Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti

Ajurvedska detoksikacija za ravnotežu tijela i uma, pripremite sami ovaj čaj

Pije kavu, čaj
Thinkstock
24.01.2019.
u 07:00

Panchakarma je naziv procesa čišćenja u Ajurvedi, oslobađanja organizma od nečistoća i uma od negativnosti, jačanja imuniteta i revitalizacije tijela.

Pogrešna identifikacija intelekta s "ja" i "moje", zloupotreba ljudskih osjetila za užitke, želje, pohlepu i sebičnost, nemogućnost prilagođavanja sezonskim promjenama u prirodi. Prema Ajurvedi, ovo su tri glavna uzroka bolesti, stresa, slabljenja probave i neravnoteže cjelokupnog organizma.

Panchakarma je naziv procesa čišćenja u Ajurvedi, oslobađanja organizma od nečistoća i uma od negativnosti, jačanja imuniteta i revitalizacije tijela. 

Ayurvedski stručnjaci iz Thermana & Veda Ayurveda Centra u Termama Laško, gdje održavaju ayurvedske detox vikende, otkrili su nam trikove za detoksikaciju organizma. 

Izbjegavajte hranu koja proizvodi amu

Ama je ljepljiva toksična tvar. Neekološka hrana, genetski modificirana hrana, hrana uzgojena kemikalijama, pesticidima i kemijskim gnojivima te hrana s kemijskim aditivima proizvode amu, unose toksine u tijelo i zbunjuju prirodnu "inteligenciju" probavnog sustava i stoga ih treba izbjegavati.

Izbjegavajte tešku i sirovu hranu

Izbjegavajte teške mliječne proizvode, namirnice koje su pržene ili masne, sirovu hranu bilo koje vrste, teške deserte i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i med. Izbjegavajte kvasac i fermentiranu hranu.

Jedite hranu koja reducira amu

Uživajte u vegetarijanskoj hrani koja je lagana, topla, kuhana i lako probavljiva. Idealne su svježe pripremljene lagane juhe i organsko povrće kuhano sa začinima i žitarice. Što se tiče voća, jedite kuhane suhe šljive i smokve za doručak zajedno s pirjanom jabukom ili kruškom. Jedite puno kuhanog lisnatog povrća – kelj i kupus jako su od pomoći. Preporučuju se lagane, ali hranjive cjelovite žitarice kao što su kvinoja, ječam, amarant i riža u manjim količinama. Kanji, tekućina nastala kuhanjem riže s puno vode, izvrstan je topli napitak i koristan za ispiranje toksina iz tijela kroz urin. Začini poput đumbira, kurkume, korijandera, komorača i piskavice pomažu u otvaranju kanala tijela i ispiranju toksina preko kože, mokraćnog sustava, debelog crijeva i jetre. Pijte puno tople vode tijekom dana jer pomaže u ispiranju toksina iz tijela kroz urin.

Ajurvedski čaj za detoksikaciju

Sastojci:

Dvije litre vode

1/4 čajne žlice sjemenki kumina

1/2 čajne žlice sjemenki korijandera

1/2 čajne žlice sjemenki komorača

Upute:

Prokuhajte ujutro dvije litre vode i dodajte sjemenke. Neka odstoji deset minuta u poklopljenoj posudi. Procijedite i pijuckajte tijekom dana.

Pogledajte i video Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije