Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravo

Isprobajte ovaj genijalan recept za vege sarmu! Omiljeno zimsko jelo u novom ruhu

Domaća jela na vege način
Shutterstock
03.02.2022.
u 16:03

Poznate tradicionalne recepte, ali u vege izdanju pronađite u novoj Večernjakovoj kuharici - Domaća jela na vege način! Na dar svim čitateljima u nedjelju 6. veljače

Iako mnogi misle da vegani jedu jako egzotične i skupe namirnice, to nije istina. Većina vegana uglavnom za ručak bira rižu, tjesteninu, pire krumpir ili palentu kao bazu s umakom od raznovrsnog povrća, variva od mahunarki i povrća s kruhom, sendviče s raznim namazima, žitne pahuljice s voćem za doručak, krumpire i salatu kao prilog i slično. 

Naravno, počaste se i gotovim burgerom, kupovnim popečcima, tofuom ili tempehom, no uglavnom su svima na meniju tradicionalna jela u zdravijem i suosjećajnijem, veganskom ruhu. To su zapravo jela koji su jeli naši bake i djedovi kojima su meso, jaja i mlijeko zaista rijetko bilina tanjuru.

Donosimo vam genijalan recept za omiljeno zimsko jelo - sarmu! Koja će vas oduševiti u vege izdanju. 

Sastojci:

- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 kg svježeg seitana
- 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam)
- ½ šalice nekuhanoga prosa
- 100 g dimljenog seitana ili tofua
- 2 mrkve
- 1 peršin
- 1 mali celer
- 2 glavice luka
- 2 do 3 češnja češnjaka
- 4 žlice brašna tip 850
- 2 do 3 žlice sojinog umaka
- 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna
- sol
- crvena mljevena paprika
- ulje

Priprema:
Odreske seitana koji su marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje je kratko poprženo na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. 

Puniti listove kupusa, koje je prethodno oprano u hladnoj vodi i kojemu je izvađena debela sredina. Na 2 do 3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. 

Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju se protrese da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir.

U Večernjakovoj kuharici vas čeka 30-ak recepata za tradicionalna jela u veganskom ruhu. Kuharicu koja je napravljena u suradnji sa Prijateljima životinja pronađite u nedjelju 6. veljače! Na dar uz Večernji!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije