Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdrave izmjene

Dodani šećeri, uzrok pretilosti, protjerani iz voćnih sokova

'Portrait of a boy drinking juice with straws'
'Stockbyte'
12.10.2010.
u 11:34

Promjene pozdravljaju liječnici i nutricionisti jer je porast posljedica od nezdrave prehrane sve veći zdravstveni problem

Treba zabraniti dodavanje šećera u voćne sokove i tako smanjiti količinu dodanih šećera u proizvodima te pospješiti ravnotežu prehrane. Europska komisija predlaže to u promjenama i dopunama smjernica EU koje se odnose na voćne sokove, odnosno njihovu proizvodnju, sastav i označavanje. Zakonodavstvo sada dopušta minimalno dodavanje šećera i kiselina voćnim sokovima.

Prema tom prijedlogu, dodavanje šećera bilo bi ubuduće dopušteno samo za određene nektare – mješavine voćnog soka (od prosječno 25% do 50%) i vode, šećera i kiselina – te za koncentrate i sirupe). Dodavanje šećera morat će biti jasno označeno na proizvodu. EK predlaže i da se popisu voća koje se koristi za proizvodnju soka dodaju rajčice.

Promjene će pozdraviti liječnici i nutricionisti, s obzirom na to da je porast gojaznosti i drugih poremećaja prouzročenih nepravilnom prehranom sve veći zdravstveni problem.
– Vjerujem da će se tim promjenama i novim deklariranjem sastojaka potrošaču konačno razjasniti razlike i da će znati o kakvoj je vrsti proizvoda zaista riječ, što će mu u konačnici dati mogućnost pravilnog izbora. Nadam se da će to biti primijenjeno i na drugu hranu, i ne samo kad su šećeri u pitanju, jer nepravilna prehrana vezana je uz prekomjeran unos i drugih sastojaka kao što su sol, masnoća, pojedini aditivi pa čak i vitamini, minerali itd. – kaže nutricionistica Valentina Gambiroža.

Ključne riječi

Komentara 2

SA
sanjin003
13:28 12.10.2010.

90% sokova u marketima i nisu drugo nego zašećerene vodice;koncentrati pomiješani s vodom i puno šećera.postoje za kupiti i 100% sokovi iz pravog voća i bez dodataka,ali to ćete i platiti bar 20 kn za litru,često i više;a sokovi od 4,5 kn po litri...-valjda je svima jasno da voća nisu ni vidjeli

DU
Deleted user
14:46 12.10.2010.

Pa izvedimo djecu na igrališta i u parkove, pokrenimo ih, kad to učinimo i šteta od zašećerenih vodica će bit puno puno manja, osim toga dragi roditelji zašto djeci kupujete zašećerenu vodicu i pretvarate ih u ovisnike o zašećerenim vodicama. Zašto ih ne učite da je lijek za žeđ voda ona obična koja teče iz pipe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije