Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kombinirate li i vi?

Hrana u najzdravijih osam kombinacija na svijetu

rajcice
Arhiva VL
15.09.2012.
u 14:15

Zdrave namirnice mogu se pretvoriti u vrlo ukusan obrok ako ih dobro kombinirate. A da ne govorimo o utjecaju na zdravlje...

 

Prave kombinacije hrane ne samo da će nam učiniti zanimljivijim prehranu i osvježiti nepce već će i pozitivno utjecati na naše zdravlje. David Jacobs, američki nutricionist kombiniranje naziva "sinergijom hrane". Smatra da je osnovna ideja da hrana koju uzimamo utječe na razne načine na naše zdravlje, a pametno kominirajući iz nje možemo izvući još veći efekat, piše Huffingtonpost. Jedete li i vi ovako složenu hranu?

1. Rajčica i avokado. Osim što se okusi avokada i rajčice savršeno preklapaju, jedno je istraživanje otkrilo da se karotenoidi iz rajčice bolje apsorbiraju uz pomoć malo masnoća. A ako su one "zdrave", kao što su to one iz avokada, onda nema bolje kombinacije. A nije za zanemariti da avokado također sadrži mnogo hranjivih sastojaka...

2. Meso s roštilja i ružmarin. I dok je meso s roštilja pravi gušt, može biti potencijalno kancerogeno. Studija iz 2008. godine pokazala je da antioksidansi iz ružmarima mogu neutralizirati stvaranja kancerogenih tvari prilikom pečenja.

3. Zobene pahuljice i sok od naranče. Idealna kombinacija za doručak. Zobena kaša, dokazano štiti srce, a mala količina C vitamina može stabilizirati razinu kolesterola. Vaše će vam arterije na tome biti itekako zahvalne.

4. Špinat i limun. Povrće bogato željezom brže se apsorbira uz malu pomoć vitamina C, tako da vas špinat na salatu ili kuhan pa pokapan s nekoliko kapi limuna može osvježiti i učiniti da imate više energije. Pritom će zaštiti i vaš imunitet.

5. Brokula i rajčica. U borbi protiv raka i ostalih oboljenja mogu vam pomoći rajčice bogate likopenom u kombinaciji s brokulom koja u sebi ima antikancerogena svojstva. Studija iz 2007. godine pokazala je da je kombinacija brokule i rajčice smanjila tumor kod štakora nego kad su istu hranu jeli odvojeno.

7. Grožđe i jabuke. Obje voćke sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u sprečavanju rizika od nekih vrsta raka. Jabuke sadrže flavonoid kvarcetin, a grožđe katehin, a njihovo kombiniranje može zaustaviti stvaranje krvnih ugrušaka i održati srce zdravijim. Osim toga kombinacija je i sjajan desert.

8. Češnjak i riba. Svatko tko želi svoje srce održati zdravim trebao bi često konzumirati češnjak i ribu. Češnjak jača imunitet, a u ovoj kombinaciji također pridonosi snižavanju ukupnog kolesterola .

 

Komentara 4

Avatar Vrijeme
Vrijeme
18:47 15.09.2012.

Dajte molim vas,...vise ne kakite.

OB
-obrisani-
21:30 15.09.2012.

Točno je samo ovo! 4. Špinat i limun. Povrće bogato željezom brže se apsorbira uz malu pomoć vitamina C, tako da vas špinat na salatu ili kuhan pa pokapan s nekoliko kapi limuna može osvježiti i učiniti da imate višee energije. Pritom će zaštiti i vaš imunitet. 7. Grožđe i jabuke. Obje voćke sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u sprečavanju rizika od nekih vrsta raka. Jabuke sadrže flavonoid kvarcetin, a grožđe katehin, a njihovo kombiniranje može zaustaviti stvaranje krvnih ugrušaka i održati srce zdravijim. Osim toga kombinacija je i sjajan desert. Oprez! Zadnja rečenica pokazuje da autor nema veze s vezom. Poslije jela ne smije se jesti nikakva hrana.

OB
-obrisani-
21:31 15.09.2012.

Pojašnjenje moje zadnje rečenice iz prethodnoga komentara! Poslije jela ne smije jesti se voće jer ometa probavu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije