Prekomjeran unos kalorija može dovesti do debljanja i nakupljanja masnog tkiva (tjelesne masti). Pretilost je dobro utvrđen čimbenik rizika za nekoliko vrsta raka, budući da može dovesti do kronične upale i hormonalnih promjena koje potiču razvoj raka. Pretilost je povezana s povećanim rizikom od najmanje 13 različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i bubrega, prema Američkom društvu za rak.

Ako pijete kavu ili čaj u čistom obliku i/ili samo dodajete, recimo, malo bademova ili zobenog mlijeka u šalicu, dobrobiti ovih napitaka mogu biti brojne. Ako ste umorni, šalica kave može pomoći. Jedan od razloga zašto kava može biti dobra za vas jest to što pomaže u jačanju mentalne budnosti. Kofein u kavi može poboljšati mentalnu budnost i koncentraciju, čineći je učinkovitim.

GALERIJA: Sedam razloga zašto biste trebali piti kavu

1/10

U tom smislu, kava također može pomoći u poboljšanju tjelesnih performansi. Kao što je objasnila Andrews, kofein u kavi može poboljšati fizičku izvedbu povećanjem razine adrenalina, što je čini popularnim izborom među sportašima. Osim toga, kava je bogata antioksidansima, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima, potencijalno smanjujući rizik od raznih bolesti, uključujući rak.

I još jedna napomena: kava vas može pokrenuti. I kava i čaj s kofeinom mogu imati prirodni laksativni učinak za neke ljude. Sadržaj antioksidansa u čaju jedan je od glavnih razloga zašto je on tako dobar za vas. "Čaj je bogat antioksidansima poput katehina, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, potencijalno smanjujući rizik od kroničnih bolesti, uključujući rak i bolesti srca", rekla je Andrews.

Čaj također može biti dobar za zdravlje vašeg srca. "Redovita konzumacija čaja povezana je s poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem, uključujući smanjenje čimbenika rizika za srčane bolesti poput visokog krvnog tlaka i razine kolesterola", rekla je Andrews. A, kada je u pitanju zdravlje probavnog sustava, biljni čajevi poput metvice i čaja od đumbira mogu pomoći u probavi i ublažiti probavne tegobe.

Svatko drukčije reagira na kofein – neki imaju višu razinu tolerancije, dok se drugi osjećaju nervozno nakon samo jedne šalice kave ili čaja. Smjernice za količinu čaja i kave mogu varirati ovisno o individualnim preferencijama i toleranciji na kofein. Ipak, evo općih preporuka.

Kava

Umjerenost: općenito se preporučuje da odrasli ne konzumiraju više od 400 miligrama (oko četiri šalice kuhane kave) kofeina dnevno. Ovo ograničenje uzima u obzir kofein iz svih izvora, uključujući kavu, čaj i druga pića ili hranu.

Individualna tolerancija: Neki su pojedinci osjetljiviji na kofein od drugih. Ako ste osjetljivi na kofein ili imate određene zdravstvene probleme, možda ćete morati dodatno ograničiti unos kave.

Veličina šalice: Standardna šalica kave obično se smatra ona od 240 ml. Međutim, mnogi kafići poslužuju veće količine, stoga je bitno voditi računa o stvarnoj količini koju konzumirate.

VEZANI ČLANCI: 

Čaj

Sadržaj kofeina: Čaj općenito sadrži manje kofeina od kave. Šalica čaja od 240 ml obično sadrži oko 20-45 miligrama kofeina, ovisno o vrsti i načinu kuhanja.

Zeleni čaj: Zeleni čaj obično ima niži sadržaj kofeina od crnog čaja. Ako želite smanjiti unos kofeina, odlučite se za zeleni čaj.

Biljni čaj: Biljni čajevi, poput kamilice, paprene metvice ili hibiskusa, prirodno su bez kofeina i mogu se obilnije konzumirati tijekom dana.

Umjerenost: Iako se čaj često smatra zdravijim izborom pića, ipak je preporučljivo konzumirati ga umjereno i voditi računa o unosu kofeina ako ste osjetljivi na kofein ili imate određena ograničenja u prehrani.

Dakle, je li zdravija kava ili čaj? "Čaj i kava popularni su i zdravi napitci, ali nude različite skupove zdravstvenih dobrobiti zbog svog jedinstvenog sastava i svojstava", rekla je Andrews. Ukratko, čaj je bogat antioksidansima i ima manje kofeina, a postoje različite vrste, svaka sa svojim jedinstvenim profilom i zdravstvenim prednostima.

S druge strane, kava je odlična za mentalnu budnost, poboljšanje raspoloženja i sportsku izvedbu. Također dolazi u širokom rasponu okusa i intenziteta. Konzumacija i kave i čaja može smanjiti rizik od dobivanja nekih bolesti, ali stručnjaci kažu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se izvukli konačni zaključci. "Kada je riječ o smanjenju rizika od raka, čaj sadrži spojeve koji pokazuju potencijal zaštite od raka putem antioksidativne obrane i utjecaja na rast stanica, iako su ljudski dokazi ograničeni, dok su fitospojevi kave vjerojatno odgovorni za manji rizik od nekih oblika raka među ljudima koji piju kavu", rekla je.

Želite pozitivno utjecati na klimatske promjene? Pijte manje kave, kaže studija:

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Art of Noise
Art of Noise
08:25 28.09.2023.

Čaj. Ne pijem kavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije