Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Kako prepoznati kada netko manipulira s vama? Evo savjeta

Gotovo da nema osoba koja jednom nije bila žrtva manipulacije bilo da se radilo o poslovnom sastanku ili razgovoru s prijateljima.
11. rujna 2019. u 06:54 1 komentara 2061 prikaza
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

O ovoj temi raspravljali su i korisnici društvene mreže Quora koji su ponudili savjete kako u razgovoru prepoznati manipulaciju.

Zanimljivo Savjeti za sigurniji let: Stjuardese diljem svijeta savjetovale kako bezbrižno putovati

1. Korištenje imena

Kada vas netko pokušava izmanipulirati u molbu će svakako uvrstiti i vaše ime. Ovo je navjerojatan trik koji funkcionira baš zato što ljudi vole biti priznati. 

2. Dodiri

Lagani dodir ramena funcionira na istom principu kao i korištenje imena. Osoba koja vam se obraća tako ostavlja dojam da ste viđeni i prihvaćeni, a onda će vam biti teže odbiti zahtjev.

Ljubavni problemi 'Vodila sam ljubav s bratom svojega muža. Rekao je da će zbog mene ostaviti ženu. Što da radim?'

3. Pokreti lica i glave

Tijekom razgovora, sugovornici su fokusirani na lice. Dovoljno je nekoliko puta klimnuti glavom u znak odobravanja kako bi se osoba osjetila prihvaćenom. Ova mala gesta utječe na to da te izgovorene riječi odmah shvatite istinitim iako to možda nije slučaj. Također, osoba koja želi manipulirati vama neće prekidati kontakt očima jer smatra kako se tako stvara određena doza intimnost zbog koje će vam biti teže odbijati molbe i želje koje vam upute.

DOSTA BACANJA Uz ove trikove više nikad nećete bacati vrećice čaja

4. Kompliment

Ne postoji osoba koja ne voli čuti kompliment na svoj račun, a manipulatori su toga jako dobro svjesni. Upravo iz ovog razloga često će njihove riječi zvučati kao molba, a vas će manipulirati na način da vam govori kako nitko drugi ne može obaviti taj zadatak poput vas. 

5. Dominirajte razgovorom

Osobe koje uvijek žele dominirati razgovorom koriste se jednostavnim trikovima poput onoga da sugovornika u sredini razgovora upitaju kako se zove. Ovo će kod vas izazvati nelagodu kojoj ćete konce razgovora nesvjesno predati sugovorniku. Još jedna od metoda kojom manipulatori uspostavljaju dominaciju je i najjednostavija šutnja. Vi ćete nastaviti pričati samo kako biste izbjegli neugodnu šutnju, a ubrzo će postati bolno očito kako želite impresionirati osobu s kojom razgovarate.

 

Pogledajte što obući na razgovor za posao:

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti