Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Online kušanje Vina Carić i čokolada Gamulin

Hvarski mediteranski mirisi čokoladnih tartufa Gamulin i vina Carić uz poeziju - na zoom radionici raznježili sudionike

24.12.2020.
u 08:10

Radionicu je moderirala Marija Vukelić, voditeljica projekta Abeceda finih zalogaja; Ivana Ksrtulović Carić, direktorica marketinga vinarije Carić iz Svirača, predstavila je svoja dva vrhunska vina pošip i plavac mali, a Fedra Gamulin, kreatorica i vlasnica Gamulin čokolada u Jelsi - ispričala je kako nastaju njezine čokolade s izvornim okusima Hvara

Hvarska Vina Carić i čokoladni tartufi Gamulin Chocolates spojili su se u petak navečer (18.12.) na prvoj hrvatskoj zoom radionici sljubljivanja vina i čokolade. Nakon nekoliko degustacija uživo prijašnjih godina u Jelsi, Splitu i Zagrebu, organizatori su odlučili ljubiteljima vina i čokolada uljepšati predbladgansko vrijeme ovim neobičnim druženjem, na kojemu je, osim vođenog kušanja - bilo i poezije! Radionicu je moderirala Marija Vukelić, voditeljica projekta Abeceda finih zalogaja; Ivana Ksrtulović Carić, direktorica marketinga vinarije Carić iz Svirača, predstavila je svoja dva vrhunska vina pošip i plavac mali, a Fedra Gamulin, kreatorica i vlasnica Gamulin čokolada u Jelsi - ispričala je kako nastaju njezine čokolade s izvornim okusima Hvara.

Sudionici su kušali Carićev Pošip 2018 i višestruko nagrađivani Plovac Ploški Barrique 2013, svako vino sa 4 različite praline, dvije bijele, a dvije tamne vanjštine. Unutra su bila zanimljiva punjenja - koja su otkrivali sudionici radionice u svojim domovima, mirišući, kušajući i razmišljajući o Hvaru – komorač, smokve, bademi, limun, rogač, med, smokva, ljuta naranča ... Prema glasovima publike, uz Pošip 2018 najbolje se spojio bijeli tartuf s punjenjem od suhe smokve, preprženih badema i komorača – svaki je sastojak dodatno pojačao herbalnost pošipa ali i njegovu specifičnu završnu, dopadljivu gorčinu. S Plovcem Ploškim barrique 2013 sljubio se tartuf od crne čokolade sa smokvom i prahom ljute naranče.

Stihove su recitirale hvarske pjesnikinje: Katarina Makjanić svoju pjesmu o smokvi, a Zorka Bibić o naranči. Zorka je naglasila da je Hvar jedan od najaromatičnijih otoka i da se nada da će i ovi tartufi postati jedan od prepoznatljivih brendova Hvara. Iznenađenje večeri bio je pjesnik Enes Kišević koji je recitirao nekoliko pjesama, jednu od njih namijenjenu baš vinu i čokoladi „Zaljubljenost“, a dodatno je sve razveselio mladi Ljubo Carić (sin Ivane i Ive Carića) svojom božićnom pjesmom Borić za Božić.

Večer je bila ispunjena posebnom energijom, ispreplitali su se osmijesi i komentari o vinima i čokoladi s lijepim stihovima, spojili su se Hvar, Dubrovnik, Zagreb, Ljubljana. Enes Kišević izjavio je na kraju kušanja da je „Vino duša koju vidimo“ , a nakon radionice, nadahnut ovim događajem napisao je pjesmu.

Dvije duše - Enes Kišević

Vino u bokalu:

duša u tijelu.

Vino je vidljiva duša.

Duša je nevidljivo vino.

Obje su duše

i ljudske

i božanske.

Jedna mi dah daje,

druga mi dah nadahnjuje.

Ta dva moja života.

Te dvije moje duše.

Podsvjesno svjesne sebe.

Vino u čaši.

Duša u tijelu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije