Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jagode i borovnice pomažu očuvanju mentalne sposobnosti

Želite li i u starijoj dobi očuvati mentalno zdravlje rješenje biste mogli pronaći u jagodama i borovnicama...
29. travnja 2012. u 11:37 0 komentara 3 prikaza
jagode

Starijim ženama koje su češće jele borovnice i jagode, mentalne funkcije opadale su znatno sporije nego kod ispitanica koje nisu jele to bobičasto i jagodičasto voće, koje već dokazano, smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i raka zbog bogatstva flavonoidima i antioksidansima.

Istraživanje je trajalo čak 16 godina, a više od 16 tisuća žena redovito su popunjavale upitnike o prehrambenim navikama.

Znanstvenici iz Bostona svake su dvije godine provjeravali mentalne funkcije ispitanica starijih od 70 godina. Ustanovili su da su one koje su redovito konzumirale ovo voće odgodile opadanje kognitivnih funkcija za dvije i pol godine.

Voditeljica istraživanja Elizabeth Devore naglasila je da nalazi istraživanja sugeriraju da je način prehrane baziran na bobicama posebno pogodan za starije, kojih je u Americi, ali i ostalim dijelovima svijeta sve više. Broj Amerikanaca starijih od 65 i više godina između 2000. i 2010. porastao je za čak 15 posto, prenosi Daily mail

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.