Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dan planeta Zemlje na biciklu po Moslavačkom gorju

Dan planeta Zemlje u Moslavini
15.04.2024.
u 15:09

Po jubilarni 20. put u Moslavini se održava zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja diljem svijeta, a čitav mjesec travanj skreće se pozornost na probleme vezane uz zaštitu okoliša. Dan planeta Zemlje podsjetnik je na važnost očuvanja okoliša i održivosti, potičući nas da se udružimo i poduzmemo akcije za zdraviji planet i svjetliju budućnost. Kroz različite događaje, alate i inicijative, cilj je podići svijest, potaknuti promjene i poticati dublju povezanost s prirodom. Ove godine fokus je na aktivnostima koje provode mladi kako bi zaštitili okoliš i spasili planet.

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put će se održati 20. i 21. travnja 2024. godine uz biciklijadu i planinarenje.

Prvi dan biciklijade rezerviran je za dužu i kraću rutu, a drugi dan za nešto ekstremniju rutu moslavačkim brdima, kao i paralelni planinarski pohod.

Okupljanje sudionika kreće u 10 sati na glavnom gradskom trgu u Kutini (Trg dr. Franje Tuđmana). Iskusni biciklisti znaju da se je prije bicikliranja važno zagrijati, za što će se pobrinuti voditelj programa Mario Valentić. Oni koji se odluče za dužu rutu biciklijade od 30 km kreću s trga u 11 sati, a oni koji idu na kraću od osam kilometara startaju u 11:15 sati. Stajališta za odmor i predah od pedaliranja u kraćoj, tzv. obiteljskoj ruti, oduševit će djecu i mlade. Prva okrjepa uz edukativno-rekreativne sadržaje bit će u Udruzi Topot koja se bavi jahanjem za osobe s invaliditetom. Nakon toga, veliki i mali biciklisti pojurit će prema sljedećoj lokaciji – reciklažnom dvorištu tvrtke Eko Moslavina gdje će moći naučiti sve o razvrstavanju otpada.

Oni s nešto više kondicije mogu se odvažiti i na dužu rutu od 30 kilometara. Prvo stajalište bit će rezervirano za odmor ne samo nogu, već i očiju. Naime, iz vinarije Lagene pruža se prekrasan pogled preko vinograda na Kutinu i okolicu. Okrjepa će biti moguća i uz degustaciju autohtone moslavačke sorte vina Škrlet. Odmorni i dobro hidrirani, biciklisti će svoj put nastaviti prema pitomom mjestašcu Piljenice kroz koje teče rijeka Pakra. Tamo će na Ranču ZZ biti okruženi umirujućom prirodom u društvu konja, koza, pasa, mačaka, zečića….

Konačni cilj obje rute planiran je za oko 13 sati na Jezeru Bajer. Tamo će se obilježavanje Dana planeta zemlje u Moslavini nastaviti uz brojne rekreativne sadržaje i igre za djecu, jahanje konja, biciklističku alku, bogati glazbeni i ugostiteljski program te premijerno predstavljanje maskote Zemlje.

U nedjelju je start biciklijade i planinarenja u 9 sati. Biciklistička ruta je ovoga puta rezervirana za one malo iskusnije, a obuhvatit će brdsku vožnju po Moslavačkoj gori s ciljem pored jezera Mikleuška. Oni koji više vole planinariti, mogu se odvažiti na vođeno planinarenje Moslavačkom gorom. Obići će se Poučna staza Crkveni jarak, Vidikovac Vis, najviši vrh Moslavačke gore Humka te ostaci Pavlinskog samostana Blažene djevice Marije (Bela crkva).

Biciklijada nije natjecateljskog karaktera, a u slučaju kiše, program prvog dana će se otkazati, dok ekstremnu biciklijadu i planinarenje vremenske (ne)prilike neće omesti. Za sudjelovanje, potrebno je prijaviti se Biciklističkom klubu Kutina te Planinarskom društvu Yeti. Za ekstremnu biciklijadu kotizacija je 5 eura, dok su ostale biciklijade, kao i planinarenje besplatne. Organizator je Turistička zajednica grada Kutine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije