Naslovnica Lifestyle Gourmet

Gorenje Gastro radionica u Kuhaoni

Dobro poznatim uskrsnim namirnicama šest natjecateljica trebalo je dati novo ruho i okuse, ali sve s daškom tradicije
17. travnja 2019. u 16:41 103 prikaza
Gorenje Gastro radionica u Kuhaoni
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/23

Pripreme za Uskrs samo što nisu, a upravo u tom ozračju ovog tjedna u organizaciji Gorenja i Večernjeg lista na prvoj gastro radionici družili smo se i u Kuhaoni. Kuhaona je mjesto specijalizirano za velike gurmane i one željne znanja te smo s tim ciljem okupili i šest polaznica koje su se pod voditeljskom palicom chefa Daria Lidea mogle upoznati s tri nova recepta. Namirnice već dobro poznate na uskrsnoj trpezi dobile su novo ruho, a osim mirisa koji su nadraživali nepce svih prisutnih u Kuhaoni, možemo se pohvaliti i dobrom atmosferom. Ovo mjesto gdje se spajaju amateri i profesionalci nastalo je prije pet godina iz ideje promocije naše kuhinje za turiste, a danas se tamo stvaraju novi recepti i nova prijateljstva.

[video: 30684 / Gorenje Gastro radionica u Kuhaoni]

''Na kulinarskim radionicama dobivaju se nova znanja i vještine, ali i ljudi bolje upoznaju. Ove godine su nas upravo s tim ciljem u smislu team buildinga prepoznale i tvrtke, a to je samo dokaz toga da su  radionice dobar spoj svega – pozitivne energije, dobrog druženja i izvrsne klope'', rekla je suvlasnica Kuhaone Karmela Karlović.

Na repertoaru jela, koja su spremala ovog utorka nadomak Dolca, naši kulinarici imali su za predjelo glaziranu šunku pečena u kruhu s karameliziranim hrenom i salatom od rotkvica, mladog luka i koromačem, za glavno jelo torteline od koprive punjene moussom od šparoga na raguu od kunića i za desert, kremu od rikote s culiem od jagoda i keksom od zobenih pahuljica.

Gorenje Gastro radionica u Kuhaoni | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Šest natjecateljica koje su izabrali Gorenje i Večernji list radilo je u paru, tako su slučajnim odabirom Ivana Petric i Silva Šuster dobile priliku raditi na predjelu glazirane šunke pečene u kruhu s karameliziranim hrenom i salatom od rotkvice, mladog luka i koromača. Složile su se da im nije dugo trebalo da nađu zajednički jezik, a upravo njihova uigranost reflektirala se i na sami rezultat.

Silva Šuster prijavila se jer je htjelo naučiti raditi nešto novo s namirnicama koje su joj uvelike poznate. ''Ovo je upravo ono što sam očekivala od Gastroradionice, uobičajenim namirnicama dali smo novo ruho i okuse, a opet sve s daškom tradicije'', rekla je Šuster.

Njena kolegica za radnom plohom bila je Ivana Petric, specijalistica digitalnog marketinga iz Zagreba prijavila se kako bi testirala svoje kulinarske vještine. ''Ovo je bila dobra prilika da napokon naučim kuhati, zadovoljna sam  i ovo je za mene bilo savršeno provedeno poslijepodne'', nadovezala se Petric.

Gorenje Gastro radionica u Kuhaoni | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dobra atmosfera vladala je i za drugom radnom plohom, a tamo se krčkalo glavno jelo. Za glavno jelo svoje kuhače ukrstile su Antonija Marčeta i Martina Kralj, a želja za novim izazovima ono je što dijele. Njihov zadatak je bio spremiti torteline od koprive punjene moussom od šparoga na raguu od kunića. Bilo je izazovno, kažu natjecateljice, s rezultatom na tanjuru koji je išao njima u prilog.

''Volim uzbudljive stvari, a s druge strane kuhanje je moj veliki hobi zbog kojeg sam spremna iskušati se u novim situacijama. Danas sam se upoznala s malim tajnama velikog majstora kuhinje, u ovom slučaju Daria Lidea, koji je izvrsno vodio radionicu i u kratko vremena uspio nas puno toga naučiti'', objasnila je Marčeta.

Hobi je kuhanje i korepetitorici na baletnoj školi Martini Kralj, a na Gastro radionicu prijavila se kako bi naučenim receptima mogla iznenaditi svoje najbliže. ''Htjela sam naučiti napraviti glaziranu šunku kako bih majci i baki mogla to napraviti za Uskrs. Ipak, danas sam radila na glavnom jelu i to je nešto što ću sigurno spremati i kasnije'', dodala je Kralj.

Gorenje Gastro radionica u Kuhaoni | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako bi slijed aktivnosti imao glavu i rep, nakon glavnog jela slijedi, naravno, desert. Na zanimljivom desertu kreme od rikote s culiem od jagoda i keksom od zobenih pahuljica radile su Iva Jugović i Sanda Gajzek. Ovo je bilo iskustvo koje će pamtiti, složile su se polaznice prve Gastroradionice.

Sanda Gajzek, privatnica iz Zagreba, prijavila se da nauči nešto novo. ''Vesele me ovakve radionica i ovo je super iskustvo'', rekla  je Gajzek.

Iva Jugović objasnila je kako su slastice njena ljubav, a upravo ovog utorka u Kuhaoni radila je i na jednom novom receptu. ''Nikada nisam radila kolače sa zobenim pahuljicama, svidjelo mi se i mislim da ću to katkada primjenjivati i u budućnosti. Sve je bilo izrazito dinamično i prožeto ugodnom atmosferom'', istaknula je Jugović.

''Recepti su bili izazovni s nekoliko elemenata. Tehnički najzahtjevnije bilo je glavno jelo, a primijetio sam i kako se natjecateljice upravo s kunićem do sada nisu često susretale. Upravo kada je o natjecateljicama riječ, mogu reći da sam  izrazito zadovoljan, atmosfera je bila opuštena, a krajnji rezultat me iskreno iznenadio'', imao je riječi hvale chef Dario Lide.

Gorenje Gastro radionica u Kuhaoni | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Aleksandra Stanković, voditeljica marketinga Gorenja, ističe atmosferu u kombinaciji sa stručnim savjetima Daria Lidea kao nepobitnu odrednicu uspjeha prve Gastro radionice.

''Zadovoljna sam prvom Gastro radionicom, nama kao predstavnicima Gorenja izuzetno je drago kada se polaznici škole mogu upoznati s našim aparatima, u ovom slučaju to su bile pećnice, ploče, blender i sjeckalica, ali i istovremeno naučiti trikove o kulinarstvu koje do sada nisu znali'', zaključila je Stanković.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas