Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Jeste li već otkrili kraljicu među solima?

Kada pripremamo neko jelo, pogotovo domaće, želimo koristiti što prirodnije i zdravije začine. Najviše korišten začin u našim jelima je sol, u čijoj konzumaciji veliki broj nas itekako uživa. No kod upotrebe soli treba biti pažljiv, stoga je vrlo važno znati njezino podrijetlo.
24. studenoga 2020. u 08:54 11255 prikaza
Solana Nin
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/9

Sol ili natrijev klorid najvažniji je začin u kulinarstvu koji može oplemeniti okus jela. U srednjem vijeku taj začin bio je toliko skup da su mu dali ime bijelo zlato, dok danas kilogram soli košta svega nekoliko kuna. Sol prati ljudski razvoj od pamtivijeka, prvo kao oblik trampe, a zatim kao neizbježan sastojak gotovo svake kuhinje. Postoji otkad postoje voda i kamen, stoga nije upitno da će postojati još dugo nakon nas.

Osim što je odličan dodatak jelu, sol kao takva ima mnoštvo drugih funkcija. Izuzev toga što nam zimi osigurava da se cesta od hladnoće ne zaledi, ona pomaže kod zimnice i očuvanja namirnica. Takvo otkriće imalo je značajan utjecaj na napredak ljudskog roda i razvoj ekonomija mnogih zemalja. Pokraj njene funkcionalnosti, ona je od velike važnosti za naše tijelo i organizam.

Solana Nin | Autor : Dino Stanin/Pixsell Foto: Dino Stanin/Pixsell

U ishrani je najzdravija ručno brana morska sol jer sadrži jod morskih algi koji utječe na pravilan rad štitne žlijezde, brom koji je neophodan živčanom sustavu i kalij koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu. Morska je sol lijek protiv stresa i celulita, a samim time i eliksir za zdravu i lijepu kožu. Snažno utječe na razmjenu stanica u koži i potkožnom tkivu potičući metabolizam i izlučivanje štetnih tvari.

Bijeli kristal

Kako bi sol uspješno utjecala na naše tijelo, moramo znati prepoznati kvalitetu u obilju istih proizvoda. Među najkvalitetnijima izdvaja se ninska sol u gradu Ninu koja se taloži na dnu bazena i tzv. ninski cvijet. Ninski cvijet ili cvijet soli je sol u izvornom obliku. Kao fini kristal ostaje na površini sjedinjen s morem i ubire se nježno ljudskom rukom i drvenim mikronskim sitima poput latica cvijeća. On je produkt metabolizma algi i specifičnih mikroorganizama.

Klinička dijetoterapeutkinja Tena Niseteo rekla je: „Cvijet soli daje široki spektar djelovanja u nutritivnom i dijetoterapijskom smislu, zbog čega je važan dio svakodnevne uravnotežene i raznolike prehrane. To je izvorna morska sol vrhunske kvalitete, što omogućava optimalnu apsorpciju i iskoristivost njenih minerala u čovjekovom organizmu.“

Solana Nin | Autor : Dino Stanin/Pixsell Foto: Dino Stanin/Pixsell

Kako bi dodatno dočarali posebnost ninskog cvijeta, valja naglasiti kako se dobiva isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kada nema vjetra. Ovakav specifični način njenog branja, stvara posebnu teksturu zbog koje se cvijet soli koristi za delikatna soljenja nakon završetka kuhanja jela.

Tradicionalna proizvodnja već 1.500 godina

Za ninski cvijet zaslužna je Solana u Ninu, koja se proizvodnjom soli bavi preko 1.500 godina. Kažu da se kroz cijeli taj period mnogo toga promijenilo, no jedna stvar ostala je ista. Sol se još uvijek vadi ručno, baš kao nekada, s velikom dozom ljubavi i užitka, a generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita.  

Kako bi se uvidjela kvaliteta ovog postupka, morate znati da većina solana proizvodi sol tako što je u proizvodnim pogonima industrijski prerađuje i tretira. No takva prerada utječe na njenu kvalitetu i funkciju. Solana u Ninu shvatila je važnost ručnog prerađivanja soli kako bi ju njenim potrošačima mogla ponuditi što bolju i zdraviju pa sol skupljaju na otvorenim poljima soli na način da se u proljeće bazeni pune morskom vodom. Tokom kasnog proljeća i cijelog ljeta voda isparava. Zbog toga u jesen na dnu bazena ostaje morska sol koje se zatim ručno bere. Radi ovakvog procesa, ninska morska sol je izvorna, neprerađena i kao takva bogata prirodnim mineralima koji su bitni za funkcioniranje našeg organizma.

Solana Nin | Autor : Dino Stanin/Pixsell Foto: Dino Stanin/Pixsell

U njenoj izradi ključnu ulogu ne igra čovjek već sunce, more i vjetar. Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice "suha" juga, maestral i lagana bura. Zato je ninska  sol ekološka, ljekovita i biodinamična jer osim ljudske ruke u proizvodnji sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski svijet, obilje plaža te ljekovito blato. Zbog toga Solana u Ninu vodi jako puno računa o svom ekosustavu, jer je svjesna kako i najmanji organizam igra veliku ulogu u dobivanju vrhunske soli. Tako svaka sol Solane Nin, kao dokaz o njenoj prirodnoj izradi i kvaliteti, ima ekološki certifikat s kojim se vrlo ponose.

Proces dobivanja soli, Solana provodi u pet faza. U prve četiri faze, sve se prepušta moru i toplom suncu, koje potiče isparavanje dok u petoj fazi dolazi do kristalizacije gdje se ugušćena morska voda (salamura) pretvara iz tekućeg u kruto stanje.

Zbog mnogo specifičnosti koje se moraju uzeti u obzir kod dobivanje ninske soli, sezona njenog branja traje u prosjeku 63 dana tokom proljeća, ljeta i rane jeseni. Prvo branje soli vrši se kada se stvori sloj od 15 do 20 mm morske soli. Netom prije sakupljanja soli ispušta se salamura da se sol procijedi, odnosno da bude suha pa se tako prosušena sol ručno prikuplja na hrpe i onda prevozi u skladište.

Solana Nin | Autor : Dražen Lapić Foto: Dražen Lapić

Solana Nin svaki element u proizvodnji soli tretira jednako kako bi ostvarila njihov sinergijski učinak. Svjesna je kako bez odgovornog ponašanja i rada ljudi, prirode, biljki životinja ne bi bilo njih ni njihove soli. Za ninsku sol i ninski cvijet može se reći kako je zbog načina izrade i kvalitete koju tako ostvaruje, posebnija od svih ostalih te se s razlogom upravo ona preporuča kao neizbježan začin svih naših jela.

Ukoliko želite biti dio tradicionalne i obiteljske priče o soli, čije se znanje i vještine prenose s generaciju na generaciju, idući put kad se odlučite na godišnji odmor okrenite se prema Ninu. Posjetite Solanu Nin jer je ona jedina koja priča priču o soli. Za sve posjetitelje ima  organizirane ture po poljima soli pa tako svojim očima možete vidjeti prirodni proces nastajanja ovog začina. Na raspolaganju imate i muzej soli, suvenirnicu i preko 140 proizvoda sa soli (kozmetika sa soli, čokolade sa soli, maslinovo ulje sa soli, keksi sa soli, džemovi sa soli itd.).

Malo je reći da je Solana Nin samo tvornica soli jer je ona puno više od toga. Ona je obiteljska priča koja uz ljubav, prirodu i ljude nastoji „približiti čovjeka prirodi okusom, dodirom, pogledom i emocijom“.

Sadržaj nastao u suradnji sa Solanom Nin.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti