Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jeste li pomaknuli sat? Evo kako to utječe na naše zdravlje

Ljetno računanje vremena stvoreno je kako bi se moglo bolje iskoristiti duge ljetne dane, a prvi je na tu ideju u 18. stoljeću, točnije 1784. došao  Benjamin Franklin, kojeg smatraju jednim od očeva osnivanja Sjedinjenih Američkih Država.
29. listopada 2017. u 07:10 9 komentara 2830 prikaza
spavanje
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Uoči dolaska zimskih dana, svake godine vraćamo kazaljke na našem satu – jedan sat unatrag. Ove godine to "pada" na 29. listopada, odnosno na zadnju nedjelju u listopadu kada ćemo spavati jedan sat dulje. 

zimsko računanje vremena Računanje vremena ANKETA EP preispituje pomicanje kazaljki na satu. Jeste li vi za ukidanje?

Mrzite pomicanje sata? Vjerujte, niste jedini koji se tako osjećaju. Pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed ili tijekom zimskog računanja vremena unatrag, može loše utjecati na vaše zdravlje, a to potvrđuju i znanstvenici. Glavna prednost kod pomicanja kazaljki na satu navodi se ušteda energije, no brojni liječnici upozoravaju kako ono loše djeluje na sveukupno zdravlje ljudi i životinja, što rezultira glavoboljom, kroničnim umorom i nesanicom.

Svako ometanje sna utječe na zdravlje, pa stoga ne čudi da jedan sat manje sna može izazvati i srčani udar! Studija provedena u bolnici William Beamont u Michiganu zabilježila je na dan proljetnog pomicanja sata čak 71 posto više srčanih udara nego samo tjedan dana ranije, dok se u narednom tjednu broj srčanih povećao za 17 posto! A zašto? Američki časopis za kardiologiju pokušao je odgovoriti na pitanje zašto se uslijed proljetnog pomicanja sata događaju takve drastične promjene u organizmu.

Bilo kakvo ometanje bioritma i sna, kao i manjak sati sna podižu nivo hormona kortizola, te krvni tlak što ima utjecaja na srce. Kako utječe na mozak? U drugoj studiji dokazano je da učenici u tjednu poslije promjene lošije rješavaju ispite. Internetske tražilice, pak, bilježe povećanu potragu za zabavnim sadržajima, pa čak i tijekom radnog vremena.

Treba upamtiti da je tijelu potrebno i tjedan dana da se oporavi od tjelesnog i mentalnog šoka zbog promjene vremena, pa valja biti na oprezu i usporiti dnevni ritam što je više moguće. Između ostalog, možda biste mogli usporiti i svoj automobil, jer isto tako prijašnja studija je pokazala da se pomicanje sata povezuje i s većim brojem prometnih nesreća nekoliko dana od promjene.

Zanimljivo je napomenuti da jesenska promjena vremena, koja posebno godi spavalicama, ipak nema takve drastične učinke na zdravlje, osim manjih problema sa snom i nesanice. Možda zato što se "na poklon" dobiva jedan sat više - koji obično mnogi - prespavaju!

Treba li ukinuti pomicanje kazaljki na satu?

 • Da 89,23%
 • Ne 10,10%
 • Ne znam 0,67%
Zimsko računanje Ova 4 vlaka bit će zaustavljena na jedan sat zbog pomicanja vremena Sat GRAĐANI PODRŽAVAJU Parlament podržao nacrt zakona: Mađarska bi uskoro mogla odustati od pomicanja kazaljki na satu Promet u Zagrebu Imajte na umu Za vozače ovaj vikend stiže bitna promjena
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • komen_tar:

  sta cu ga pomicat sam se pomaknuo na svakom uredjaju

 • Seprtlja:

  Tjedan dana na proljeće? Meni srce lupa jače dobrih mjesec dana.. I taman kad se naviknem dođe 10.mj i opet. Samo moju mačku to ne dira,sluša svoj bioritam

 • babamoje:

  zimsko mi je ok, ali ljetno mi ne paše . i to samo do podne, popodne mi je ok. stoga predlažem : SAMO LJETI IZA PODNE POMAKNIT SAT NAPRID , iza ponoći ga vratit sat nazad . tako moš uru ... prikaži još!uru duže spavat , uru ranije izać s posla a ko smi vanka samo do ponoći more ostat uru duže. nezgodno je onima koji rade noć , al nemoš svima udovoljit