Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Hrvati su prošle godine najčešće putovali u BiH: Što nacionalnost govori o željama putnika?

Booking.com istražio je želje putnika u Hrvatskoj u usporedbi s globalnim putnicima
06. lipnja 2019. u 12:59 11 komentara 1326 prikaza
Turisti u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Na odmor putujemo s različitim idejama o tome kako ćemo provesti svoje vrijeme. Za neke je to vrijeme rezervirano za pustolovine i adrenalin, dok je za druge putovanje prilika za odmor i opuštanje. Novo istraživanje koje je proveo Booking.com, vodeća svjetska tvrtka u povezivanju putnika s najširim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, otkriva kako vaša nacionalnost vjerojatno utječe na vaš stil putovanja.

Obitelj shrvana Staricu (93) žele deportirati iz Australije u Veliku Britaniju jer je na teret zdravstvenom sustavu!

Top 5 motivacija za Hrvate su: vrijeme za opuštanje i odmor, mentalni odmor, bijeg od svakodnevice kod kuće, iskusiti nešto što kod kuće ne mogu, uzbuđenje i opuštanje.

Najpopularniji motivi za putovanja

Za većinu nacionalnosti najpopularniji je motiv prilično jasan: odmoriti se. Sasvim očekivano, 85% globalnih putnika (84% putnika iz Hrvatske) kaže da je važan motiv za putovanje “dati si vremena za odmor” što je i najpopularnija motivacija za putovanje svim nacionalnostima. Iznimka su putnici iz Danske i Francuske koji kao svoju najpopularniju motivaciju navode “slobodu da se ponašam kako želim”. Međutim, ako uspoređujemo najpopularniju motivaciju za putovanja među putnicima raznih zemalja, jasno je da putnici iz različitih krajeva svijeta imaju različite želje. 

Iskustvo iz Srbije Beograđanka otkrila što joj se dogodilo u Zagrebu, Rijeci i Rovinju kada je naručila "kafu"

Putnike iz Argentine na putovanja najviše potiče nostalgija pa tako 73% argentinskih putnika kaže da putuje “zbog ponovnog proživljavanja dobrih starih vremena”, dok više od pola putnika iz Hrvatske (53%) putuje iz istog razloga. Najveće se razlike primjećuju kad je riječ o pustolovnom turizmu: putnici iz Rusije kažu da vole provoditi svoje slobodno vrijeme “tražeći uzbuđenja”, dok putnici iz Nizozemske i Njemačke ovaj aspekt u prosjeku ocjenjuju s najmanjom ocjenom.

Odredište
Osim motivacije za putovanja, samo odredište također može varirati ovisno o zemlji putnika. Najviše globalnih putnika bira odredište na temelju kategorija kao što su “osobna sigurnost” i “čistoća”, no putnicima iz mnogih zemalja prioritet su “prirodne ljepote” ili “ukusna lokalna hrana”.

Putovanja TRIKOVI Putujete s niskim budžetom? Ovi savjeti za uštedu novca bi vam itekako mogli pomoći

10 najdražih odredišta putnika iz Hrvatske u 2018. godini bilu si: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Mađarska, Austrija, Albanija, Slovačka.
 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • viki.liks:

  Dosta njih posjećuje svoj rodni kraj.Što je tu čudno..

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Hahaha... jel to lapsus?.. možda Hrvati nisu PUTOVALI nego KUPOVALI u Bosni... moj prijatelj ode u Banja Luku plombirati zub....usput natanka i kupi neke stvari.....

 • Avatar Zgubider.
  Zgubider.:

  "...Hrvati su prošle godine najčešće putovali u BiH: Što nacionalnost govori o željama putnika?..."___Ništa čudno! Najveći dio posjećuje rodnu grudu. Ima i nešto ovih u shopingu, a i jedan dio koji je u bijegu od "organa gonjenja" RH.