Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Ova orahnjača podsjetit će vas na miris bakine kuhinje, a savršena je i za blagdansko vrijeme

Shutterstock
18.12.2023.
u 10:30

Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono more biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna.

Orahnjača – najdraži recept djetinjstva mnogih od nas. Bake su uvijek bile prave majstorice u izradi ovog deserta, a sada možete postati i vi uz ovaj recept Sašine kuhinje. Najvažnije je da orahnjača ostane dugo mekana i da nije suha. Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono more biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna. 

 

Sastojci:  

Tijesto: 

  •  900 g glatkog brašna
  •  1 svježi kvasac (42 g)
  •  100 g šećera
  •  4 dcl mlakog mlijeka
  •  ribana korica pola limuna
  •  1 dcl ulja
  •  100 g punomasnog kiselog vrhnja
  •  vanilin šećer
  •  2 žumanjka
  •  mala žličica soli (7,5g)

VEZANI ČLANCI: 

 Nadjev: 

  •  500 g mljevenih oraha
  •  200 g šećera
  •  sok pola limuna
  •  3 dcl mlijeka

Priprema: 

1. Pomiješati šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlako mlijeko pa ostaviti da nadođe 10 – 15 minuta. 

2. Nakon proteka vremena dodati ulje, ribanu koricu limuna, punomasno kiselo vrhnje, žumanjke i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati pa u posebnoj posudi promiješati preostalih 700 g brašna i sol.

3. Sada postupno dodavati brašno i umijesiti tijesto. SAVJET: Tijesto mora biti malo ljepljivo, nemojte ni slučajno dodavati još brašna jer će se u pečenju presušiti i puknuti sa strane. 

4. Kada ste umijesili tijesto, ostavite ga pokrivenog da se diže isprva samo pola sata kako bi se udvostručilo. Nakon toga tijesto promijesiti i ostaviti sat vremena kako bi se utrostručilo. SAVJET: Dugotrajno dizanje i miješanje tijesta napravit će da bude elastično i neće puknuti sa strane. Ipak, ako se dogodi da pukne, nemojte očajavati, bit će ukusno svejedno. Iskustvo s dizanim tijestom ćete steći sa vremenom, pa će svaka orehnjača svaki put biti sve bolja i bolja. 

VEZANI ČLANCI: 

5. Za to vrijeme pripremiti nadjev: Pomiješati mljevene orahe sa sokom limuna, na taj način će ostati svijetli i neće potamniti. Dodati šećer, promiješati pa zaliti / pofuriti s kipućim mlijekom. Ostaviti sa strane da se hladi barem 15 – 20 minuta. 

6. Za to vrijeme sada već utrostručeno tijesto promijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela. 

7. Razvaljajte ih u kvadrate dimenzije 35 x 30 cm. 

8. Stavite polovicu nadjeva kako je prikazano u video receptu na način da ostavite prazno tj. bez nadjeva pri vrhu nekoliko centimetara, gdje će u stvari biti završetak orehnjače. 

9. Zamotati kao palačinku, ali pripazite da svaki krug koji radite malo povučete prema sebi kako bi se tijesto malo raširilo. Prikazano je u videu tako da nemate brige, nećete pogriješiti.  Ponavljati postupak do kraja s preostale tri kugle tijesta koje su cijelo vrijeme bile pokrivene kako se ne bi sušile. 

10. Pokriti krpom i ostaviti pola sata da se diže. 

11. Orahnjača se peče oko 50 minuta, sve ovisi o tome koliko vam je pećnica jaka. Treba je staviti u hladnu pećnicu i tek tada uključiti na 175⁰C, bez ventilatora.

12. Peći isprva pola sata do 35 minuta, a onda stavite preko papir za pečenje te nastavite peći oko 20 minuta na istoj temperaturi. 

13. S otopljenim maslacem premazati vruću orehnjaču. Ostaviti da se hladi. Kada se ohladilo i maslac upio, možete je pokriti i konzumirati kad želite. Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema dizanja tijesta i gotove su za čas

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije