Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dar iz prirode

Jabučni ocat očistit će gotovo sve, izliječiti i spriječiti bolesti... Evo kako ga možete napraviti

Jabučni ocat
Foto: Thinkstock
1/2
16.06.2014.
u 12:46

Sve što vam je potrebno su jabuke, posude u kojima će odstajati, preša ili kućni sokovnik i dobra volja

Jabučni ocat zaista je poseban dar iz prirode koji je posljednjih godina ponovno postao glavni hit.

Naše bake koristile su ga gotovo za sve, za njegu kože i kose, za čišćenje... Ovaj proizvod pomaže i u prevenciji bolesti, pomaže kod mršavljenja, izbjeljuje zube, skida kamenac, uklanja neugodne mirise... Ima preko 100 načina na koji ga možete koristiti. Dovoljno razloga da ga poželite napraviti sami?

Sve što vam je potrebno su jabuke, posude u kojima će odstajati, preša ili kućni sokovnik i dobra volja.

Za 15 - 20 litara vrlo kvalitetnog jabučnoga octa potrebno je prirediti 50 - 60 kilograma jabuka.

Foto: pixabay

Evo kako ga pripremiti

Oni koji rade domaći ocat, imaju svoje načine pripravljanja octa zato postoji i više savjeta na koji način ga pripremati. Mi donosimo jedan od njih.

Već sada možete se baciti na posao. Jabuke operite i ubacite u sokovnik. Pobrinite se da skinete sve trule dijelove ako ih ima, koru ne morate skidati. Ako nemate sokovnik i imate manje količine jabuka, možete ih naribati.

Naribane jabuke ili ostatke iz sokovnika ubacite u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite da odstoji dva, tri dana. Posudu prekrijte gazom da ne ulaze nečistoće, a da ima dovoljno zraka za vrenje. Imajte na umu da ocat mora odstajati ponekad i do nekoliko mjeseci pa koristite posude kojih se možete odreći na neko vrijeme.

Nakon što je odstajala dva, tri dana, potrebno ju je procijediti kroz gazu tako da ostane samo sok koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi/bačvi. Tekućina će biti mutna, a tijekom vremena će se stvoriti opna na vrhu. Povremeno procijedite tekućinu kroz gazu da se ne "pokvari" i ponovno vratite u posudu i prekrijte s gazom, a sok će se s vremenom razbistriti.

Svakako kušajte i kada vam okus odgovara, prelijte ocat u čiste staklene boce. Ako dodate kvaščeve gljivice ili imate octenu gljivu otprije, to će svakako ubrzati proces vrenja. Ako nemate, octu će trebati malo više vremena, i do nekoliko mjeseci.

>>Evo kako ocat i limun mogu napraviti čuda u vašem domu

>>Jeste li znali da su soda, limun i ocat snažni ekočistači kamenca?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije