Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moda 18. stoljeća

Glamur baroka ispod skuta porečkih dama

giostra
Foto: duško marušić/PIXSELL
1/17
05.09.2011.
u 15:38

Na raskoši svile i čipke pozavidjeli bi im i modeli za rublje Victoria’s Secret. Rukavice, lepeze, torbice, suncobrani izrađeni od pamučne čipke s Burana, a haljine su rađene od najbolje tkanine – talijanske, flamanske i francuske

Držanje graciozno poput labuda, struk uzak kao u osice, podignuta brada, pogled ispod trepavica... Ovako su otprilike, uz raskošne uvojke i biserni nakit, obavijene metrima šifona, svile i brokata izgledale plemkinje i dame iz uglednih i bogatih obitelji u Istri četrdesetih godina 18. stoljeća.

Poput lutaka iz vitrina

Poželite li ovakve dame susresti, čuti ih kako pjevaju, plešu ili glume, uputite se u Istru, u Poreč, gdje se idući vikend održava peta Giostra, povijesni festival. Uskočite u vremeplov koji će vas na tri dana odvesti u barok među dame, vitezove konjanike vještina kojih ostavlja bez daha te kuhare u čijim će delicijama uživati nepce. No, mnoge će zanimati što se krije ispod raskošnih skuta dama lijepih poput lutaka za kakvima smo oduvijek čeznuli.

Porečanke okupljene u Društvo prijatelja Giostre na modnoj će reviji pokazati kako se odijevalo u doba dok je Poreč bio jedan od važnijih gradova pod venecijanskom upravom. Podatke o odijevanju, baš kao i o samom viteškom turniru, pronašla je i istražila u starim spisima ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić Vekić. – Poreč je u 18. st. bio dio venecijanskog kulturnog kruga, a znamo da su plemićima odjeću šivali krojači koji su u naš grad pristizali izravno iz Venecije – tumači ravnateljica. Jedan od krojača bio je Antonio Fabretti koji je, kaže ona, zanat izučio u venecijanskim krojačnicama.

Bondi' paron!

U 18. stoljeću postojala su posebna pravila ponašanja kojih su se morali pridržavati svi koji su držali do svog ugleda.

Žena je hodala muškarcu s desne strane, naslanjajući svoju ruku na njegovu desnu ruku. Ako bi žene šetale u paru, držale bi se ruku pod ruku. Običaj je bio da muškarac pri susretu pozdravi poznanika podizanjem šešira (tricorna), a žene laganim klimanjem glave. Pozdravljali su se riječima Bondi' paron! ili Bondi' parona!, a prilikom pozdrava uobičajeno je bilo i nakloniti se. – Prema povijesnim izvorima, krojačka je plaća bila skromna. Često bi se isplaćivala sa zakašnjenjem, u obrocima ili, primjerice, u karatelama vina. Porečke su dame odijevale i ženski kostim koji se nazivao andrien’ koji karakterizira dug raskošni plašt.

 Za takvu haljinu bilo je potrebno više od 15 m tkanine vrijedne i do 72 cekina. U to je vrijeme jedan cekin stajala aristokratska večera za deset osoba – kaže ravnateljica.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Hrvatski vukodlak
Hrvatski vukodlak
21:04 05.09.2011.

Pa je l\' nema u Poreču i mlađi\' snaša koje su se mogle uvući u te kostime?? Ovakve stare samo me odma\' ozlovolje...

BO
bosut1
09:11 07.09.2011.

ako budete isli u porec pazite gdje parkirate jer vam se vrlo lako desi ako nemate domace tablice da vas pauk \"digne\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije