Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Jagode na analizi, pesticidi zasad nisu pronađeni

Domaće su jagode slađe i manje tretirane otrovima
29. svibnja 2010. u 10:00 0 komentara 11 prikaza
jagode

Ima li ostataka pesticida u jagodama kojih su puni štandovi, ovih dana provjeravaju u laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu godišnjeg monitoringa ostataka pesticida u voću i povrću. Trenutno je ondje serija od prvih 14 uzoraka jagoda, od kojih je zasad analizirano 10, uglavnom hrvatskog podrijetla, a po jedan uzorak su španjolske, grčke i talijanske jagode. Ni u jednom slučaju nema opasnosti od pesticida.

Tek ih je u jednom uzorku pronađeno u tragovima, ali ni blizu maksimalne dopuštene koncentracije (MDK), potvrdila nam je mr. sc. Dubravka Kipčić iz Odsjeka za pesticide Služba za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a. Ove sezone desetak uzoraka jagoda, što vrgoračkih a što talijanskih, pregledano je u splitskom Zavodu za javno zdravstvo, a svi su zdravstveno ispravni, potvrdili su nam u splitskom laboratoriju ZZJZ-a.

Granična sanitarna inspekcija nije naišla ni na jedan uzorak zdravstveno neispravnih jagoda, izjavio je načelnik te inspekcije Dragutin Ptiček, kazavši da sanitarna inspekcija u Zagrebu jagode šalje na tri adrese: HZJZ, ZZJZ i u Centar za kontrolu namirnica na Prirodoslovno biotehnološkom fakultetu.Međutim, tamo su nam rekli da nisu dobili nijedan izorak od sanitarne granične inspekcije, kao ni u osječkom Zavodu za javno zdravstvo, pa se stječe dojam da se jagode na pesticide provjeravaju jedino u sklopu godišnjeg monitoringa.

Lanjskim je monitoringom obuhvaćeno 336 uzorka voća i povrća u četiri navrata, od čega je u 2% prekoračena razina pesticida.

(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-REAL MADRID VS LIVERPOOL
'MALO' SU POGRIJEŠILI
Luka Modrić - najveća greška Barcelone: Proglasili su ga najgorim pojačanjem godine
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.