Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Josip je majstor kiparstva motornom pilom: U šumi znam biti i pet dana

Kad šećem s djecom, u šumi sam. Kad šećem sa psom, u šumi sam. Čak sam se i oženio u šumi. Mi sve radimo u šumi, kaže čuvar parka
05. travnja 2018. u 17:54 0 komentara 1223 prikaza
Turistička patrola - Sjeverni Velebit
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/8

Zvuk motorne pile čuje se u Krasnom. Ništa čudno, u centru slikovite doline pile još od Marije Terezije. Neprekidno. Ravno 253 godine. Najstarija su živuća šumarija. Samo su im se pile promijenile. U srcu Velebita ide i šumarski vic: “Pile dva brata šumara i pokvari im se motorna pila. Veli jedan drugome: Idi doma i vidi gdje nam je stara pila. Dođe on doma, otac sjedi na kauču, majka u kuhinji, i pita: “Tata, je l’ znaš gdje nam je stara pila?”. A mama se odmah javlja: “Što vas briga gdje sam pila, za svoje sam pare pila...”

Igra riječi. Veselo.

Turistička patrola-Ilok ZABAVNIJE NEGO NA ZRĆU Đuza: Zbog Dekana dolaze živjeti u Ilok, Bedi: Dunav u danu preplivam i do 16 puta

“Pčela na runolistu” u drvu

Čovjek iz čijeg se dvorišta čuje zvuk pile ne pili drva, već – vježba. Trenira. Najbolji je u – kiparstvu motornom pilom.

Rekli bismo, prvak Hrvatske.

– Ma ima boljih... – skromno će Josip Tomaić (36).

Izrezbari on medvjedicu s mladima, medvjeda, vukove, risove, što god mu padne na pamet, a titulu je osvojio skulpturom – “Pčela na runolistu”.

– Došao sam na natjecanje s dvije pile. Jednu sam imao, a drugu sam posudio od tate Miljenka. A konkurenti, svi su došli opremljeni barem sa po desetak motornih pila. Na kraju, kad sam čuo da sam pobijedio, nisam vjerovao. Oni su za mene umjetnici... – priča Josip.

Što je bila nagrada?

– Pa pila.

Koja je pila najbolja?

– Koja?! Pa Stihlova... Eto, i sin ima malu, minijaturnu. Bez toga ovdje nema života. Uostalom, čim iziđem iz kuće, u šumi sam. Kad šetam s klincima, Vilimom i Iris, u šumi smo. Kad idem sa psom van, u šumi sam. Čak sam se i vjenčao u šumi! Irena je rekla “da” na Zavižanu. Znaš, mi ti tu sve radimo u šumi – kaže smiješeći se.

Centrom prolaze dvije planinarke. Pozdrave, a Sabina Pračić kaže:

– Drugi put sam u Krasnom. Ovo je divota. Tu ti sat ne treba... Prvo te dolje od briga pročisti more, a ovdje se čovjek spoji s prirodom.

Renata Samardžija dodaje:

– Dolazim u Krasno 40 godina. Vraćam se neprestano. Sve je blizu, začas si na moru, blizu su Zagreb, Rijeka..., na kavi u Senju si za 45 minuta – govore i nastavljaju dalje.

Josip gasi pilu pa pita:

– Idemo na Zavižan, gore je preko dva metra snijega? Začas smo tamo s mojim džipom.

– Ma, bolje ovdje na suncu...

Sjedamo na kavu. Kiparstvo motorkom mu je hobi. A on, ne biste vjerovali, radi u šumi. Rendžer je. Čuvar Parka prirode.

– Sam na planini, u šumi, znam biti i po pet dana. I nikoga ne sretnem. To je trenutak u kojem spoznaš sam sebe. Živiš život onakav kakav jest, uzimaš što ti priroda daje, vidiš stvari kakve zaista jesu. Prepustiš se i uživaš. Tek tada vidiš da ljudi jednostavno nepotrebno jure. Nešto nas goni. Svi se nekamo žurimo, a ne shvaćamo što nam treba. U šumi ništa ne moraš, eto, trebaš možda samo stići s jednog brda na drugo.

Padne li čovjeku u toj samoći na pamet kakva genijalna ideja?

– Postane mu jasno da je vrlo malo toga bitno. Veliko i materijalno ti u šumi ne treba. Treba ti mir. I vrijeme. Samo te dvije stvari.

Josip u šumi ne živi baš posve sam. Dapače, gužva je.

Vukovi, medvjedi, risovi... Dogodi se da sjediš na livadi, a ispred tebe čopor vukova. Sjedim u mraku, a oni znaju da sam tu. Zavijaju, cijeli orkestar vukova je ispred mene. Ili šećem pa probudim vuka.

Kako pronaći medvjeda

I onda trk u bijeg, koliko čovjeka noge nose?

– Ne. To je imaginarni strah. Životinja se boji – tebe. I zavija da te otjera. Vjerojatnost da te u šumi ubije životinja manja je nego da ti se u životu dogodi bilo što drugo. Kad vide čovjeka, vukovi se okrenu i odu.

A puška, je li na ramenu?

– Puška?! Ne, samo fotoaparat i videokamera. Time sam “naoružan”!

TURISTIČKA PATROLA - KRAPINA Zagorski Mišo: ‘Vjenčao’ sam više od 800 parova, a nastupao sam i s obje slomljene ruke

O kolikom se području rendžer brine?

– Cijeli Velebit je Park prirode veličine oko 2000 četvornih kilometara, a ja čuvam sjeverni dio, oko 700 četvornih kilometara. Unutar toga je i Nacionalni park ali oni imaju svoje rendžere.

A koliki je površinom otok Krk?

– Ima 405 četvornih kilometara.

I sve treba obići?

– Volontiram u HGSS-u pa kad nešto krene po zlu... opet u šumu.

A što ako čovjek sretne medvjeda?

– Ovisi o tome želiš li sresti medvjeda ili ne. Ako ne želiš, onda si u šumi bučan. Ne ideš u rano jutro ni kasnu večer. Hodaš niz vjetar, da te životinja osjeti, onda se makne. A ako hoćeš sresti medvjeda, radiš sve obrnuto...

U šumama Velebita postavio je kamere. Šumski Big Brother. Snima. Koji prizor razgali srce?

– Medvjedi na kupanju. Vole se kupati, a jedna od kamera je pokraj bare. I vidiš na snimci cijelu obitelj medvjeda kako se kupa. Mališani skaču, igraju se, brčkaju. Kao na Bačvicama...

Što raditi u ovom kraju?

Kuća Velebita

U njoj “stanuje” priroda. Muzej je genijalan, nov, pun tehnoloških čuda. Ima VR naočale, pa čak i – holograme s prikazom kako rastu velebitske biljke... U šatorima za planinare može se pročitati i Alan Ford. Tko prolazi ovim krajem, neka zaviri u ovo moderno zdanje. Atrakcija je lift koji goste spušta s četvrte etaže muzeja, a iz lifta je prikazan spust u Lukinu jamu. Vrlo zgodno. Europski...

Muzej šumarstva

U neposrednoj blizini Kuće Velebita. Prikazana je povijest – kako je sve počelo. A priča o tome, službeno, traje već 253 godine.

Sir iz Krasnog

Sirane Runolist i Anić dvije su u ovom kraju, a sir iz Krasnog poznat je diljem zemlje. Često proglašavan i najboljim. A konkurencije u našoj zemlji itekako ima. Ovdje se sir može i kupiti. Po kilogramu od 69 kuna naviše.

Gastronomija


Izletnici jedu u Libertasu, Manjanu, Juri, Izletištu Krasno i Bistrou Daj-dam

Cikloturizam


U kraju se može iznajmiti i bicikl, cijena je oko 100 kuna dnevno.

Turistička patrola - Sjeverni Velebit
1 / 9
Zadar
Daruvar Turistička patrola - Daruvar Goran: Letke o Daruvaru dijelim u Teheranu, Bakuu i Lillehammeru, nek’ čuju za nas Donja stubica Crna kraljica, skiper, rendžer, kaskader, vitez, a bila je i europska boksačka prvakinja Ilok ILOK: VILLA IVA Soma od 75 kilograma ribari od Dunava dovezli u kolicima iz Konzuma
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.