Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršena kućna pizza

Kakvu pizzu jedu Talijani? Evo zašto su njihova i naša pizza kao nebo i zemlja

Savršena kućna pizza
Foto: Promo
1/4
18.04.2022.
u 10:14

Štednja na vremenu ili na sastojcima može biti velika štednja na okusu i kvaliteti pizze. Svaki detalj iznimno je važan

Pizza! Riječ koja uvijek razveseli i mlade, a i one starije. Toliko uvriježeni talijanski specijalitet da ga više i ne percipiramo kao nešto posebno. Savršen ručak u sat vremena kojeg svatko zna napraviti, no ima li razlike? Što znači savršena pizza i možemo li u kućnoj radinosti doista postići originalnu recepturu i talijansku kvalitetu? – Srećom, možemo. Samo treba paziti na svaki detalj i potruditi se da pizzu ne zgotovimo na brzinu. Jelo je to koje, da bi ostvarilo svoj puni potencijal doista mora imati mnogo pažnje, volje i vremena.

Počnite od sastojaka

Nije svejedno kakve ćete sastojke koristiti. Da bi prava talijanska pizza doista bila onakva kakvom je jedu Talijani, morate se potruditi imati kvalitetne sastojke. Za početak, ključno je glatko brašno. Ono će vam pomoći da vaše tijesto ne bude prenapuhano, da se može jesti s lakoćom i da dobijete pravi omjer mekanog i tvrdog kada je riječ o strukturi. Ušteda na namirnicama nikako ne dolazi u obzir, jer ako uštedite na siru ili kvascu, smatrajući to nevažnim, odmah ćete izgubiti i na kvaliteti pizze. Majstori pizze imaju izreku koje se morate držati: jedan manje kvalitetan sastojak možeš tolerirati, dva već nikako. Ako doista želite pravu, Napuljsku pizzu, onda doista i uložite u skuplje, ali kvalitetne sastojke.

Bez čudnih sastojaka

Čuvajte se dvije riječi koje često možete čuti u kućnoj radinosti kada je riječ o pizzama: ma može. Jer svakome može sve. Tako postoji primjerice i pizza s bananama, pizza s kokosom, pa čak i borovnicama. Naravno, ni jedna kombinacija nije pogrešna ako funkcionira za vas, ali pogrešna je ako želite pravu napuljsku pizzu. Ona ima tradicionalnu recepturu koje se morate držati, bez pretjeranih eksperimentiranja.

Ova delicija nastala je u Napulju, po čemu je i dobila ime. To je ujedno i prva pizza u svijetu, nastala u  čast kraljice Margarite Savojske prije više od stotinu i dvadeset godina. Sastojala se od tankog i hruskavog tijesta premazanog umakom od rajčice, sirom mozzarellom i svježim bosiljkom kako bi bojama asocirala na talijansku zastavu. Danas se priprema od niza različitih namirnica, te jede u cijelome svijetu. Pa, evo u konačnici i sastojaka koji će vam trebati da i vi u kućnoj radinosti napravite svoj specijalitet.

Foto: Arena Hospitality Group

Sastojci:
350 grama brašna
svježi kvasac
200 ml vode (mlake)
1 žličica šećera
prstohvat soli
maslinovo ulje
mozzarella
umak od rajčice
svježi bosiljak

Priprema
Sve počinje tako što u mlaku vodu dodajete kvasac uz žličicu šećera. U zdjelu stavite brašno i malo soli, ali doista malo – jer pretjerana sol uništit će teksturu i ukus vaše pizze. Zatim dodajete pjenu od kvasca, maslinovo ulje i ostatak vode. Važno je znati da u tijestu mora biti pravilan omjer vode, jer tijekom pečenja, pizza se suši. Zamiješeno tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata.

O tome kakav će kalup za pizzu biti, odlučite sami. Ovisno pravite li pizzu za sebe i cijelu obitelj, no kad odaberete kalup – razvucite svoje tijesto. Ako želite pravu napuljsku pizzu, onda se potrudite da ono bude tanko i hrskavo.

Na tijesto razmažite umak od rajčice, dodajte sir i svježi bosiljak. Sada dolazimo do dijela eksperimentiranja. Možete dodati plodove mora, meso ili raznovrsno povrće, no nemojte pretjerivati i doista pazite koji se ukus pari, a koji ne. Ipak, sastojci vam neće pomoći ako se ne pobrinete oko hrskavosti i tankoće tijesta, pa tome pridodajte posebnu pažnju i vrijeme.

Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici, u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.

Foto: Arena Hospitality Group

Nije svejedno koja pećnica

Hoće li pizza zagorjeti? Jeste li trebali ranije izvaditi pizzu? Sve to ovisi od pećnice, do pećnice, jer kao ni svaki pizza majstor, nije ni svaka pećnica ista. Međutim, kako ne biste razbijali glavu oko pećnice, odaberite kvalitetnu i imat ćete pećnicu ne samo za pizzu, već za sve prilike.

Tako primjerice, na tržištu postoji pećnica uz koju ne morate mariti hoće li vam jelo zagorjeti, jer ona misli sama za vas. To je OptiBake pećnica koju je razvilo Gorenje. Osigurava savršenu cirkulaciju zraka, tako da se više nikada nećete morati brinuti da će vaše jelo izgorjeti ili rezultirati nedovoljnom zapečenosti na jednoj strani. Iskustvo pečenja na potpuno novoj razini! Tko zna, možda pečenje može postati vaša omiljena obiteljska aktivnost? Uz to, potpuno je HomeMade oblika, pa će se zasigurno uklopiti u vaš dom.

Poslužit će vam i u izradi savršene pizze, a uz nju dobivate i poseban Gorenje set za pizzu. Uživajte u jednostavnom pečenju pizze bez napora uz funkciju - Pizza i besplatnu knjižicu s receptima za najbolje pizze. Ovaj poseban program zagrijava pećnicu na 300 ° C i stvara savršeno vruće okruženje za najbolje hrskave rezultate.

Foto: Arena Hospitality Group

Pećnica koja misli na vas

Želite početi sami pripremati obroke, ali niste sigurni kako napraviti prvi korak? U tom slučaju, AutoBake će vam biti izuzetno koristan. Imate popis 22 najpopularnija recepta na raspolaganju, tako da samo odaberete jelo, unesite težinu i pritisnite start. Nakon toga možete jednostavno leći na kauč i pričekati da pećnica obavi posao! Međutim, ako ste iskusniji kuhar, možete isprobati funkciju StepBake. Samo postavite parametre za svaki od željena 2 ili 3 koraka, a pećnica će učiniti ostalo. Je li vam teško zamisliti da ste u drugoj prostoriji i uživate u svom vremenu dok pećnica sama obavlja posao? To je sigurno moguće! Najmoderniji sustav zasigurno će promijeniti vaš život nabolje.

Sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije