Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje potvrdilo

Duže spavanje vikendom može vam spasiti život, sugerira nova studija

shutterstock
22.12.2023.
u 08:00

Istraživači su otkrili da dodatna dva sata sna vikendom mogu smanjiti šanse za srčani ili moždani udar za 63%.

Duže spavanje vikendom moglo bi biti dobro za vaše zdravlje. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Health sugerira da bi vam spavanje vikendom zapravo dugoročno moglo spasiti život. Znanstvenici s medicinskog sveučilišta Nanjing u Kini analizirali su kako ciklusi spavanja utječu na zdravlje 3400 ljudi, piše New York Post.

Istraživači su otkrili da dodatna dva sata sna vikendom mogu smanjiti šanse za srčani ili moždani udar za 63% — posebno za ljude koji spavaju manje od šest sati tijekom tjedna. 'Otkrili smo da je WCS [vikend spavanje za nadoknađivanje propuštenog] kod odraslih povezan s niskim rizikom od angine, moždanog udara i koronarne bolesti srca', napisali su istraživači.

VEZANI ČLANCI: 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju najmanje sedam sati sna po noći. Oni koji su imali manje od šest sati tijekom tjedna i nisu nadoknadili san vikendom imali su mnogo veće stope kardiovaskularnih bolesti. Osobe s nedostatkom sna koje su si dopustile drijemanje tijekom slobodnih dana imale su dvije trećine manju vjerojatnost da će doživjeti hitne medicinske slučajeve opasne po život.

Nalazi pokazuju da izdržavanje s manje sna tijekom tjedna nije nužno loša stvar, sve dok to nadoknađujete. Međutim, premalo sna povezano je sa zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i bubrega, visoki krvni tlak i dijabetes, kao i s povećanim rizikom od moždanog udara.

VEZANI ČLANCI:

 

S druge strane, studija objavljena ranije ove godine sugerira da previše sna zapravo može biti štetno. Istraživači su otkrili da ljudi koji spavaju više od devet sati po noći imaju povećane šanse za moždani udar. Redovito prekomjerno spavanje ranije se povezivalo s drugim zdravstvenim problemima, uključujući pretilost, dijabetes i bolesti srca, te s povećanim rizikom od smrti, navodi Healthline.

Nije odmah jasno zašto previše sna dovodi do povećane šanse za moždani udar. Ipak, istraživači su sugerirali da bi to moglo biti posljedica drugih zdravstvenih problema kao što su anemija, depresija ili sjedilački način života.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije