Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dominirajte razgovorom

Kako prepoznati kada netko manipulira s vama? Evo savjeta

Foto: Getty Images
1/3
11.09.2019.
u 06:54

Gotovo da nema osoba koja jednom nije bila žrtva manipulacije bilo da se radilo o poslovnom sastanku ili razgovoru s prijateljima.

O ovoj temi raspravljali su i korisnici društvene mreže Quora koji su ponudili savjete kako u razgovoru prepoznati manipulaciju.

1. Korištenje imena

Kada vas netko pokušava izmanipulirati u molbu će svakako uvrstiti i vaše ime. Ovo je navjerojatan trik koji funkcionira baš zato što ljudi vole biti priznati. 

2. Dodiri

Lagani dodir ramena funcionira na istom principu kao i korištenje imena. Osoba koja vam se obraća tako ostavlja dojam da ste viđeni i prihvaćeni, a onda će vam biti teže odbiti zahtjev.

3. Pokreti lica i glave

Tijekom razgovora, sugovornici su fokusirani na lice. Dovoljno je nekoliko puta klimnuti glavom u znak odobravanja kako bi se osoba osjetila prihvaćenom. Ova mala gesta utječe na to da te izgovorene riječi odmah shvatite istinitim iako to možda nije slučaj. Također, osoba koja želi manipulirati vama neće prekidati kontakt očima jer smatra kako se tako stvara određena doza intimnost zbog koje će vam biti teže odbijati molbe i želje koje vam upute.

4. Kompliment

Ne postoji osoba koja ne voli čuti kompliment na svoj račun, a manipulatori su toga jako dobro svjesni. Upravo iz ovog razloga često će njihove riječi zvučati kao molba, a vas će manipulirati na način da vam govori kako nitko drugi ne može obaviti taj zadatak poput vas. 

5. Dominirajte razgovorom

Osobe koje uvijek žele dominirati razgovorom koriste se jednostavnim trikovima poput onoga da sugovornika u sredini razgovora upitaju kako se zove. Ovo će kod vas izazvati nelagodu kojoj ćete konce razgovora nesvjesno predati sugovorniku. Još jedna od metoda kojom manipulatori uspostavljaju dominaciju je i najjednostavija šutnja. Vi ćete nastaviti pričati samo kako biste izbjegli neugodnu šutnju, a ubrzo će postati bolno očito kako želite impresionirati osobu s kojom razgovarate.

 

Pogledajte što obući na razgovor za posao:

Ključne riječi

Komentara 1

LU
lukathereem
07:55 11.09.2019.

Manipulatora ima ko kenje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije